miro-er1 Opublikowano 5 Kwietnia 2016 Autor Opublikowano 5 Kwietnia 2016 kilka gram mu juz nie pomoze, rzucalem nim troche teraz , ale nie za kolek , wytrymowalem go troche i lata dosc lekko i prosto ale wiatru prawie zero, machłem kilka razy na sucho za kolek i SW odpadł , przykleilem go na CA i , zobaczymy puzniej jak to poleci . nagram jakis filmik na pewno. byłem porzucac trochę, najpierw rzucałem tak normalnie z całej sily, ale za wysoko nie leciał potem silny rzut z kołka i wywineło go na plecy niewiem dlaczego.naszczescie w ziemie sie nie wbil , porzyucalem troche i znowy urwał sie SW tym razem odpadl od belki , przykleilem go juz na zywice 5cio minutowa i ide dalej rzucac, bo mi sie to podoba tylko mam pecha ze pod wiatr jest akurat pod zachodzace słonce i nic nie widac . krótki filmik, żona nagrała z daleka , przepraszam za jakosc, następny będzie lepszy. waga szybowca obecnie to 277g , zdjołem jeden ciężarek 5g i podszlifowalem troche klapkę od srodka zeby lepiej sie domykała, bo bardzo ciasno upchana jest cała elektronika, no i przy ostatnim lądowaniu odszedł SK , ale juz przykleiłem, jutro dalsze próby, tyle ze kolo popoludnia, poniewaz przed wieczorem nie było wcale wiatru.a tu by sie go jednak przydało, bo moj QF jest cięzkawy. 1
Rafal B. Opublikowano 6 Kwietnia 2016 Opublikowano 6 Kwietnia 2016 Masa sporawa, tyle to waży mój ciężki model 1,5 metrowy Trzeba pomyśleć nad nowym, kadłubem lub skrzydłem aby zbić masę. Lot na plecy musisz zniwelować fazą lotu, tzn do rzutu pstryk przełącznik i statecznik poziomy ustawia się w dół a kierunek lekko w prawo co tez pomoże.
miro-er1 Opublikowano 6 Kwietnia 2016 Autor Opublikowano 6 Kwietnia 2016 dzięki , ale ja niewiem jak to ustawic w aparaturze , mam turnigy 9x, moze ktos wie i mi podpowie jak to zrobic, do nastepnego poswiece sie i pojade 60km do sklepu z waga , skrzydlo oklejone gotowe wazy 138g no i w nastepnym beda juz mniejsze serwa i lzejszy ogon .(SW i SK), no i bedzie roving tak jak byc powinien, a nie płaskowniki, a ten do nauki, i tak jestem zadowolony ze poleciał wogule .
Rafal B. Opublikowano 6 Kwietnia 2016 Opublikowano 6 Kwietnia 2016 Płaskowniki mogą być, tylko ewentualnie mniejsze i spiłowane. Skrzydła dużo za ciężkie. Serwa lżejsze tylko pod warunkiem odchudzonego ogonu. Generalnie dużo da ci lekka folia oraz można sie pokusić o stateczniki laminatowe z styroduru lub z lekkiej balsy.
miro-er1 Opublikowano 6 Kwietnia 2016 Autor Opublikowano 6 Kwietnia 2016 ja wypiłowałem iglakiem takie rowki w balsie i w nie schowały sie płaskowniki, skrzydło napewno jest za cieżkie, folie dałem lekką z MARVIO RC z Krakowa , balse zamawiam przez net , napewno balsa nie była zbyt lekka, dzięki Ci Rafale za podpowiedzi , napewno cos zmienie w następnym zeby był lzejszy, pozdrawiam . znalazłem w aparaturze te opcję do staru i ustawiłem jak napisał Rafał, SW lekko w dół a SK lekko w prawo, mam to na przelaczniku trzy pozycyjnym , takze trzeba wlaczyc przed rzutem , silny wyrzut i nie przekreci sie juz na plecy , tak ? SK mam ustawiony tak ok 3mm w prawo, a SW tak ok 5mm w dół, mam nadzieje ze to zniweluje odwracanie sie na plecy. postaram sie dzis nagrac lepszy filmik zeby lepiej bylo widac jak to wyglada to moze jeszcze ktos cos zauwazy i podpowie , pozdrawiam.
Rafal B. Opublikowano 6 Kwietnia 2016 Opublikowano 6 Kwietnia 2016 Wychyły mocno za duże, zacznij od po 1mm. Powinno to pomóc. Pozdrawiam Rafał
miro-er1 Opublikowano 6 Kwietnia 2016 Autor Opublikowano 6 Kwietnia 2016 ok zmienie ustawienia ,dzięki.
miro-er1 Opublikowano 7 Kwietnia 2016 Autor Opublikowano 7 Kwietnia 2016 dziś bylem porzucac troche , niewiem czy spręzynki sa za mocne , albo jakies mam zaklucenia, pole magnetyczne sie tworzy czy coś, bo SW zadziera sie i klekocze serwo musze wylaczyc apke i włączyc i wraca do neutrum, SK co jaks czas tez tak robi ,niewiem , najgorzej jak sie tak robi podczas lotu, ale QF wciaz cały, chociaż dzis 2 razy SW odpadl przy silnym krecie.
Łukasz99 Opublikowano 7 Kwietnia 2016 Opublikowano 7 Kwietnia 2016 Sprawdź kompletność zębów w trybach serw, może ukruszył się ząb
miro-er1 Opublikowano 7 Kwietnia 2016 Autor Opublikowano 7 Kwietnia 2016 niee, zęby są ok , wygląda to na jakieś zakłucenia , odbiornik ,układ BEC i pakiecik są blisko siebie, .
modelarz115 Opublikowano 7 Kwietnia 2016 Opublikowano 7 Kwietnia 2016 Może ''luzy'' na wtyczkach, albo antenka w odbiorniku naderwana? Ładnie lata jak na taką masę
miro-er1 Opublikowano 8 Kwietnia 2016 Autor Opublikowano 8 Kwietnia 2016 luzów brak , a lata fajnie, ale wkurza mnie jak co chwile zachowują sie te serwa jakby miały zakłucany sygnał, antenka w odb ok, moze wlasnie antenka zakluca sygnał , poniewaz lezy na serwie SW i to ono ciagle zakluca , wylacze nadajnik i włącze i już jest ok, i za kilka minut znów trzepie nim , nieraz poruszam drazkiem i tez jest ok, a jak nie to znów wyłączam nadajnik i tak w kółko, dzis wywierce dziurkę w dole kadłuba i tam antenke wyprowadze na zewnątrz moze to ona jest powodem zakłuceń, zobaczymy.
modelarz115 Opublikowano 8 Kwietnia 2016 Opublikowano 8 Kwietnia 2016 Myślałem jeszcze że potencjometr w serwie mógł paść, ale raczej nie w obu naraz
JacekK Opublikowano 8 Kwietnia 2016 Opublikowano 8 Kwietnia 2016 Jeśli już to serwo zakłóca pracę odbiornika dotykając anteny No bo przecież ona jest elementem pasywnym, więc nie zakłóca napędu i sterowania silniczkiem serwa... A wynikiem zakłócenia pracy odbiornika jest trzepanie serwami. A im bardziej trzepią, tym bardziej zakłócają
miro-er1 Opublikowano 8 Kwietnia 2016 Autor Opublikowano 8 Kwietnia 2016 juz nie będą zakłucać , juz problem załatwiony niewiem czy sie da naprawic i czy jest sens wogule naprawiac, jak juz byl za cieżki, Jacek masz racje , bo zmienilem serwo i to samo, a to od SW jest blizej odbiornika, wiec to od SK trzepotało żadziej,.albo delikatnie a to od SW mocno i czesto.
JacekK Opublikowano 9 Kwietnia 2016 Opublikowano 9 Kwietnia 2016 Buduj raz jeszcze i się broń Boże nie poddawaj Ciężkie DLG to tylko kiepski szybowiec... Ogólnie koncepcja jest bardzo fajna, tylko trzeba zmienić pewne założenia już na jej poziomie. Znaczy urywać masę wszędzie. A to oznacza małe i dobre serwa, ogolony z boxa odbiornik, możliwie krótkie kable, jak najmniejsze wtyczki, cięgna z kevlaru lub stali ale 0,1mm , brak bowdenów, folia możliwie cienka, jak najmniejszy pakiet... I mało kleju a jak epoksyd to tylko z mikrobalonem. Pamiętaj że mniejsze masy elementów to mniejsze siły działające na nie, przynajmniej te odśrodkowe.
miro-er1 Opublikowano 9 Kwietnia 2016 Autor Opublikowano 9 Kwietnia 2016 to ja wiem , ale nie wiem co zrobić żeby serwa nie zakłócały pracy odbiornika??czy trzeba skrócić kable serw czy to pomoże??, jednak będe naprawiał skrzydło, rozbiłem go tylko dlatego ze rzuciłem za skrzydło z całej siły i nie pstrykłem fazy do rzutu ,wiec obróciło go na plecy i dodatkowo w tym momencie akurat serwo SW zakłuciło i zadarło znowu na maxa w górę co spowodowało ze wbił sie w ziemie jak marchewka (z takim impetem, ze sie zdziwiłem ze sie cały nie połamał),no i skrzydło prawe pękło , reszte juz widac na fotkach po rozdzieleniu skrzydeł. dzis juz zacząłem go naprawiać, wymieniłem tylko łaczniki skrzydeł na nowe i składam go powoli, myślę ze za dużo nie przytyje, narazie tym będe ćwiczył, a napewno bede robił następny z lzejszej balsy , zastosuje serwa 3,7g i lżejszy ogon
JacekK Opublikowano 10 Kwietnia 2016 Opublikowano 10 Kwietnia 2016 Nie. Serwa 3,7 to się do halówek nadają a i to nie wszystkie. Tu masz przy wyrzucie z 60-70 km/h i to po łuku. Jak już budżetowo to Hitec`i 5030. Jeszcze jakoś trzymają. Mniejszych po prostu żal. Nie wiem jaki to odbiornik, więc trudno się wypowiadać. Wypruj go z obudowy jeśli jeszcze tego nie zrobiłeś i daj np. pod pakiet. Oby dalej od serw. A może zwyczajnie jest walnięty, w sensie antenka ma jakąś przerwę... Bo na dystansach dlg to raczej ciężko o utraty zasięgu.
miro-er1 Opublikowano 11 Kwietnia 2016 Autor Opublikowano 11 Kwietnia 2016 Ok dzieki Jacek . odbiornik mam HK 3ch.ale wejscia ma od gory i ciezko go bedzie umiescic inaczej jak w miejscu w ktorym juz jest. Ale zdejme obudowe i zobaczymy. Odbiornik jest 100% dobry .wyciaglem go z wicherka ktory latal bez zarzutu. Antenke odbiornika tez dalem na zewnatrz przez dziurke w podlodze i nie dotyka juz zadnych przewodow. Mysle ze za blisko jest serwa SW bo dzieli ich scianka z 4mm balsy.
miro-er1 Opublikowano 12 Kwietnia 2016 Autor Opublikowano 12 Kwietnia 2016 witam , pozbawiłem odbiornik obudowy, po to żeby mi się zmieścił na samym przodzie kadłuba, niestety to nic nie dało bo serwo SW i tak trzepie, nie wiem co zrobić ,może rzeczywiście jest walnięty odbiornik. nie mam pojęcia. moze ponowne bindowanie cos mi da.
Rekomendowane odpowiedzi