enter1978 Opublikowano 21 Lutego 2016 Opublikowano 21 Lutego 2016 Mam kłopot z moim nowym radiem, chciałem uruchomić klapy w fun cubie, podłączyłem oba serwa na kablu Y ale w jednym serwie zamieniłem przewody które zasilają silniczek, tak żeby serwa chodziły w przeciwnych kierunkach. Słaby to był pomysł bo modyfikowane serwo wychylało sie w jedną stronę i tak stało. Postanowiłem podpiąć te dwa serwa od klap, pod dwa kanały bez kabla Y. podpiąłem je pod kanał 5 i 6 , w radiu oba kanały zmiksowałem i na kanale 6 włączyłem revers. Niby serwa chodzą w dobre strony , kanał 6 jest jako master a kanał 5 jest jako slave, problem w tym że serwo kanału 5 wychyla się o wiele mniej niż serwo kanału 6 . Kombinowałem zmieniałem wartości ale nic to nie daje , co najwyżej można jeszcze zmniejszyć ruch serwa kanału 5 mimo że i tak wychyla się o połowę mniej niż serwo kanału 6. Czy ktoś może wie co robię nie tak? może ktoś podpowie jak to ugryźć.
Bodzioch Opublikowano 21 Lutego 2016 Opublikowano 21 Lutego 2016 witam. Odepnij to co jest podpięte pod kanał 5 (przełącznik, potencjometr). Zapewne jak zmienisz położenie tego elementu to będzie zmiana wychyleń tego kanału. Po odpięciu powinno być OK.
poharatek Opublikowano 21 Lutego 2016 Opublikowano 21 Lutego 2016 To powinno pomóc: http://www.rcpowers.com/community/threads/mixing-with-fly-sky-t6-fs.16981/ W szczególności ten fragment: Aux. Channels2. Channel 6, Source SwB (I used Switch B to activate my spoilerons or flaps. I like the spoilerons better) Mix (flaps) 1. Mix #1: Mix is On, Master Ch1, Slave Ch5, Pos. mix -100%, Neg. mix -100%, Offset 0%2. Mix #2: Mix is On, Master Ch6, Slave Ch1, Pos. mix -20%, Neg. mix 0%, Offset 0%3. Mix #3: Mix is On, Master Ch6, Slave Ch5, Pos. mix -20%, Neg. mix 0%, Offset 0% To jest mix na klapolotki Jeśli chcesz same klapy, będzie wyglądał tak: Aux channels - ustawiasz na jakim przełączniku chcesz mieć, np.: Channel 6, Source SwB A sam mix: 1. Mix #2: Mix is On, Master Ch6, Slave Ch1, Pos. mix -20%, Neg. mix 0%, Offset 0%2. Mix #3: Mix is On, Master Ch6, Slave Ch5, Pos. mix -20%, Neg. mix 0%, Offset 0% Pos. mix - ustawiasz wychylenie
enter1978 Opublikowano 21 Lutego 2016 Autor Opublikowano 21 Lutego 2016 Z grubsza sytuacja opanowana, coś mąciło pokrętło piątego kanału, przełączyłem kanał 5 z pokrętła na przełącznik i serwo zaczęło normalnie się wychylać. Poszedłem polatać i o ile zawsze siadałem modelem aksamitnie , o tyle z klapami lądowanie jest słabiutkie, na początku klapy chyba za bardzo się wychylały bo model bardzo zadzierał, starałem się zmniejszyć wychylenie klap , ale w opcji gdzie się reguluje wychylenia serwa mogłem zmienić tylko jedną klapę , na kanale 6 , klapy na kanale 5 nie można było ruszyć bo strzałka która przeskakuje po kanałach i wskazuje który kanał będzie miał ograniczane wychylenia , nie wiem dla czego ale omijała 5 kanał i nie dało się zaznaczyć 5 kanału i tym samym zmienić wychylenia serwa. Ale w opcji mixer zmieniając jakąś wartość była możliwość ograniczenia wychyleń serwa z piątego kanału. Więc udało się zmniejszyć wychylenia klap, choć w opcji mixer jest możliwość zmiany wychyleń kanału 5 ale nie ma możliwości zmiany kanału 6, kanał 6 można zmienić tam gdzie zmienia się wychylenia wszystkich kanałów ( ale tu nie wiem dla czego jest omijany kanał 5) Tak czy inaczej dałem sobie radę z ustawieniami, ale lądowanie z klapami to nie takie proste , model nie ma prawie prędkości a leci i leci i nie ma zamiaru lądować, muszę się nauczyć panowania nad modelem z klapami a jeszcze w dodatku przeszkadzał mi dość silny wiatr. Mam jeszcze pytanie , bo model jest bardzo nadpobudliwy i już po lotach modelem po powrocie do domu zainteresowałem się funkcją Dual Rate ona niby ma zmienić czułość w pobliżu punktu środkowego, i po zmniejszeniu w tej funkcji o 20% steru wysokości i lotek zauważyłem że niby stery są mniej czułe w środkowym położeniu drążka ale troszkę się zmniejszyło wychylenie tych sterów, tak ma być?
Rekomendowane odpowiedzi