japim Opublikowano 24 Września 2018 Autor Udostępnij Opublikowano 24 Września 2018 Miałem kiedyś gdzieś to wydanie mam wieżyczkę Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
japim Opublikowano 5 Października 2018 Autor Udostępnij Opublikowano 5 Października 2018 Problem w tym, ze najbliższe latanie dopiero za 2.5 tygodnia - tzn pierwszy weekend października. Bo w nadchodzące weekendy będziemy na jeszcze dwóch imprezach dronow. Zawody w Kaliszu wygrane. W Bułgarii tez Niestety jeden pilot ma naukę, a drugi się rozchorował. Wiec możemy się umówić co najwyżej na latanie - bez nagrywania filmów. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rawen 75 Opublikowano 5 Października 2018 Udostępnij Opublikowano 5 Października 2018 Moje gratulacje! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
japim Opublikowano 9 Października 2018 Autor Udostępnij Opublikowano 9 Października 2018 Piszę trochę w "przeciwfazie". W miniony weekend było małe latanko. Spotkałem też kolegów Michała i Pawła i trochę poganialiśmy tasiemki. Staś dał się namówić na loty i trochę nas ponagrywał - niestety było bez ustawki i średnio cokolwiek widać. Tzn daliśmy się porwać ferworze walki i widać pościgi i akcję, ale nie ma zbliżeń na fenomenalne ścinanie tasiemek Było też kilka wolnych przelotów - może wybiorę kilka ujęć. Natomiast udało mi się w końcu wrzucić filmik z testowania drukowanych śmigieł: Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
japim Opublikowano 14 Października 2018 Autor Udostępnij Opublikowano 14 Października 2018 Miała być walka - więc jest nagranie: Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rawen 75 Opublikowano 15 Października 2018 Udostępnij Opublikowano 15 Października 2018 Więcej! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
japim Opublikowano 25 Listopada 2018 Autor Udostępnij Opublikowano 25 Listopada 2018 Prace rozwojowo badawcze nad konstrukcją P-61 Black Widow trwają. Tym razem powstało śmigło 4 łopatowe i do tego składane, chciałem zachować też poprawną skalę - jakby co to można zawsze je trochę pomniejszyć. Obecnie średnica 6.5" i skok ok 4" Do tego zakupiłem też nowe silniki Cobra 2208/2000kV. Do napędu posłużą pakiety li-ion Sony VTC5 2500mAh 3S. Oczywiście powstanie pewnie nowa wersja samego modelu - z wprowadzonymi poprawkami gdzie się tylko da - profil KFM1, Kadłub pancerny, Boczne belki lżejsze itd itp.. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
japim Opublikowano 3 Grudnia 2018 Autor Udostępnij Opublikowano 3 Grudnia 2018 Śmigło przetestowane. Oczywiście zatyczki mocujące łopaty śmigieł zostały wymienione na stalowe śrubki M2. Niestety testy były wieczorową porą i obrotomierz nie zadziałał przy sztucznym oświetleniu więc nie mam danych co do osiągniętych obrotów. Oczywiście testy zza śmigła i w okularach ochronnych. Najważniejsze osiągnięcie - śmigło jest całe. I nawet nie generuje jakiś nietypowych wibracji. Muszę popracować nad geometrią związaną ze składaniem. Wprowadziłem mimośród, który miał kompensować siły aerodynamiczne siłą odśrodkową - ale chyba za duże, bo po zatrzymaniu łopaty "cofnięte" są ku tyłowi. Muszę przesunąć oś obrotu bliżej środka łopaty - teraz łopata wysunięta jest za bardzo do przodu. Na pakiecie 2S (bo to silnik 2000kV) i do tego rozładowanym osiągnąłem 320g ciągu przy poborze ok 112W - wiec niestety nie najlepiej : 2.85 g/W - spodziewałem się więcej. Plus jest taki, że 25 minut i nowy komplet łopat będzie gotowy. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
japim Opublikowano 17 Lutego 2019 Autor Udostępnij Opublikowano 17 Lutego 2019 ...osiągnąłem 320g ciągu przy poborze ok 112W - wiec niestety nie najlepiej : 2.85 g/W - spodziewałem się więcej.Mały update:Przetestowałem kilka innych śmigieł na tym silniku aby zobaczyć jak wypadają moje śmigła w porównaniu do komercyjnych produktów. Wygląda na to ze nie jest źle. 8 generacja śmigła "dopasowana" kształtem do P-61 o srednicy 7.36", ale nie składana, wygenerowała 305g przy 94W. Daje to wynik 3.28g/W i jest to najlepszy wynik wśród wszystkich przetestowanych śmigieł porównywalny do RCX 6x4.5. Tym razem druk z ABS aby łatwiej szlifować powierzchnię. Konstrukcja skrecana na 4 śruby. Plus taki ze kołpak jest uniwersalny i bardzo szybko mogę wymienić łopatki. Minus taki że pasuje tylko na silniki z gwintowanym wałem 5mm. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
japim Opublikowano 23 Lutego 2019 Autor Udostępnij Opublikowano 23 Lutego 2019 Przez sobotę iterowałem konstrukcję kołpaka aby ożenić go z prop saverem. I udało się. W dodatku udało się delikatnie poprawić osiągi śmigła zmieniając profil na dwuwypukły uzyskując 310g przy 87W. Zamocowałem śmigła na modelu i wg mnie wygląda czadowo. Odpaliłem na docelowych silnikach i pakiecie 3s i zespół bierze 200W. Ciągu nie mierzyłem ale pewnie przekracza znacznie 600g. Dźwięk też jest fajny. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Grzechu RC Opublikowano 24 Lutego 2019 Udostępnij Opublikowano 24 Lutego 2019 Coraz lepiej Jestem pełen podziwu dla Pana determinacji. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi