KuTeR Opublikowano 21 Października 2015 Udostępnij Opublikowano 21 Października 2015 Witam Jako że wczoraj miałem wolne i trochę nie miałem co z sobą zrobić, stwierdziłem ze poszukam podwozia do modelu. Niestety sam nie wiedziałem, co kupić wiec stwierdziłem że zrobię takie jak będę chciał. Co nam bedzie potrzebne * Broki 3mm * śruby 2mm * dremel albo inne urządzenie wiercące/tnące * wiertła fi 2,5 oraz 1,5mm * gwintowniki 3mm oraz 2mm (M2 kupiłem za grosze w necie 20zł z przesyłką) * frez do dremla , stożkowym mi sie najlepiej robiło * sprężyny fi 4 * NIESTETY MIGOMAT BYŁ MI POTRZEBNY ŻEBY POŁĄCZYC OS KOŁA Z GOLENIA (może ktos znajdzie inne rozwiązanie np, wygięcie drutu) * Trochę metali tzn. Pręt 4mm miałem wiec zakup odpadł. Potrzebowałem rurek Patrzyłem na all**** i stronach modelarskich i nic mi nie podpasowało, mosiądz, kwas, alu, wszystko albo za cienka ściana albo dość drogie. Wbiłem na stronę obi i znalazłem rury z alu takie jak chciałem a będą potrzebne dwie. Pierwsza średnicy 4mm wew. 1mm ścianka, co daje 6mm po zew. druga 6śr, 1 sciana czyli 8 po zew. każda mnie chyba kosztowała 4,5 zł. Może być od razu 4mm wew. ściance 2 ale bedzie problem z rowkiem. Patent na jedna goleń. Z grubszej wycinamy dwa kawałki, 1 o długości 1cm, 2 o długości 2 cm Cienka posłuży nam, jako prowadnica. Musimy wyfrezować z niej rowek 2mm żeby śruba nam w nim chodziła Rowek zaczynamy robić 1 cm od któregoś końca ma mieć długość 14mm żeby skok był 10mm. Nabijamy teraz grubsza rurkę długości 1cm na cienką (jako usztywnienie) Cholera ciężko to opisać może film wyjaśni więcej w razie co pytać. Później narysuje i opisze to żeby było łatwiej. Ogolnie koszt tego wyniósł mnie jakies 50 zł z tego 20 na browar do pracy. A materiału zostało jeszcze na 10 takich goleni LEKKO https://www.youtube.com/watch?v=KuxxhhreaZA Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
paulusr Opublikowano 21 Października 2015 Udostępnij Opublikowano 21 Października 2015 a propos mocowania osi koła to np. tak . Dobrze się lutuje i jest w miarę wytrzymałe - testowałem http://pfmrc.eu/index.php?/topic/13201-chowane-podwozie-jak-zamontowa%C4%87-ko%C5%82a/?hl=drut&do=findComment&comment=189474 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
KuTeR Opublikowano 23 Października 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 23 Października 2015 Wychodzi na to że mam za slabe spreżyny. Wie ktos gdzie moge kupić springi o śr. zew 4mm długość bez ograniczeń, po ściśnięciu 1cm Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
micro Opublikowano 23 Października 2015 Udostępnij Opublikowano 23 Października 2015 Jak będziesz miał kolejną wolną chwilę, to odpowiednie sprężyny sam sobie zrobisz . Kto wie, może nawet wyjdzie szybciej niż szukanie odpowiednich... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Corsair LZ Opublikowano 29 Października 2015 Udostępnij Opublikowano 29 Października 2015 Jak będziesz miał kolejną wolną chwilę, to odpowiednie sprężyny sam sobie zrobisz . Kto wie, może nawet wyjdzie szybciej niż szukanie odpowiednich... Zestaw "music wires" na spężynki można kupić w "Conradzie". Niezły set, ale nie zostawia pola do eksperymentów. Skąd wiem? Bo sobie spie... przyrząd do skręcania sprężynek. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi