madmax Posted June 8, 2008 Posted June 8, 2008 Witam. Chciałbym zrobić w swoim modelu z depronu sterowne kółko przednie. Ponieważ model nie ma ruchomego steru kierunku ( coś w rodzaju delty) , zastanawiałem się, czy do sterowania kółkiem nie użyć serwa lotki. Czyli jak lotka np. prawa do góry - to kółko skręca w prawo i vice versa. Zda takie rozwiązanie egzamin ? A może to jednak niedobry pomysł i lepiej dodać trzecie serwo podpinając pod kanał kierunku ?
Barlu Posted June 8, 2008 Posted June 8, 2008 Ja bym zrezygnował ze sterowania kółkiem z lotek, sprawdź rozwiązanie na symulatorze, przy zakręcie wychyl lotki przez cały czas skręcania, model wywala się na skrzydło, chyba że zrobisz naprawdę obszerne podwozie :roll: Do kołka powinno wystarczyć lekkie 3.5g serwo, chociaż nie jestem co do tego pewien :wink:
Kaper Posted June 8, 2008 Posted June 8, 2008 Nawet jeśli technicznie zadziała (szerokie podwozie główne itd.) to: Po co przyswajać złe nawyki :?: Przecież w każdym "normalnym" modelu będziesz sterował tym kółkiem drążkiem steru kierunku. Podzas startu czy dobiegu wszystko dzieje się szybko i nie bardzo jest czas na myślenie, trzeba reagować odruchowo. :mrgreen: Także proponuję jednak oddzielny kanał i serwo. czy wystarczy malutkie - raczej nie, ale zależy jaki to model i jaka konstrukcja podwozia i przeniesienia sterowania z serwa na orczyk podwozia. Może warto zwrócić uwagę na rozwiązanie stosowane głównie w samochodach RC - czyli servo-saver. czyli pośredni element sprężynujący umiejscowiony gdzieś między osią serwa a osią koła. kilka przykładów jest np. tu (po angielsku) po wpisaniu servo saver w google i ograniczeniu do POL mamy raczej oferty sklepów niż ładny opis. Może wśród dalszych wyników .... Pozdrawiam,
Marcin K. Posted June 9, 2008 Posted June 9, 2008 Tutaj Pan Motylasty ma opisane jak zrobić coś takiego: http://tbm.lasowice.net/modelar3.html#modelw5 Pozdrawiam!
madmax Posted June 9, 2008 Author Posted June 9, 2008 Dzięki wszystkim za informacje. Wstawiam w takim razie osobne serwo + odpowiedni tłumik.
Recommended Posts
Archived
This topic is now archived and is closed to further replies.