Gość Jerzy Markiton Opublikowano 3 Kwietnia 2016 Opublikowano 3 Kwietnia 2016 Późnym popołudniem DIM powąchał jednak powietrza... Zrobiłem kilkanaście startów z gumy ale tylko 1 był powyżej 100m.... Wykorzystałem to na zrobienie "Dive testu". S.C. ustawiony wstępnie na 75mm od krawędzi natarcia przy kadłubie. Test wykazał prawidłowe zachowanie modelu (ustawienia) - model delikatnie "wybierał" z nurkowania.... W którymś z kolejnych startów zrobiłem beczkę - dyferencjał lotek do wyregulowania.... Pierwsze wrażenia: model (na tych ustawieniach !) wyraźnie szybszy od Max-a ! Za lekki ! Potwierdziło się moje przypuszczenie - wręcz prosi się o balast ! A warunki - naprawdę "lightove" - maks. w porywach 2m/sek. Reakcja na stery - wspaniała ! Primabalerina - może nie z baletu narodowego, ale z ośrodka z tradycjami ? Poprosiłem kolegę o sfilmowanie komórką - jeśli uda się to zamieścić (93 MB - 1,2 min. filmiku w formacie MP-4) - niewiele, ale coś tam jest... Aktualnie, od ponad 30 min. komputer (?) usiłuje to przenieść z komórki na - swojego "twardziela"..... Ciemność widzę..... No cóż - czeka mnie dużo lotów nim to cudo doreguluję ! W pierwszej kolejności: S.C. - w tył, aby doprowadzić do neutralnej charakterystyki. Zapasu stateczności jest sporo. Przed pierwszą kolejnością - zamontować balast a przynajmniej - możliwość jego zastosowania. Już ten model polubiłem ! Aaaa.... - najważniejsze (?) - po powrocie z latania zawodnik poszedł na wagę. Wskazała 830g, w tym ok.43g wyważenia w nosie, przy rozmieszczeniu komponentów, jak niżej: Akumulator (2x LI-Fe 1100) doładował się: 77 mAh..... I model dołączył (chwilowo) do kolekcji: Popychacze zostały przeniesione na 2-gi otwór od osi serwa i założone osłonki... CD - mam nadzieję - nastąpi. Pozdrawiam - Jurek
matmax Opublikowano 4 Kwietnia 2016 Opublikowano 4 Kwietnia 2016 Gratuluję oblotu. Pogoda rzeczywiście na pierwszy lot idealna. Fajnie będzie zobaczyć model na żywo ale nim to nastąpi musi wystarczyć relacja videło
matmax Opublikowano 6 Kwietnia 2016 Opublikowano 6 Kwietnia 2016 Pierwszy lot DIMa:https://www.youtube.com/embed/btKlGZtxYHcProponuję ustawić jakość Full HD.
Sage Opublikowano 7 Kwietnia 2016 Opublikowano 7 Kwietnia 2016 Rowniez gratuluje oblotu. Mam pytanie. W jakiej odleglosci od podanego wstępnego SC = 75 mm masz zalozony hak ? Na filmie wygląda to tak jakby można go było delikatnie przesunąć w kierunku natarcia ? Chyba, ze się myle. Skladam swojego Dim'a i planuje zalozyc ten hak z zestawu czyli bez mozliwosci zmiany polozenia . Chciałbym to zrobić raz a dobrze. Już jak wywaze model podzielę się zdjęciami rozlozenia wyposażenia. Pozdrawiam Piotr
Gość Jerzy Markiton Opublikowano 7 Kwietnia 2016 Opublikowano 7 Kwietnia 2016 To, co widziałeś na migawce - to były 4mm. Aktualnie jest 10mm - i ciut zbyt przedni ale to trzeba jeszcze potwierdzić w innych warunkach. Wtedy było masło w powietrzu i nieregularne powiewy termiczne z wszystkich możliwych kierunków. Nie jestem również pewny, czy zostanę na tych 75mm. Możliwe, że pójdę w tył. Najlepiej oblatać na zboczu i do ustalonego S.C. zamocować hak. Pozdrawiam - Jurek
Sage Opublikowano 8 Maja 2016 Opublikowano 8 Maja 2016 Niechcac tworzyć kolejnego watku o modelu pozwole sobie na pare spostrzezen na temat Dima w watku Jurka. Mój (nasz) Dim został oblatany. Serwa 4 x HiTec 5065 (dedykowane do modelu) Pakiet zasilający LRP LiPol 2200 mAh 81 g (L54 x W38 x H20mm) Regulator napięcia Pelikan Foxy UBEC 3A 7g Waga modelu gotowego do lotu 894 g SC 76 mm od krawędzi natarcia przy kadlubie W dziobek weszlo 40 g ołowiu Hak zamontowany 10 mm przed SC Guma 30 mtr x 6mm + 100 mtr zylki Oblot odbyl się wieczorowa pora przy wietrze ok 4 m/s i braku termiki. Model idzie w gore jak po sznurku. Można byłoby zastosować mocniejsza gume. http://youtu.be/Ef-Ahe9p8zM Drugi lot http://youtu.be/69L8EGND8ow A tu juz lot mojego Syna za dnia w termice. Model zachowuje się w powietrzu bardzo przewidywalnie. Bardzo ladnie pokazuje najmniejsze 'bable' cieplego powietrza. Latalismy w wietrze do 6 m/s i podmuchach. Takie warunki nie zrobily na modelu przy podanej wadze większego wrazenia. Balastu nie planuje. Model pięknie prezentuje się w powietrzu i dzięki nowemu malowaniu Pana Leszka jest lepiej widoczny niż np Falcon. http://youtu.be/QlLBigSHshE Dlugi majowy weekend Dim spedzil w Bieszczadach gdzie praktycznie każdy strzal konczyl się lotem bez końca. Teraz kolej na Klif. CDN 1
cZyNo Opublikowano 8 Maja 2016 Opublikowano 8 Maja 2016 To umawiaj młodego z Antkiem. Chłopcy sie szybciej dogadają Rewelacja
bleriot Opublikowano 15 Maja 2016 Opublikowano 15 Maja 2016 Gratuluję nowym właścicielom DIMa udanych lotów a Piotrowi fajnych filmów. Pozdrawiam kolegę a74 i autora wątku.
Gość Jerzy Markiton Opublikowano 15 Maja 2016 Opublikowano 15 Maja 2016 Licznik napisanych postów wzrósł o 1..... Tylko tyle, Damianie, miałeś do powiedzenia ? Te pozdrowienia, tak delikatnie mówiąc - lekko czymś zalatują.... ? Wredny jestem ? To tak na starość i w chorobie.... - Jurek
bleriot Opublikowano 18 Maja 2016 Opublikowano 18 Maja 2016 Licznik napisanych postów wzrósł o 1..... Tylko tyle, Damianie, miałeś do powiedzenia ? Te pozdrowienia, tak delikatnie mówiąc - lekko czymś zalatują.... ? Wredny jestem ? To tak na starość i w chorobie.... - Jurek Klasa sama w sobie... Mimo to, po ludzku - pozdrawiam.
Kruk Opublikowano 15 Czerwca 2016 Opublikowano 15 Czerwca 2016 witam, ja też się pochwalę swoim Dimem! Model spisuje się znakomicie na żaglu i termice, nawet w ekstremalnie słabych warunkach! To moja Iskierka zdobywa angielskie niebo:) Nie używałem balastu do wyważenia, model wyważył się sam, użyłem czterem akumulatorów sanyo enelop R6
Rekomendowane odpowiedzi