Łukasz99 Opublikowano 19 Marca 2016 Opublikowano 19 Marca 2016 Z góry masz płaskowniki więc od dołu też przyklej. Nie ma sensu mieszać w konstrukcji.
miro-er1 Opublikowano 19 Marca 2016 Autor Opublikowano 19 Marca 2016 tak wlasnie zrobie, dokleje po płaskowniku od dołu, , pozdrawiam.
miro-er1 Opublikowano 24 Marca 2016 Autor Opublikowano 24 Marca 2016 witam, pomyslalem sobie tak ze moze i zmienie popychacze z preta na linki , np z cienkiej plecionki wedkarskiej , ze sprezynkami , poczytalem troche poszperalem , ale niewiem z jakiego preta zrobic te sprezynki ,czy 0,8 czy 0,5, zeby potem serwa uciagly to, pozdrawiam.
Łukasz99 Opublikowano 24 Marca 2016 Opublikowano 24 Marca 2016 0,5mm będzie aż nadto. Wygnij w kwadratowe C i wklej w sterek
mayster8405 Opublikowano 24 Marca 2016 Opublikowano 24 Marca 2016 0.3m/m, nie wiem czy nawet to nie będzie za dużo.Albo podwójne ramię steru, jedno ramię naciągane np gumką , drugie linką do serwa. Myślę że kontra- gumka powinna być tak dobrana, żeby servo swobodnie bez obciązenia ustawiało się w neutrum.Tak myślę .Albo jeszcze zobacz w któryś z planów które Ci nadesłałem na priv,był podany wymiar zawiasków i średnica drutu.
miro-er1 Opublikowano 25 Marca 2016 Autor Opublikowano 25 Marca 2016 niestety najcienszy mam tylko 0,5mm ale serwa beda standardowe 9g redox lub tower pro.
miro-er1 Opublikowano 26 Marca 2016 Autor Opublikowano 26 Marca 2016 dziś zdemontowałem bowdeny i zamontowałem sprężynki w SW i SK z precika 0,5mm, mam pytanie czy te linki maja isc swobodnie wzdłóż belki ogonowej az do dzwigni sterow? czy zamotowac na polowie belki jakies przelotki np. z rurki bowdena i przez nie puscić te linki ???
Łukasz99 Opublikowano 26 Marca 2016 Opublikowano 26 Marca 2016 Linki powinny być wpuszczone w belkę i wyjść w kadłubie.
miro-er1 Opublikowano 26 Marca 2016 Autor Opublikowano 26 Marca 2016 no niewiem jak sie teraz wewierce w te rurke, ale na weirzchu tez moga byc czy nie ??? zobacze moze sie jakos przewierce, bedzie chyba lepiej wygladalo jak linki bedą w srodku rurki.
Michau Opublikowano 26 Marca 2016 Opublikowano 26 Marca 2016 To 0,5mm będzie chyba za grube, próbowałeś czy nie wyszły za mocne? Drut stalowy sprężysty?
miro-er1 Opublikowano 27 Marca 2016 Autor Opublikowano 27 Marca 2016 dość sprężysty, dość mocno trzyma, zobacze jak bedzie po dołączeniu linek , jak nie będzie działać, to będę musiał wymienic sprężynki na cieńsze .
mayster8405 Opublikowano 27 Marca 2016 Opublikowano 27 Marca 2016 Mirek, jeśli się nie przewiercisz, bo myślę że będzie ciężko, przeciąg cięgiełka przez przelotki jak myślisz, mogą być centymetrowej długości.Dlaczego to piszę, ano dlatego że robię teraz mini Xitona z usterzeniem V i tam serva ustawione są za płatem na bokach kadłuba, ja umiejscowiłem je na górze i cięgła poprowadziłem wzdłóż belki kadłubowej górą do sterów.Przelotki mam w trzech punktach/ właśnie ten biały z bowdenu/, Zapomniałbym napisać, że w moim wypadku stosuję cięgła stalowe.
miro-er1 Opublikowano 27 Marca 2016 Autor Opublikowano 27 Marca 2016 już przykleiłem po jednej na środku belki, myślę ze nie ma co więcej kleić , powinno wystarczyć.nie chce obciążać niepotrzebnie ogona. dziś się nudziłem wiec zrobiłem sobie następny kadłub i SW I SK, tyle ze z balsy 1,5mm , okleiłem folią, będzie na następny szybowiec ,albo na części .
miro-er1 Opublikowano 28 Marca 2016 Autor Opublikowano 28 Marca 2016 sprężynki także zrobiłem z pręta 0,5mm, tyle ze zrobiłem troszkę dłuższe te sprężynki i wydaje mi się że jakby są miękciejsze
Rafal B. Opublikowano 28 Marca 2016 Opublikowano 28 Marca 2016 Sprężynki z drutu 0,5 mogą być. Siłę sprężynki reguluje się poprzez jej długość. im dłuższa tym słabsza. Ja przy serwie wklejam osłonkę od bowdena a w ogonie rurki węglowe jako prowadzenie linki.
miro-er1 Opublikowano 3 Kwietnia 2016 Autor Opublikowano 3 Kwietnia 2016 witam, dzis zważyłem wszystko sam goly kadłub 34g SW 7g SK 6g skrzydło jeszcze nie oklejone 108g oklejony kadłub z belką i wklejonym SW i SK 77g, chyba wyjdzie ciezko zobaczymy ile waga pokaze, jak wkleje jeszcze plaskowniki węglowe u dołu skrzydła i okleje folją.
miro-er1 Opublikowano 3 Kwietnia 2016 Autor Opublikowano 3 Kwietnia 2016 serwa z trudem upchałem w kadłubie
miro-er1 Opublikowano 5 Kwietnia 2016 Autor Opublikowano 5 Kwietnia 2016 witam wszsytkich, dziś zważyłem szybowiec i powiem ze waga przerosła moje oczekiwania , myslalem zmiscic sie w 250g ale niestety nie udało sie , waga pokazala 282g , lecz do lotu brakuje mu tylko sznurków, ale pewnie za wiele masy mu to nie doda, musialem jednak dowazyc przód 10g , elektronika sie ledwo pomisciła na tyle ze musiałem załozyc mu gumke zeby klapka nie odpadła , dzis sasiad ma mi dac kawałek plecionki, wiec na dzisiejsze popoludnie zaplanowany oblot. wiec cierpliwie czekam na wiatr halny . a tak wygąda :
modelarz115 Opublikowano 5 Kwietnia 2016 Opublikowano 5 Kwietnia 2016 Myślę że da się uciąć parę gram odcinając nadmiar kleju - niedużo ale zawsze coś.
Rekomendowane odpowiedzi