Filip919 Opublikowano 28 Lutego 2016 Opublikowano 28 Lutego 2016 Witam, Jestem w posiadaniu Aparatury Hitec Optic 6 od 2lat (zakupiona w sklepie) i nie miałem z nią żadnych problemów, do czasu gdy pewnego dnia na module nadawczym spectra 2.4GHz zapaliła się czerwona dioda. Stało się to, gdy w środku aparatury zaczęło coś stukać. Po otwarciu obudowy wyleciała z niej metalowa śrubka. Od tej pory nie mogę zbindować odbiornika Optima 7 z aparaturą. Gdy próbuję to zrobić (naciskam przycisk do bindowania na module i włączam aparaturę) mignie tylko przez chwilę niebieska dioda i zapala się czerwona. Czy możliwe jest, że śrubka coś zwarła i uszkodziła moduł? Sama aparatura działa i wydaje się nieuszkodzona. Kilka pytań: Czy warto iść z tym do elektronika? Czy mogę kupić jakiś inny moduł niż spectra 2.4 ( nie mogę znaleźć go w sklepach) który by pasował i był kompatybilny z odbiornikiem Optima 7 ? Proszę o rady i przepraszam jeśli moje pytania są banalne nie jestem zbyt doświadczony w temacie rc Pozdrawiam, Filip
Filip919 Opublikowano 28 Lutego 2016 Autor Opublikowano 28 Lutego 2016 Na odbiorniku po podłączeniu baterii świeci się tylko czerwona dioda. Dopiero gdy nacisnę na nim przycisk do bindowania i podepnę ponownie baterię występują dwie opcję: Tylko czerwona dioda miga lub czerwona się pali a niebieska zaczyna migać. W aparaturze co bym nie ciskał to i tak stale pali się czerwona.
kogutos Opublikowano 28 Lutego 2016 Opublikowano 28 Lutego 2016 Może sprawdź gdzie są wlutowane przewody od modułu. Może coś się naruszyło,może zimny lut. Jeśli chodzi o inne moduły to polecam FrSKy. Miałem także w swojej Sanwie Coronę i też była OK.
Filip919 Opublikowano 28 Lutego 2016 Autor Opublikowano 28 Lutego 2016 Rozkręcałem ją dzisiaj i nie rzuciło mi się w oczy nic dziwnego, jutro sprawdzę jeszcze raz w poszukiwaniu zimnych lutów, tak jak radzisz . Co do zakupu nowego modułu to rozumiem, że ten: http://abc-rc.pl/24ghz-modul-fr-sky-djt-jr-turnigy-telemetria będzie pasował do Hitec Optic 6 i będzie działał z odbiornikiem optima 7? Dziękuję za odpowiedzi
f-150 Opublikowano 2 Marca 2016 Opublikowano 2 Marca 2016 Żaden moduł oprócz oryginału nie będzie pracował z Optimą.Wygląda że moduł nadajnika jest w normal mode a odbiornik w scan mode co sugerują diody a tak działać nie będą.Ma migać tylko czerwona dla normal,
karand Opublikowano 2 Marca 2016 Opublikowano 2 Marca 2016 "Żaden moduł oprócz oryginału nie będzie pracował z Optimą...." Trochę to dziwne, bo na forum kilka osób chwaliło się zainstalowanymi modułami Corony lub FRSky. Przepraszam, nie doczytałem - w pierwszej chwili zrozumiałem, że żaden obcy moduł nie będzie współpracował z Optikiem.
Filip919 Opublikowano 2 Marca 2016 Autor Opublikowano 2 Marca 2016 Dziękuję za odpowiedzi, Aha, czyli jak kupować moduł FrSky to w komplecie z odbiornikiem. Rozebrałem ponownie aparaturę w pogoni za zimnymi lutami lub innymi usterkami i jedyne co zwróciło moją uwagę to płytka do której wpina się moduł. Nie jestem elektronikiem i może wszystko jest ok, ale jak ktoś mógłby to potwierdzić to byłbym wdzięczny ) szczególnie chodzi mi o ten biały element między ścieżkami którego rezystancji mój miernik nie ogarnia. moje pomiary między ścieżkami z dalszej odległości rewers Mam nadzieję że zdjęcia są wystarczającej jakości gdyż musiałem je zmniejszyć.
Rekomendowane odpowiedzi