okruszek Opublikowano 27 Stycznia 2016 Opublikowano 27 Stycznia 2016 Witam W ręce wpadła mi SZD-25 Foka z Graupnera. Model ma już swoje lata, lecz chcę ją odmłodzić i dalej cieszyć oko. Skrzydła są pokryte folią japonką, i nie wiem jak to dziadostwo usunąć. Szukałem ale jakiś konkretnych rozwiązań nie znalazłem. A więc proszę o pomoc. Jakieś sprawdzone patenty na usunięcie japonki.
mike217 Opublikowano 27 Stycznia 2016 Opublikowano 27 Stycznia 2016 Pędzelek i rozcieńczalnik nitro i odmoczyć. Część zejdzie a część niestety będziesz musiał zeszlifować.
Piotrek_F3J Opublikowano 27 Stycznia 2016 Opublikowano 27 Stycznia 2016 Ja swego czasu robiłem tak że moczyłem szmatkę acetonem i zostawiałem na jakieś 2-3min na poszyciu i odchodziło
okruszek Opublikowano 27 Stycznia 2016 Autor Opublikowano 27 Stycznia 2016 Dzieki za pomoc. Sprobuje i dam znac jak poszlo.
zbjanik Opublikowano 27 Stycznia 2016 Opublikowano 27 Stycznia 2016 Kiedyś, w prawdziwej erze japonki, robiło się to pakując takie np. skrzydło do rekawa, czy worka z folii, ale owinięte tzw. ligniną (teraz mógłby być jakiś pampers może), nasączonej rozpuszczalnikiem). Zawsze trzeba uważać na klej, bo może się wszystko rozkleić przy okazji.
Rekomendowane odpowiedzi