Irek M Opublikowano 13 Czerwca 2008 Udostępnij Opublikowano 13 Czerwca 2008 Dziś umyślny z UH podrzucił mi tę ładowarkę; Zwraca uwagę wiele różnych przejściówek. Co prawda jest juz podobny temat ale o ładowarce model A8. A6 jest nieco uboższą ale i tak nowoczesniejszą od tej, którą używałem do tej pory(Prodigi Pro Peak 2). Jeśli ktoś już używa tej ładowarki to prosiłbym o wszelkie sugestie i spostrzeżenia. Co np daje mi śledzenie procesu roz - ładowania na monitoarze kompa? Jak mam okreslić bezp. temperaturę ładowania i takie tam. EDIT: własnie ją odpaliłem - niestety trzeba sie zagłębić w instrukcję by można było ją zaprogramować. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Ładziak Opublikowano 13 Czerwca 2008 Udostępnij Opublikowano 13 Czerwca 2008 A6 jest nieco uboższą ale i tak nowoczesniejszą od tej, którą używałem do tej pory(Prodigi Pro Peak 2). Jeśli ktoś już używa tej ładowarki to prosiłbym o wszelkie sugestie i spostrzeżenia. Przede wszystkim porównaj wskazania miernika ładowarki i balansera z rzeczywistymi wartościami mierzonymi porządnym przyrządem. Przez moje ręce przeszło kilka tego typu urządzeń (choć nie konkretnie G.T.Power) i... nadal używam starej, niezawodnej Prodigy II w połączeniu z balanserem Fullymax. Takie kabelki można sobie zrobić w 10 min., używając przy okazji porządnych przewodów w silikonie, bo te fabryczne są twarde i niewygodne. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Irek M Opublikowano 13 Czerwca 2008 Autor Udostępnij Opublikowano 13 Czerwca 2008 Paweł- te porównania mogę sobie zrobić ale wtedy gdy "rozgryzę" to ustrojstwo :devil: Poza tym nie wiem czy mój miernik - LAUDMANN LM-807 jest wystarczająco dobry... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Raffik Opublikowano 13 Czerwca 2008 Udostępnij Opublikowano 13 Czerwca 2008 Fokker, pociesze cie... to wyglada na skomplikowane tylko pierwsze 2 dni potem jest beznadziejne ps. ja tez szukam sensownego zrodla kalibracji... niestety moj miernik sie nie nadaje do niczego poza sprawdzaniem przejscia Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Irek M Opublikowano 13 Czerwca 2008 Autor Udostępnij Opublikowano 13 Czerwca 2008 Zgodzę się z tym, że wszystko na początku jest straszne :evil: Jednak chciałbym jak najszybciej podłaczyć jeden z rozjechanych pakietów i sprawdzić co z tego urodzi się :devil: Nie ukrywam, że dokonując wyboru tej ładowarki kierowałem się funkcją ładowania LiFe. Z dotychczasowej - jestem zadowolony ale trzeba iśc do przodu w rozwoju hobby :rotfl: Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Irek M Opublikowano 17 Czerwca 2008 Autor Udostępnij Opublikowano 17 Czerwca 2008 Wczoraj dokonałem pierwszych ładowań i w związku z tym mam pytanie; - czy jesli podepnę pakiet odp. wejściem do ładowarki i zacznę ładować to czy automatycznie również funkcja balansowania jest włączona? - czy jeśli "wejdę" w balansowanie ( muszę ustawić jakim prądem(?)) to czy automatycznie włączona jest funkcja ładowania pakietu? Pytam gdyż po rozładowaniu pakietu 2200mAh - wyszło 1900mAh i włączeniu funkcji balansowania - ustawiłem 1900mA - do pakietu weszło( a może to coś innego?) tylko 1000mAh. Drugi identyczny pakiet też rozładowany, a następnie od razu ładowany prądem 1900mA - przyjął 2200mAh. W tym wypadku pominąłem funkcję balansowania. Jednak po ładowaniu odczytałem stan poszczególnych cel ; 4,20 - 4,19 - 4,20 . Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Raffik Opublikowano 17 Czerwca 2008 Udostępnij Opublikowano 17 Czerwca 2008 jak wybierzesz balansowanie to automatycznie laduje sie pakiet a na koncu balansuje ogniwa (zongluje amperami tak aby bylo ok) jak wybierzysz tylko ladowanie to nie ma balansowania. jak masz dobre pakiety do nie bedzie trzeba balansowac (raz na jakis czas) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Ładziak Opublikowano 17 Czerwca 2008 Udostępnij Opublikowano 17 Czerwca 2008 jak wybierzesz balansowanie to automatycznie laduje sie pakiet a na koncu balansuje ogniwa Oj, oj... tej ładowarki nie poznałem organoleptycznie, ale we wszystkich innych, z jakimi miałem do czynienia balansowanie przebiega równocześnie z ładowaniem. Balansowanie PO ładowaniu obarczone jest ryzykiem przeładowania silniejszych cel pakietu. Poza tym nie wiem czy mój miernik - LAUDMANN LM-807 jest wystarczająco dobry... Myślę, że do oszacowania dokładności z powodzeniem wystarczy. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Raffik Opublikowano 17 Czerwca 2008 Udostępnij Opublikowano 17 Czerwca 2008 Moze sie zle wyrazilem (bo nie ogladam calego procesu ladowania) - na koncu nalepiej widac jak balansowane sa ogniwa. sry za zamieszanie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Irek M Opublikowano 17 Czerwca 2008 Autor Udostępnij Opublikowano 17 Czerwca 2008 W takim razie - będąc w funkcji balansowania - rozumiem, że po aktywacji nastapi normalne ładowanie? W takim razie - ustawiając prąd w funckji balansowania - ustawiam taki jak do ładowania? Czy to coś zupełnie innego? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Raffik Opublikowano 17 Czerwca 2008 Udostępnij Opublikowano 17 Czerwca 2008 dla mnie to to samo, bo ladowarka i tak żongluje prądem aby dobrze zbalansowac. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.