Mateusz1988 Opublikowano 16 Marca 2016 Udostępnij Opublikowano 16 Marca 2016 Witajcie, szukam informacji odnośnie radii w tytule. Chciałbym zmienić radio na lepszej klasy bo obecnie używam FLYSKY z RTF. Nie potrzebuje radia z 10km zasięgu,ponieważ i tak nie wykorzystam.Do rzeczy. Zastanawia mnie kilka radii: Turnigy 9 Turnigy 9xr Radiolink AT9 Radiolink AT10 2 pierwsze odrzucam,dlatego że zależy mi na zakupie NOWEJ apki a Turnigy to kosmos cenowy. Dodatkowo jakieś moduły trzeba do nadajnika a te w komplecie to podobno nic nie warte... Radiolink wydaje mi się fajną alternatywą do zakupu.Mam radiolinka 4ch używam już długi czas w Trialu i jestem zadowolony więc chciałbym pójść wtym kierunku. Szukam informacji ale na polskich forach nie ma nic konkretnego.Jestem laikiem w temacie apek więc postanowiłem spłodzić ten temat,pewnie nie tylko mi się przyda. Interesuje mnie Radiolink AT10, fajny kolor fajnie leży w ręku ogólnie mi się podoba,ale brak inf mocno mnie męczy. Czym się różni AT9 od AT10 prócz jednego kanału i stylistyki?? Czy są to apki które nie sprawiają problemu? Czy wskaźnik sygnału jest poprawny? Czy można wsadzić LIPO jako zasilanie nadajnika? Jaki mają realny zasięg? AT9 i AT10 czy ktoś z szanownych forumowiczów ma jedną z tych apek? Czy mechanizmy są łożyskowane? Fajnie jakby ktoś posiadający tą apke udzielił informacji.Pozdrawiam Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ASmen Opublikowano 29 Listopada 2016 Udostępnij Opublikowano 29 Listopada 2016 Zapewne już kupiłeś aparature więc może sam podzielisz sie doświadczeniami... Ja czekam na swoją, zamówiłem AT10 II gen dlatego że: -pomiędzy at9 a at10 jest rożnica w antenie co przekłada się na zasięg - da się at10 zasilić z lipo ale nie wiem jaka wielkość pakietu jest w stanie zagościć w miejsce koszyka na baterie, aczkolwiek widziałem że czasem ludziska na rzepie na odwrocie aparatury montują pakiet. - AT10 2 gen ma dodatkowo oprócz systemu DSSS ma równiż FHSS - 10tka ma też sbus to tyle co się dowiedziałem na temat tego radia, zawsze to coś Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
oko Opublikowano 29 Listopada 2016 Udostępnij Opublikowano 29 Listopada 2016 Turnigy to kosmos cenowy? 50$ w hobbyking za Turnigy 9XR Pro to cena zabójcza. Nawet jeśli lata się bliżej, to warto mieć dobry link, to ma znaczenie także przy mniejszych odległościach. Jest jeszcze kwestia telemetrii - planujesz z niej korzystać? Możliwość wymiany modułu niezależnie od aparatury jest bardzo dużą zaletą, podobnie z korzystaniem z różnych anten. Jest także kwestia liczby użytkowników - w przypadku OpenTx jest ona ogromna, społeczność jest bardzo aktywna i łatwo o pomoc. Zasilenie z lipo to naprawdę nie jest standard? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
japim Opublikowano 11 Grudnia 2016 Udostępnij Opublikowano 11 Grudnia 2016 Tak jak pisze Maciej. Ja osobiscie uzywam i TG9x i ER9x. Ta druga dostarczona od razu z Open TX. Dokupiony modul FrSky i pelny wypas. A odnosnie samego TG9x - to oryginalny link nigdy mnie nie zawiodl. Najczesniej problemy z zasiegiem mieli poczatkujacy kretujacy modelarze, ktorzy podczas pierwszego kreta uszkadzali antene odbiorcza (taki smieszny dipol). To przekladalo sie na kolejne krety i obwinianie linku turnigy... Mi kret z tytulu wady linku turnigy nigdy sie nie przydazyl. Modelem 1m do granicy widocznosci na oryginalnym odbiorniku - no problem. Wylecenie quadem poza zasieg odbiornika "das-mikro" owszem, ale na wlasna odpowiedzialnosc No i jak pisal Maciej - potrzebujesz LRS - wyciagasz modul A, wkladasz B i juz masz nowe radio. Radio link? Hmm - troche egzotyka i dlatego tak malo info o tych radiach. Ale moze Arek bedzie prekursorem. Wiadomo - kazda sroczka swoj ogonek chwali. Zeby nie bylo - mialem w swojej historii Graupnera FM414, Multiplexa MC3010, Futabe 6EXP, Hiteca Focus 6, Tgy9x, 9XR i Taranisa i radia Turnigy naprawde daja rade. I w porownaniu z AT10 to tylko polowa kosmosu. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ASmen Opublikowano 13 Grudnia 2016 Udostępnij Opublikowano 13 Grudnia 2016 Pewnie tak, cóż wszystkiego trzeba spróbować... Zobaczymy za czas jakiś co będę mógł powiedzieć o tej apce na razie jest oki Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Paw Opublikowano 12 Stycznia 2017 Udostępnij Opublikowano 12 Stycznia 2017 Również zastanawiam się nad zakupem At9 więc gdyby ktoś jeszcze miał jakąś cenną uwagę to będę wdzięczny. Z tego co się rozpatrzyłem to są sklepy które sobie chwalą ten sprzęt i są które polecają coś innego więc zdania są podzielone. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Wenar Opublikowano 13 Stycznia 2017 Udostępnij Opublikowano 13 Stycznia 2017 od jakiegoś czasu używam AT-9 i powiem, że radio ma dla mnie dużo opcji i czasem są nie intuicyjne. wiem, że nie wykorzystuje tego radia nawet w 50% ale zakup miał być przyszłościowy i jest. jestem zadowolony, w miejscach gdzie moje poprzednie radio Cadet V3 gubił zasięg tu nie ma problemu. bedę na wiosnę testował radio latając przy wierzy telefoniczno-radiowej to zobaczę czy to "szyfrowanie" sygnału o którym wspomina producent działa, poprzednie radia (zarówno cadet jak i aparatura od Quanum nava) nie dawały rady. a jak ktoś jest z krakowa lub okolic bochni można się umówić na wspólne testowanie apki, ekspertem nie jestem plus para zdjęć z unpacking.. dodam, ze zakupiłem u chińczyka, w polsce dwa razy drożej.. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Wenar Opublikowano 18 Sierpnia 2017 Udostępnij Opublikowano 18 Sierpnia 2017 po kilku miesiącach używania, wstępne uwagi: - menu jest dla mnie za mało czytelne. (tu też brak mojego doszkolenia w temacie) - tak gdzie poprzednia aparatura (cadet v2 4ch) traciła zasięg (tzw dziury zasięgu (latając przy wierzy telefoniczno-radiowej)) ta radzi sobie bez problemu. - lepiej zaopatrzyć się w dobrą baterię lipo lub bardzo dobre akumulatorki, gdyż zwykłe paluszki czy tanie akumulatorki starczają na dwa max trzy wyjścia. - brak blokad, jeśli przełączniki są nie w tej pozycji co trzeba przed startem, (blokuje jedynie gaz innych AUX - już nie) (chyba ze nie umiem tego ustawić :/ ) - w moich nie dużych ręcach trzyma się ją dobrze jest dla mnie poręczna i nie za ciężka, aparatura nie była jeszcze upgradowana czy podłączana do komputera, oraz nie używałem więcej niż 6 kanałów na raz. - przy odległości ok 30-40 cm aparatury od odbiornika włącza się FS - loty na wysokość ok 200-250m bezproblemowe - podłączana pod symulator phoenix-5 (windows 8 działa bez problemu, przy windows 10 nie działa mi symulator) (podobno brakuje jakiś bibliotek,) będę niedługo próbował; windows 10 z innym symulatorem. w planie dokupienie telemetrii. chętnie spotkam się z kimś kto umie, zna się i byłby chętny na obdukcję aparatury większą niż ja sam umiem Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi