wakul Opublikowano 13 Marca 2016 Udostępnij Opublikowano 13 Marca 2016 Witam, Mam problem z modelem Alpha od Art-Hobby. Model to mały elektroszybowiec, 1m rozpiętości, profil HN1033, usterzenie typu "V", skonfigurowane do działania jako ster wysokości (brak funkcji steru kierunku). Mój kłopot polega na tym że podczas zakrętów (inicjowanych lotkami - brak steru kierunku w modelu) model kieruje dziób ku ziemi i stosunkowo mocno opada. Opadanie mogę jakoś kontrolować sterem wysokości, ale wiadomo - ciężko to zrobić precyzyjnie w każdym przypadku, poza tym nie wydaje mi się to właściwym rozwiązaniem. Mixery w aparaturze też nie pomogą - opadanie występuje podczas całego czasu trwania zakrętu, również gdy lotki już są w neutrum (ale model nadal przechylony). Brak mi doświadczenia, nie bardzo wiem co z tym zrobić. W innych (moto)szybowcach którymi latam podobnego problemu nie ma, a przynajmniej nie w takim stopniu. Próbowałem eksperymentować ze środkiem ciężkości, mixerami - bez zadowalającego efektu. Co mogę jeszcze zrobić? Bardziej śmiałe zabawy ze środkiem ciężkości? Jakieś podkładki pod płat? Jeszcze inne pomysły? Czy zwyczajnie "ten typ tak ma" i trzeba nauczyć się z tym żyć? Z góry dzięki za sugestie, Pozdrawiam Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
KRUUP Opublikowano 13 Marca 2016 Udostępnij Opublikowano 13 Marca 2016 Nie bardzo rozumiem czemu masz brak funkcji kierunku w usterzeniu V? Bo wychodzi na to ze mixery maszw aparaturze. Przy skrecaniu lotkami podtrzymujesz model wlasnie kierunkiem. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wakul Opublikowano 13 Marca 2016 Autor Udostępnij Opublikowano 13 Marca 2016 W usterzeniu brak sterowania kierunkiem bo model, zgodnie z instrukcją, złożony jest na jednym serwie kontrolującym V-kę. Rozumiem że w takiej sytuacji nie ma opcji żeby coś z tym zrobić? Pozostaje jedynie dołożenie drugiego serwa na ogon i podtrzymywanie kierunkiem? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
cZyNo Opublikowano 13 Marca 2016 Udostępnij Opublikowano 13 Marca 2016 Kretyńskie rozwiazanie z jednym serwem na V. Traci sie wszystkie zalety tego rozwiązania. Zmniejsz roznicowosc na lotkach. To pomoże. I dobrze wytymuj model. I chyba w tym przypadku SC do przodu Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Marcin81 Opublikowano 13 Marca 2016 Udostępnij Opublikowano 13 Marca 2016 Jak wyżej. Też obstawiam różnicowość. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wakul Opublikowano 14 Marca 2016 Autor Udostępnij Opublikowano 14 Marca 2016 Dzięki, sprawdzę przy najbliższej okazji. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Czaro Opublikowano 21 Marca 2016 Udostępnij Opublikowano 21 Marca 2016 Duży masz nalot na modelach RC? Podciąganie sterem wysokości w zakręcie jest konieczne dla prawidłowego zakrętu. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wakul Opublikowano 21 Marca 2016 Autor Udostępnij Opublikowano 21 Marca 2016 Ekspertem nie jestem, bliżej mi do amatora , ale latam kilka lat. To też nie pierwszy mój szybowiec. Zachowuje się jednak inaczej niż inne. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi