Mitar Opublikowano 8 Stycznia 2016 Udostępnij Opublikowano 8 Stycznia 2016 Powiem ci tak, nie baw się na razie w takie poziomowanie, poskładaj sobie drukarkę, ustaw metodą na kartkę (5min roboty) i jak już doprowadzisz drukarkę do tego że coś będzie drukować to wtedy sobie wydrukujesz takie uchwyty i mechanizmy jakie będziesz chciał Ja zakupiłem czujnik pojemnościowy ,ale do tej pory leży w szufladzie bo wypoziomowałem stół na kartkę i praktycznie do tej pory jest ok. Może jak będę się nudził to podepnę ten czujnik i pobawię się autobedlevelingiem. Polecam ci także zaopatrzyć się w endstop optyczny , przynajmniej na oś Z bo reszta nie ma takiego znaczenia. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
idfx Opublikowano 8 Stycznia 2016 Autor Udostępnij Opublikowano 8 Stycznia 2016 Takie poziomowanie to dla mne podstawa, robię to niemal codziennie w pracy na stołach CNC czy przy ustawianiu centryczności itd. Nie wyobrażam sobie robienie pierwszego wydruku bez takich niezbędnych według mnie operacji, aż tak mnie nie ciśnie Mimo wszystko dziękuję za radę. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
idfx Opublikowano 8 Stycznia 2016 Autor Udostępnij Opublikowano 8 Stycznia 2016 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
idfx Opublikowano 8 Stycznia 2016 Autor Udostępnij Opublikowano 8 Stycznia 2016 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mikrus193 Opublikowano 8 Stycznia 2016 Udostępnij Opublikowano 8 Stycznia 2016 Poziom to podstawa,stolarze coś wiedzą o tym ładnie Ci to malowanko wyszło i wygląda juz inaczej,składaj do kupy i testuj 2 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
idfx Opublikowano 8 Stycznia 2016 Autor Udostępnij Opublikowano 8 Stycznia 2016 Korek pod "blat" wycięty i powoli można myśleć o montażu silników Poziom to podstawa,stolarze coś wiedzą o tym ładnie Ci to malowanko wyszło i wygląda juz inaczej,składaj do kupy i testuj Dzięki No ta sklejka nie bardzo mi podchodzi, ale jak już marudzili na akryl to coś zaradziłem a aluminiową powoli będę tworzył. Zaskoczyła mnie ilość wrednych kwadratowych otworów, które bardziej są pod laser czy wodę niż frezowanie. Na razie dążę do uruchomienia "maszyny" a potem będę się martwił o resztę. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mitar Opublikowano 8 Stycznia 2016 Udostępnij Opublikowano 8 Stycznia 2016 Ten heatbed chyba lepiej by było zamontować na odwrót, ukryjesz wtedy luty i kable od spodu. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mikrus193 Opublikowano 8 Stycznia 2016 Udostępnij Opublikowano 8 Stycznia 2016 Ten heatbed chyba lepiej by było zamontować na odwrót, ukryjesz wtedy luty i kable od spodu. A jak masz gaśnice w samochodzie to ją wyrzuć bo nie potrzebna jeżeli ktoś daje informacje WAŻNE to nie po to by je chować no nie Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
idfx Opublikowano 8 Stycznia 2016 Autor Udostępnij Opublikowano 8 Stycznia 2016 Michale ... ja się nie pytam co jak zrobić. Mam pewne doświadczenie i obeznanie w temacie. Dziękuję Ci za porady, ale daj mi się wykazać i poprowadzić projekt do końca zamiast pisać po każdym moim poście jak lepiej albo inaczej to wykonać. ...Postanowiłem przedstawić coś kolejny raz na forum i nie pytam o porady. Pozdrawiam ! 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mitar Opublikowano 8 Stycznia 2016 Udostępnij Opublikowano 8 Stycznia 2016 A jak masz gaśnice w samochodzie to ją wyrzuć bo nie potrzebna jeżeli ktoś daje informacje WAŻNE to nie po to by je chować no nie Tyle ,że z drugiej strony jest prawie to samo Kacper, może za bardzo potraktowałem temat tak jakbym ja go zakładał, po prostu cieszył bym się jakbym przy składaniu czegoś ktoś mi podpowiadał coś ciekawego. Nie chodziło mi o to by się wymądrzać i ci coś narzucać. Ale jeśli tak to odebrałeś to przepraszam. Już zmykam Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
idfx Opublikowano 9 Stycznia 2016 Autor Udostępnij Opublikowano 9 Stycznia 2016 Nie ma powodu byś zmykał czy tym bardziej przepraszał Jeśli jest jakiś karygodny błąd z chęcią posłucham porady, ale nie uwaga za uwagą bo masz inne "widzimisię" Stół będzie zamontowany w ten sposób z prostego powodu - na jego przodzie będą diody LED wskazujące na nagrzewanie oraz nagrzanie stołu. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
japim Opublikowano 9 Stycznia 2016 Udostępnij Opublikowano 9 Stycznia 2016 A zastanawiałeś się jak podłączyć stół? On ciągle będzie jeździł przód tył. Ja dałem kable z boku od strony gdzie jest Ramps. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
idfx Opublikowano 9 Stycznia 2016 Autor Udostępnij Opublikowano 9 Stycznia 2016 Zastanowiłem się .. będzie dobrze Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
japim Opublikowano 9 Stycznia 2016 Udostępnij Opublikowano 9 Stycznia 2016 Kacper, to jest forum dyskusyjne, gdzie każdy użytkownik może brać udział w dyskusji. Jeżeli chcesz uprawiać monolog to załóż bloga i wyłącz komentarze. Albo wstrzymaj się z pisaniem i pokaż dopiero ostateczny produkt. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
idfx Opublikowano 9 Stycznia 2016 Autor Udostępnij Opublikowano 9 Stycznia 2016 Zgadzam się z Tobą i nie zmierzam do monologu, tylko do przejrzystości relacji. Jako moderator przeczytaj od początku do teraz ten temat i zobacz jak to zaczyna wyglądać. Po każdym zdjęciu komentarz - "a ja to bym tak, a ja to bym inaczej". "A toto się będzie ruszać i co z przewodami zrobisz ?". Sorry, ale po niektórych komentarzach zaczynam się czuć ułomny technicznie .. Dzięki za czujność i liczę na Waszą pomoc, ale nie o byle pierdołę bo chciałem założyć wątek relacji a nie temat z zapytaniem jak mam to robić itd. Obecny stan rzeczy : Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
japim Opublikowano 9 Stycznia 2016 Udostępnij Opublikowano 9 Stycznia 2016 Podobno nadgorliwość jest gorsza od faszyzmu Na samym początku dałeś jednoznaczną informację, że temat druku 3D jest dla Ciebie nowością. Zarówno Michał jak i ja mając już jakieś doświadczenie w tym temacie dzielimy się nim przy okazji tego wątku. Na forum przyjdą inni ludzie i czytając ten temat będą składać może swoją drukarkę. Dlaczego więc nie pokazać innego punktu widzenia na pewne sprawy? Wrzucasz fotkę - bach - można coś skomentować - może potomni skorzystają. Poza tym opowiadamy o rzeczach które są denerwujące/które można poprawić. Gdy na początku składa się drukarkę to nie wiadomo jeszcze co za 3 miesiące zacznie nas w niej wkurzać. Ta drukarka to REPRAP - każda jest inna. Gdybyś kupił Makerbota to nie byłoby dyskusji - jest i tyle. 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Zefirek Opublikowano 9 Stycznia 2016 Udostępnij Opublikowano 9 Stycznia 2016 Kacper, to jest forum dyskusyjne, gdzie każdy użytkownik może brać udział w dyskusji. Jeżeli chcesz uprawiać monolog to załóż bloga i wyłącz komentarze. Albo wstrzymaj się z pisaniem i pokaż dopiero ostateczny produkt. Przemku, to chyba Kacper wie najlepiej jak ma wyglądać jego wątek o jego drukarce - nie przesadzasz? Podobno... nadgorliwość jest gorsza od faszyzmu. Kacper wyraźnie napisał, że temat jest zaśmiecany komentarzami, które nie wnoszą nic konkretnego do tematu - co niekoniecznie jest akceptowane przez autora. 2 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
idfx Opublikowano 10 Stycznia 2016 Autor Udostępnij Opublikowano 10 Stycznia 2016 Już bliżej niż dalej Wciąż się muszę uporać z przewodami, ale udało mi się ją zmusić (do testów bardzo spowolniony tryb) by gadała i wystrugała "kostkę" kalibracyjną. Efekt końcowy - idealna "kostka" bez zacieków i innych cudów Video (dopóki pakiet w breloku nie padł) : teraz kuuuuupa nauki, projektowania itp. 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
japim Opublikowano 11 Stycznia 2016 Udostępnij Opublikowano 11 Stycznia 2016 Drukujesz bezposrednio na grzalce? Czy masz jeszcze szybke, ktorej jakoś nie widac? Dodatkowo widac, ze wozek osi X zaczepia co chwile o petelki ktore zrobiles na pasku zebatym - wg mnie projektu pasek powinien byc zamocowany odwrotnie - petle paska powinny byc zaczepione o wozek o mniej wiecej tak: Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
idfx Opublikowano 11 Stycznia 2016 Autor Udostępnij Opublikowano 11 Stycznia 2016 Tez zwrocilem na to uwage jednak paski nie zaczepiaja i maja po 1.5 mm luzu w wozku. Mam inny wozek i tak jak pokazales sie nie dalo.Wydruk na razie na stole. Nie mam szkielka jeszcze. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi