modelpiotrek Opublikowano 30 Maja 2008 Opublikowano 30 Maja 2008 Witam serdecznie! mam pytanie:) jako że moje latanie RC wraz z wiekiem staje sie coraz bardziej skomplikowane a co za tym idzie zaczynam latac lepszymi modelami, mam problem z nadajnikiem. Kiedys starczała dwukanałowa Signalka ,poźniej żółta Webra Prop, nastepnie pierwsza FM Futaba F-14 heh teraz mam MX-12 i myslałem że to już do emerytury mi starczy:) ale niestety nabyłem ostatnio laminatową F3J w wersji elektro no i przydałby się Butterfly niestety nie dośc że moja MX-12 obsługuje tylko 6 kanałów (o jeden za mało dlatego klapy muszą byc przez Y kabel) to jeszcze nie posiada Butterfly heh zatem interesujaca mnie kwestia to jaki nadajnik z minimum 7 kanałami i z batterfly? Przeczytałem zestawienie aparatur ze strony Pitlaba ale jakoś bardzo mało nadajników posiada ten mikser? Nie interesuja mnie aparatury Eclipse,Sanwa,Optic bardzo mnie interesuje Graupner i Futaba ale z Graupnera ma tylko MC-18 a futaba 9CAP i 9ZAP Dziwi mnie że inne aparatury Graupnera tego miksera nie posiadają np MC-20 i MC-22 a może sie mylę? Oczywiście zasoby finansowe na ten nadajnik są ograniczone bo inaczej za niedługo będę mieszkał w piwnicy:D zakładam również że nabyłbym taki nadajnik używany w polsce lub na ebay.de Proszę o poradę? pozdrawiam Piotrek Szymański
Marcin Opublikowano 30 Maja 2008 Opublikowano 30 Maja 2008 Butterfly ma czasami nazwę Crow. Poza tym np. MX16 ma ten mixer wbudowany albo jako mixer aerlion-flaps albo jako jedna z faz lotu.
Eryk Opublikowano 30 Maja 2008 Opublikowano 30 Maja 2008 na pewno mc-22 posiada tę funkcję. znam dwie osoby które latają zawodniczo w F3J na tych nadajnikach, pojawia sie też MC-24, Futaba FC-28. więcej takich dobrych nie zaobserwowałem.
modelpiotrek Opublikowano 30 Maja 2008 Autor Opublikowano 30 Maja 2008 Własnie dlatego pytam Was o opinie bo w zestawieniu tego nie było:) Piotr
-==PEGAZ==- Opublikowano 30 Maja 2008 Opublikowano 30 Maja 2008 Dziwne ... u mnie w starej MC-12 jest ten mikser. Nie pamiętam dokładnie jak, ale w mefisto mam go skonfigurowany. Mało tego. Na przełączniku mam włączanie tego miksera, a na drążku "gazu" mam wychylenia. Przełącznik na 0, gaz steruje samymi klapami, na 1 - CROW.
modelpiotrek Opublikowano 30 Maja 2008 Autor Opublikowano 30 Maja 2008 i tak odpada bo ma tylko 6 kanałów zresztą 2 do rozbudowy ja potzrebuję minimum 7 kanałów ale zaczyna sie robic coraz ciekawiej:) Piotrek
-==PEGAZ==- Opublikowano 30 Maja 2008 Opublikowano 30 Maja 2008 MC-12 6-kanałowa ? Dziwne ... u mnie działa na 7 kanałach z odbiornikiem REX 7 MPD Ale fakt. Aparaturka ma już sporo latek i warto już inwestować w coś nowszego. Jednakże na prawdę aparaturka ta ma nadal sporo możliwości o których większość już zapomniała
motyl Opublikowano 30 Maja 2008 Opublikowano 30 Maja 2008 Hej strażak PO pierwsze na 100% MX12- ma butterflya Po drugie magiczna MC-19 ma to i każda aparatura graupnera MC ok 12 w góre to ma Polecam jako lekturę instrukcje obsługi A następnie do czego ci 7 kanał w f3J ??
modelpiotrek Opublikowano 30 Maja 2008 Autor Opublikowano 30 Maja 2008 Elektryku Marcinie Rafał Ci to wyjasnił zobacz sobie na stronie Pitlaba opis aparatur tam jest wyszczególnione która ma a która nie , widocznie jest bardzo nieaktualny:) Pegaz czytałem specyfikacje MC-12 i pisze 4 kanały z mozliwościa rozbudowy do 6 chyba ze to była dziwna specyfikacja Piotrek
-==PEGAZ==- Opublikowano 30 Maja 2008 Opublikowano 30 Maja 2008 No cóż ... specyfikacja musiała być zaiste dziwna, bo radyjko to już mam dosyć opanowane. Sam rozbudowywałem je do wszystkich 7 kanałów. Faktem jest, że rozbudowa polegała jedynie na podpięciu potencjometru i 2 przełączników na pozostałe kanały, oraz przełączniki mixerów a, b i c oraz przełączników funkcji DR/EXP. Poza tym polecam artykuł teemto http://teemto.republika.pl/mc12.htm o rozbudowie MC-12. Na załączonej niżej fotce piny w gónym prawym rogu to dodatkowe 3 kanały. Zatem na drążkach 4 kanały + 3 dodatkowe. Jakby nie patrzeć 4+3=7.
modelpiotrek Opublikowano 30 Maja 2008 Autor Opublikowano 30 Maja 2008 Jarek tu jest opis MC-12 co prawda lapidarny ale jest http://www.modelmaking.pl/ires/oferta/9/55/636/ ta aparatura jest w modelmaking chyba całkiem możliwe ze oni byka walneli:) bo jesli u siebie masz 7 to tak musi byc jak mówisz nooo chyba ze masz jakąś stuningowaną hehehehehehehe a teraz zauważyłem ze tam w komplecie dają odbiornik 7 kanałowy hehehhehe Piotrek
m5m Opublikowano 31 Maja 2008 Opublikowano 31 Maja 2008 mc-22 ma wszystko co w jotce wlasciwie jest potrzebne, tego jestem pewny
modelpiotrek Opublikowano 1 Czerwca 2008 Autor Opublikowano 1 Czerwca 2008 Juz podjąłem decyzje i na jesien zaczynam szukac MC-19 także jak ktoś by chciał na jesien sprzedać taki nadajnik to jestem zainteresowany;) Piotrek
Motylasty Opublikowano 1 Czerwca 2008 Opublikowano 1 Czerwca 2008 Trochę "radiuf" miałem , a więc MC-16/20 miała baterflaja ( hehe - Motylastego ), JR-388 miał, JR-X3810 ma, a jak chcesz mieć radio aż do samej deski grobowej to na dzień dzisiejszy FUTABA - 14 MZ, na jednej połówce płata możesz oprogramować 4 serwa, to taki hiper-super baterflaj. Jeśli latasz pulpitowo to MC-19 powinna być dobra, jeśli kciukowo to wybrałbym JR PCM 9X II Limited (V2) SYNTEZA. Z tego co doczytałem, cytuję : "rozszerzone funkcje w programach szybowcowych:5 typów lotu, ustawiane opóźnienia, tryb "motor hold", zwiększona liczba timerów" Sam się nad nią zastanawiam od jakiegoś czasu.
modelpiotrek Opublikowano 1 Czerwca 2008 Autor Opublikowano 1 Czerwca 2008 Jak dla mnie obojętnie czy pulpitowo czy kciukowo Dobrze latało mi się Futabą F-14 którą mam do dzisiaj i dobrze mi się lata MX-12 z lekka przewagą na Futabę czyli jednak chyba pozostane przy MC-19 Jak kupowałem MX-12 juz mówiłem ze to do emerytury:) ale sie myliłem:) muszę też troche patrzec na cenę bo latanie zawodnicze też mnie trochę kosztuje no i moja druga ładniejsza połowa może kiedyś nie wytrzymac:)) Piotrek
radek872 Opublikowano 5 Czerwca 2008 Opublikowano 5 Czerwca 2008 Podepniemy lotki normalnie na 2 kanały i ustawi sie klapo lotki :wink: a ster wysokosci zmiksujemy z klapami które damy na V kabel i podepniemy pod kanał z wysuwania podwozia i to wszystko ustawi sie na jednym wyłaczniku mam nadzieje ze tak idzie Elev-->gear mix i flaperon na jednym wyłaczniku
modelpiotrek Opublikowano 5 Czerwca 2008 Autor Opublikowano 5 Czerwca 2008 Cześc jeśli ktoś ma jakieś pomysły jak ustawic butterflaya w MX-12 ale na jednym przełączniku to bardzo proszę o radę.Radek mi to pomoże ustawic.Niestety dopiero zaczynam powoli przechodzic ze starych aparatur F-14 na nowe:) więc wybaczcie mi niewiedze pozdrawiam Piotrek
radek872 Opublikowano 5 Czerwca 2008 Opublikowano 5 Czerwca 2008 No i po temacie wszystko gra Piotrek szczesliwy a teraz pora wyjasnic jakie magiczne rozwiazania zastoswalismy. 1 Klapy połaczylismy na V kablu i ustawilismy na kanał 6 opcja wysuwania podwozia 2 Lotki standartowo na 2 kanały w mixie flaperon +mix steru wysokosci z klapami 3 To wszystko podłączone pod przełącznik SW z prawej strony i ot działa 4 Dodatkowo ustawilismy mix gear to gear czyli podwozie podwozie które robi nam za klapy i zaprogramowalismy wychylanie sie klap lekko w góre na kolejnym wolnym przycisku. :jupi: :jupi: Pozostał tylko wyjasnic czy mozna powiedziec ,że radio poasiada ten mix czy nie ? Teoretycznie w programie brakuje mixera butterfly, ale fantazja jest od tego żeby bawic sie na całego no i z małpy zrobilismy kanarka
modelpiotrek Opublikowano 5 Czerwca 2008 Autor Opublikowano 5 Czerwca 2008 Normalnie Działa:D Jurku wybacz że narazie Cie nie posłuchałem z tymi klapami na drążku gazu zobaczymy jak to będzie działac w tej wersji co ustawiliśmy razem z Radkiem Ale i tak Dzieki Tobie mam polutowany pakiet i model a dzieki Radkowi mam zaprogramowaną aparature a mi pozostało nic tylko Latac!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! Dzieki Wam jeszcze raz Bardzo!!! Piotrek Szymański
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.