Gość Jerzy Markiton Opublikowano 3 Kwietnia 2016 Udostępnij Opublikowano 3 Kwietnia 2016 Późnym popołudniem DIM powąchał jednak powietrza... Zrobiłem kilkanaście startów z gumy ale tylko 1 był powyżej 100m.... Wykorzystałem to na zrobienie "Dive testu". S.C. ustawiony wstępnie na 75mm od krawędzi natarcia przy kadłubie. Test wykazał prawidłowe zachowanie modelu (ustawienia) - model delikatnie "wybierał" z nurkowania.... W którymś z kolejnych startów zrobiłem beczkę - dyferencjał lotek do wyregulowania.... Pierwsze wrażenia: model (na tych ustawieniach !) wyraźnie szybszy od Max-a ! Za lekki ! Potwierdziło się moje przypuszczenie - wręcz prosi się o balast ! A warunki - naprawdę "lightove" - maks. w porywach 2m/sek. Reakcja na stery - wspaniała ! Primabalerina - może nie z baletu narodowego, ale z ośrodka z tradycjami ? Poprosiłem kolegę o sfilmowanie komórką - jeśli uda się to zamieścić (93 MB - 1,2 min. filmiku w formacie MP-4) - niewiele, ale coś tam jest... Aktualnie, od ponad 30 min. komputer (?) usiłuje to przenieść z komórki na - swojego "twardziela"..... Ciemność widzę..... No cóż - czeka mnie dużo lotów nim to cudo doreguluję ! W pierwszej kolejności: S.C. - w tył, aby doprowadzić do neutralnej charakterystyki. Zapasu stateczności jest sporo. Przed pierwszą kolejnością - zamontować balast a przynajmniej - możliwość jego zastosowania. Już ten model polubiłem ! Aaaa.... - najważniejsze (?) - po powrocie z latania zawodnik poszedł na wagę. Wskazała 830g, w tym ok.43g wyważenia w nosie, przy rozmieszczeniu komponentów, jak niżej: Akumulator (2x LI-Fe 1100) doładował się: 77 mAh..... I model dołączył (chwilowo) do kolekcji: Popychacze zostały przeniesione na 2-gi otwór od osi serwa i założone osłonki... CD - mam nadzieję - nastąpi. Pozdrawiam - Jurek Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
matmax Opublikowano 4 Kwietnia 2016 Udostępnij Opublikowano 4 Kwietnia 2016 Gratuluję oblotu. Pogoda rzeczywiście na pierwszy lot idealna. Fajnie będzie zobaczyć model na żywo ale nim to nastąpi musi wystarczyć relacja videło Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
matmax Opublikowano 6 Kwietnia 2016 Udostępnij Opublikowano 6 Kwietnia 2016 Pierwszy lot DIMa:https://www.youtube.com/embed/btKlGZtxYHcProponuję ustawić jakość Full HD. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Sage Opublikowano 7 Kwietnia 2016 Udostępnij Opublikowano 7 Kwietnia 2016 Rowniez gratuluje oblotu. Mam pytanie. W jakiej odleglosci od podanego wstępnego SC = 75 mm masz zalozony hak ? Na filmie wygląda to tak jakby można go było delikatnie przesunąć w kierunku natarcia ? Chyba, ze się myle. Skladam swojego Dim'a i planuje zalozyc ten hak z zestawu czyli bez mozliwosci zmiany polozenia . Chciałbym to zrobić raz a dobrze. Już jak wywaze model podzielę się zdjęciami rozlozenia wyposażenia. Pozdrawiam Piotr Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Jerzy Markiton Opublikowano 7 Kwietnia 2016 Udostępnij Opublikowano 7 Kwietnia 2016 To, co widziałeś na migawce - to były 4mm. Aktualnie jest 10mm - i ciut zbyt przedni ale to trzeba jeszcze potwierdzić w innych warunkach. Wtedy było masło w powietrzu i nieregularne powiewy termiczne z wszystkich możliwych kierunków. Nie jestem również pewny, czy zostanę na tych 75mm. Możliwe, że pójdę w tył. Najlepiej oblatać na zboczu i do ustalonego S.C. zamocować hak. Pozdrawiam - Jurek Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Sage Opublikowano 8 Maja 2016 Udostępnij Opublikowano 8 Maja 2016 Niechcac tworzyć kolejnego watku o modelu pozwole sobie na pare spostrzezen na temat Dima w watku Jurka. Mój (nasz) Dim został oblatany. Serwa 4 x HiTec 5065 (dedykowane do modelu) Pakiet zasilający LRP LiPol 2200 mAh 81 g (L54 x W38 x H20mm) Regulator napięcia Pelikan Foxy UBEC 3A 7g Waga modelu gotowego do lotu 894 g SC 76 mm od krawędzi natarcia przy kadlubie W dziobek weszlo 40 g ołowiu Hak zamontowany 10 mm przed SC Guma 30 mtr x 6mm + 100 mtr zylki Oblot odbyl się wieczorowa pora przy wietrze ok 4 m/s i braku termiki. Model idzie w gore jak po sznurku. Można byłoby zastosować mocniejsza gume. http://youtu.be/Ef-Ahe9p8zM Drugi lot http://youtu.be/69L8EGND8ow A tu juz lot mojego Syna za dnia w termice. Model zachowuje się w powietrzu bardzo przewidywalnie. Bardzo ladnie pokazuje najmniejsze 'bable' cieplego powietrza. Latalismy w wietrze do 6 m/s i podmuchach. Takie warunki nie zrobily na modelu przy podanej wadze większego wrazenia. Balastu nie planuje. Model pięknie prezentuje się w powietrzu i dzięki nowemu malowaniu Pana Leszka jest lepiej widoczny niż np Falcon. http://youtu.be/QlLBigSHshE Dlugi majowy weekend Dim spedzil w Bieszczadach gdzie praktycznie każdy strzal konczyl się lotem bez końca. Teraz kolej na Klif. CDN 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
cZyNo Opublikowano 8 Maja 2016 Udostępnij Opublikowano 8 Maja 2016 To umawiaj młodego z Antkiem. Chłopcy sie szybciej dogadają Rewelacja Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Sage Opublikowano 8 Maja 2016 Udostępnij Opublikowano 8 Maja 2016 Jest taki plan Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bleriot Opublikowano 15 Maja 2016 Udostępnij Opublikowano 15 Maja 2016 Gratuluję nowym właścicielom DIMa udanych lotów a Piotrowi fajnych filmów. Pozdrawiam kolegę a74 i autora wątku. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Jerzy Markiton Opublikowano 15 Maja 2016 Udostępnij Opublikowano 15 Maja 2016 Licznik napisanych postów wzrósł o 1..... Tylko tyle, Damianie, miałeś do powiedzenia ? Te pozdrowienia, tak delikatnie mówiąc - lekko czymś zalatują.... ? Wredny jestem ? To tak na starość i w chorobie.... - Jurek Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bleriot Opublikowano 18 Maja 2016 Udostępnij Opublikowano 18 Maja 2016 Licznik napisanych postów wzrósł o 1..... Tylko tyle, Damianie, miałeś do powiedzenia ? Te pozdrowienia, tak delikatnie mówiąc - lekko czymś zalatują.... ? Wredny jestem ? To tak na starość i w chorobie.... - Jurek Klasa sama w sobie... Mimo to, po ludzku - pozdrawiam. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kruk Opublikowano 15 Czerwca 2016 Udostępnij Opublikowano 15 Czerwca 2016 witam, ja też się pochwalę swoim Dimem! Model spisuje się znakomicie na żaglu i termice, nawet w ekstremalnie słabych warunkach! To moja Iskierka zdobywa angielskie niebo:) Nie używałem balastu do wyważenia, model wyważył się sam, użyłem czterem akumulatorów sanyo enelop R6 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi