Diakon Opublikowano 22 Czerwca 2008 Udostępnij Opublikowano 22 Czerwca 2008 Witam. Pomyślałem, żeby sprawdzić, jaka jest średnia wieku modelarzy - przynajmniej tych z forum! W zasadzie byłyby dwa sposoby tego sprawdzenia - pzreglądanie danych forumowiczów, podliczenie... lub - i myślałem, żeby tak zrobić - każdy niech weźmie w tym udział - wpisuje, ile ma lat i od razu będzie podliczał średnią. Proszę przeczytać ten post do końca . Najlepiej wg takiego wzoru: Mój wiek XX , jestem rocznik 19XX, na liście X...XXXX, aktualna średnia wieku to XX i roku urodzenia to 19XX Już tłumaczę, po kolei : - "Mój wiek" - wpisujemy, ile mamy teraz lat :wink: - "Jestem rocznik" - wpisujemy, w którym roku się urodziliśmy. A czemu rocznik? Ano, o ile bowiem nasz wiek będzie się stale zmieniał (i poprzez to średnia stanie się "nieaktualna"), to rocznik pozostaje ten sam, zawsze będzie można sobie wyliczyć aktualną średnią - "Na liście" - w celu usprawnienia liczenia średniej, najlepiej wpisywać którą jesteśmy już osobą. Jeszcze do tego przejdę... - "Aktualna średnia" - czyli akurat wyliczona przez nas średnia naszego wieku jak i rocznika Jeszcze kilka słów uwag! * Wzór na liczenie średniej - chyba się łatwo domyślić. Zróbmy to tak: zaraz wpiszę swoje dane. U mnie bedzie to tak: Mój wiek: 19 Jestem rocznik 1989 Na liście: 1 Aktualna średnia wieku to: 19 i rocznika: 1989 Kolejna osoba (dla przykładu 21-latek) powinna zrobić tak: Mój wiek: 21 Jestem rocznik: 1987 Na liście: 2 Altualna średnia wieku to: 20 i rocznika: 1988 I tak dalej. Mam nadzieję, że sposób liczenia jest jasny . Krótko mówiąc: do obecnej średniej wieku (w tym przykładzie 20) dodajemy swój wiek i dzielimy go przez liczbę z rubryki "na liście". *Proszę wpisywać się tylko RAZ. Bez postów typu "No no, myślałem, że wyjdzie inaczej". Dzieki temu w liczniku postów (patrząc z pozomu "Hyde park") znajdziemy rzeczywistą liczbę wpisanych osób. *Nieraz na forum są sytuacje, że dwie osoby piszą coś równocześnie. Dlatego - po wpisaniu się prosiłbym sprawdzić - czy nad, lub pod naszym postem nie wyświetlił się post z tą samą liczbą "na liście". Chodzi o to, że nie wyszły zaś błędy w wyliczeniu. Wówczas - jeśli coś takiego wystąpi - proszę aby osoba (zapewne ta, której post ukazał sie niżej) poprawiła dane. A jeśli ktos by chciał coś dopisać - to aby zwrócił uwagę, czy przed nim nie zaistniała taka sytuacja - wtedy chyba najlepiej chwilę poczekać.... Albo wprowadzic swoje dane z poprawką na liczbę wpisanych osób. * Przypominam, że kalkulator mamy w panelu Start > Programy > Akcesoria > Kalkulator Czy cos jeszcze? Myślę że to wszystko. Wydaje sie skomplikowane ... Ale mam nadzieję, że chyba źle nie jest. Aha. Aby licznik postów tematu odpowiadał liczbie wpisanych osób, ja pierwszy za moment to uczynię w osobnym poscie... Zapraszam do wpisywania!!! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Diakon Opublikowano 22 Czerwca 2008 Autor Udostępnij Opublikowano 22 Czerwca 2008 Zatem zaczynam. Mój wiek: 19 Jestem rocznik: 1989 Na liscie: 1 Aktualna średnia wieku: 19 i roku urodzenia: 1989 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Tomisław Piotr Opublikowano 22 Czerwca 2008 Udostępnij Opublikowano 22 Czerwca 2008 Mól wiek: 55 Rocznik: 1953 Na liście 2 Aktualna średnia wieku: 37 , 1971 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość miszczu Opublikowano 22 Czerwca 2008 Udostępnij Opublikowano 22 Czerwca 2008 Mól wiek: 14 Rocznik: 1994 Na liście 3 Aktualna średnia wieku: 29 (29.(3)), 1979 (1978,666...) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
fischer8 Opublikowano 22 Czerwca 2008 Udostępnij Opublikowano 22 Czerwca 2008 Mój wiek: 48 Jestem rocznik: 1960 Na liscie: 4 Aktualna średnia wieku: 34 i roku urodzenia: 1960 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Barlu Opublikowano 22 Czerwca 2008 Udostępnij Opublikowano 22 Czerwca 2008 Mól wiek: 14 Rocznik: 1994 Na liście 5 Aktualna średnia wieku: W:30. R:1979 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
franek2364 Opublikowano 22 Czerwca 2008 Udostępnij Opublikowano 22 Czerwca 2008 Mój wiek:15 Rocznik:1993 Na liście:6 Aktualna średnia wieku:27,5 , rok urodzenia:1976 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Marcin K. Opublikowano 22 Czerwca 2008 Udostępnij Opublikowano 22 Czerwca 2008 Mój wiek: 18 Rocznik:1990 Na liście:7 Aktualna średnia wieku:25 , rok urodzenia: 1983 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
meloow Opublikowano 22 Czerwca 2008 Udostępnij Opublikowano 22 Czerwca 2008 SORRY za off-topic, ale Panowie po co tyle pisać jeżeli nasi admini choć trochę znają się na informatyce to wystarczy w phpMyadmin wpisać odpowiednią SQL-wą kwerendę aby poznać średnią wieku userów :devil: Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Leda_g Opublikowano 22 Czerwca 2008 Udostępnij Opublikowano 22 Czerwca 2008 A po za tym coś mi ta średnia się nie zgadza, dodając lata wszystkich wpisanych i licząc ich średnią mi wyszło 26,14 lat a z waszych wyliczeń 25lat. Zła metoda wyliczeń - powinno się podawać też wyliczoną sume lat wszystkich wcześniej wpisanych + swoje lata i to wpisywać w swoim poście i tak dalej. Wasza metoda wprowadza błąd zaokrąglania. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Diakon Opublikowano 22 Czerwca 2008 Autor Udostępnij Opublikowano 22 Czerwca 2008 A róbta co chceta, źle to wszystko przemyślałem . Ps. Temat najlepiej niech któryś moderator usunie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
chomiq Opublikowano 30 Czerwca 2008 Udostępnij Opublikowano 30 Czerwca 2008 W SQL-u to chyba było by jakoś tak: SELECT AVG(wiek_userow), COUNT(*) FROM tabela_z_userami HAVING liczba_postów >= 1 ; Zapytanie wybierze wszystkie osoby o liczbie postów większej lub równej 1 (aby wykluczyć osoby które tylko założyły konta i z nich nie korzystają) i policzy ich średnią wieku. W miejsca słów napisanych małymi literami należy wpisać nazwy tabel i rekordów (nie wiem jakie są w PHP BB by Przemo :-) ) Zapytanie można odpalić w PHP MyAdmin po zalogowaniu do panelu admina dla serwera. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.