motyl Opublikowano 12 Sierpnia 2007 Udostępnij Opublikowano 12 Sierpnia 2007 chlopie, latasz takim sprzetem a nie wiesz ze zyleta w obie strony wychodzi tak samo pod warunkiem odpowiedniego wyklonu silnika w prawo???? Tu muszę stanąć w obronie Darka, bo ma racje. Sam mistrz Szufa tłumaczył mi to przy stoliku, jak zaczynałem zabawę z modelarstwem, że żyletkę robi się w jedną stronę lepiej Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
DJDIT Opublikowano 12 Sierpnia 2007 Autor Udostępnij Opublikowano 12 Sierpnia 2007 Sorki, ale ja juz wiecej w tym watku sie nie odezwe I chwała ci za to! mam nadzieje, że dotrzymasz słowa i okażesz silną wole. Sam mistrz Szufa tłumaczył mi to przy stoliku, jak zaczynałem zabawę z modelarstwem, że żyletkę robi się w jedną stronę lepiej Motyl, Jego racja nasz spokój hi! nie ma co prowokować gada ;-) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
radek872 Opublikowano 13 Sierpnia 2007 Udostępnij Opublikowano 13 Sierpnia 2007 I tu Paweł masz racje żyleta musi wychodzic jednakowo w jedna i w druga strone ale do tego nie wystarczy wkrecic silnik wystartowac ,wytrymowac model i powiedziec obatany trzyba dochodzic do ideału pzreprowadzając mnustwo testów z kątami silnika i mozna dojsc do ideału tak jak piloci w klasie F3A to robią. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
DJDIT Opublikowano 13 Sierpnia 2007 Autor Udostępnij Opublikowano 13 Sierpnia 2007 dochodzic do ideału pzreprowadzając mnustwo testów z kątami silnika i mozna dojsc do ideału. Za całego serca życze ci takich ideałów, twoja racja mój spokój :lol2: Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sebarc Opublikowano 13 Sierpnia 2007 Udostępnij Opublikowano 13 Sierpnia 2007 możecie już wszyscy przestać!! :? :evil: na to sie juz nie da patrzeć !!! proponuje zaprzestać tego pisania bezsensownych postów , to już doprowadziło do kłótni a nic dobrego z tego wszystkiego nie wyniknie, to jest forum, gdzie wszyscy do siebie odnoszą sie po przyjacielsku ,a nie podwórko! Zresztą to jest temat o Extrze 330L Dariusza, już dawno odbiegliście od tematu. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
DJDIT Opublikowano 13 Sierpnia 2007 Autor Udostępnij Opublikowano 13 Sierpnia 2007 możecie już wszyscy przestać!! . Wyrwałes mi to z ust ;-) Dziekuję. Ich racja mój spokój. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
armand Opublikowano 13 Sierpnia 2007 Udostępnij Opublikowano 13 Sierpnia 2007 DJDIT - wątek o wyposażeniu był by bardzo potrzebny, zwłaszcza, że panują trędy które nie zawsze są najlepsze czy bardziej znośne cenowo, bo tanio to się nie bardzo daje. Yahoon - wiesz ile godzin tygodniow jest w powietrzu model p. Chmielewskiego?? Po prostu trzeba ćwiczyć. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
DJDIT Opublikowano 13 Sierpnia 2007 Autor Udostępnij Opublikowano 13 Sierpnia 2007 W wolnej chwili postaram się przygotować taki wątek. Mam już w głowie wstępnie obraz całosci :wink: Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Tomek Opublikowano 13 Sierpnia 2007 Udostępnij Opublikowano 13 Sierpnia 2007 Jak będzie opis gotowy, to zrobimy z niego wątek główny - zawsze na wierzchu, aby każdy miał dobry przykład. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ZARZU Opublikowano 18 Sierpnia 2007 Udostępnij Opublikowano 18 Sierpnia 2007 ale jak wieje to niestety czasami wysokos zaciagam do siebie nawet na 20% wychylenia steru... warto też zwrócic uwage na kierunek robienia żyletki, w jedna latwiej w drugą trudniej (moment smigła) wiec nadal wracamy do "zakłocen na drązkach" ooo to, to.... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
DJDIT Opublikowano 12 Lutego 2010 Autor Udostępnij Opublikowano 12 Lutego 2010 Extry tej co prawda już nie mam, ale za to została "pamiątka" w postaci form ;-) Za około miesiąc ruszy projekt identycznej extry ale ze skrzydłami styro (będzie ażurowane) wycięte na mojej maszynie CNC niestety cięcie kosztów... profil pogrubiony i zmieniony, silnik 3W85xi, reszta wyposażenia serwa itd leży już gotowe w szafie. Projekt znajdzie się w nowym temacie który założę gdy będę miał już jakieś konkrety. Widoczny na zdjęciu tylny statecznik i podwozie to pozostałości pokraksowe ale w pełni sprawne. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sebarc Opublikowano 12 Lutego 2010 Udostępnij Opublikowano 12 Lutego 2010 Świetnie sie zapowiada, na tych skrzydłach pewnie zbijesz jakąś wagę i wyjdzie lżej niż poprzednia twoja extra z c-arf. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
radek872 Opublikowano 13 Lutego 2010 Udostępnij Opublikowano 13 Lutego 2010 No proszę widac , że maszynka własnej konstrukcji wycina pięknie tylko w jakim celu pogrubiasz profil ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Anonymous Opublikowano 13 Lutego 2010 Udostępnij Opublikowano 13 Lutego 2010 Zanim jakiś idealista podejmie wątek plagiatu - powiedz Darku czy tak po prostu wziąłeś swój piękny, lśniący kadłub i ubabrałeś go oddzielaczami aby zrobić formę? Stosowałeś metodę "na oczko"? Bo chyba nie pokroiłeś kadłuba na 2 połówki? Wiedz że będę śledził wątek i bankowo po sezonie chciałbym się ugadać w temacie takiego kadłuba i rdzeni - jak już dojrzeję emocjonalnie do rozmiaru 2,6. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
DJDIT Opublikowano 13 Lutego 2010 Autor Udostępnij Opublikowano 13 Lutego 2010 Waga na 100% będzie niższa nim miałem poprzednio, same pakiety zasilające ważyły ponad 1kg a teraz będą A123 ważące 300g, skrzydła również będą lżejsze to już wiem na pewno po wycięciu rdzeni gdzie jedna połówka waży niecałe 350g po ażurowaniu wyjdzie prawie połowę z tego +10desek balsowych na pokryscie połówki i listwy nie przekroczy 750-850g a oryginał ponad kilogram tak więc projekt będzie udany. Profil pogrubiony w stosunku do oryginału o około 8mm spowolni model i w niewielkim stopniu zwiększy nośność kosztem innych właściwości lotnych, zmieniony na E169. Jak się nie będą podobać zrobi się nowe szybko i sprawnie tym bardziej, że mam możliwości do experymentowania. O plagiacie nie ma mowy gdyż model jest do użytku własnego a nie komercyjnego, a nawet jak bym chciał komercyjnie to zmiany wprowadzone przezemnie przekroczą wartośc procentową wymaganą przez prawo i co najwyżej można mówić o podobieństwie. No a co do formy to oczywiście kadłub nie był przecięty na pół czy jeszcze coś gorszego tylko wykonano linię podziałową więc forma jest oryginalnie dzielona w połowie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
radek872 Opublikowano 14 Lutego 2010 Udostępnij Opublikowano 14 Lutego 2010 No własnie pogrubiony zmieni własciwosci. Model juz nie będzie taki agresywny tylko przyssie sie do powietrza jak mad man , a z tego co widziałem to Ty delikatnie nie latasz ja zreszta też :mrgreen: Ja bym zastosował profil NACA 64012A ale jak mówie ja to ja Ty robisz wg swojego uznania Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Paweł Rzedzicki Opublikowano 14 Lutego 2010 Udostępnij Opublikowano 14 Lutego 2010 Tak patrzę na fotki Twojego profilu i tak sie zastanawiam. Teraz jest tendencja, zwłaszcza w duzych modelach akrobatów, żeby profile były laminarne i stosunkowo cienkie, szczyt profilu daje się sporo za 1/3 cięciwy a u Ciebie wygląda to jak stara poczciwa naca 0015 czy cuś w ten deseń. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
elektryki_rc Opublikowano 14 Lutego 2010 Udostępnij Opublikowano 14 Lutego 2010 [...] z tego co widziałem to Ty delikatnie nie latasz ja zreszta też :mrgreen: [...] "Nikt Cię nie chwali, chwal się sam" :crazy: Darku zakładaj nowy temat i jedziemy z robotą . Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
DJDIT Opublikowano 14 Lutego 2010 Autor Udostępnij Opublikowano 14 Lutego 2010 Spokojnie Panowie, tutaj już nie będę śmiecił, tak jak mówiłem za miesiąc pojawi się w dziale "relacja z budowy" początki i tam będziemy dyskutować :wink: Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
alchemique Opublikowano 4 Czerwca 2010 Udostępnij Opublikowano 4 Czerwca 2010 Miesiac juz dawno za nami a model jeszcze nie wisi;] Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.