Atomizer Opublikowano 12 Maja 2016 Autor Udostępnij Opublikowano 12 Maja 2016 Samolot jest już ukończony, mam tylko problem z wyważeniem i kablami mało miejsca a dużo plątaniny. Waga modelu wyszła równo 254g + 10g ołowiu na dziób aby dało się go wyważyć Mógłbym też wpakować pakiet 1000mAh o wadze 70g ale złącza są inne, waga wtedy podskoczy do 284g, ale jeszcze nie powiedziane, że tak nie zrobię. Problem z wyważeniem mam z głowy wtedy. Tylko mało miejsca przez te kable. Z oblotem poczekam jak podrośnie troszeczkę zborze na polu he he he... nie chodzę już do pasieki bo pszczoły się zrobiły nerwowe i ostatnio dwie mnie z zaskoczenia podleciały i jedna użądliła he he he... bzzzzzzzzzzzzzzzzz... i trach prosto w łeb z prędkością odrzutowca oczywiście. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Atomizer Opublikowano 28 Lutego 2017 Autor Udostępnij Opublikowano 28 Lutego 2017 Nowy napęd Brak możliwosci oblotu no to modernizuję masynę Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Atomizer Opublikowano 20 Lipca 2022 Autor Udostępnij Opublikowano 20 Lipca 2022 Witam po krótkiej przerwie ? Wczoraj odbył się oblot ! W końcu... ha ha ? Aby wyważyć model musiałem regulator i pakiet GT 550mAh 2s upchać w samym dziobie i dołożyć aż 15g ołowiu ! Niestety ale model ma wadę konstrukcyjną ! W dodatku szwankuje regulator... nie wiem czy to przez to , że tyle czasu leżał na strychu? Ogólnie model lata i to dość dobrze, bo można nad nim zapanować , ale ta wada powoduje, że nie powinien latać i trzeba ją usunąć... A co się dzieje... a no trzepotanie lotek...i taki dźwięk bbbuuuuu... jakby miał jakiś spory silnik spalinowy ? Na początku lotu myślałem że coś się poluzowało, albo że to przez regulator, bo tak jak pisałem szwankuje i coś szarpie silnikiem nim wejdzie na obroty... ale gdy się przyjrzałem lepiej i bliżej to wyraźnie widać że lotki trzepoczą i to do tego stopnia, że pracuje całe skrzydło jak wpadnie w rezonans! Wibracje ustają przy wykonywaniu pętli, albo bardzo wolnym locie się uspokaja wszystko. Problem polega na tym, że lotki są zbyt luźno ponieważ zastosowałem zbyt cieki drut który się skręca i nie daje sztywności lotki! Albo wymiana drutu na mocniejszy, albo zastosowanie dwóch mikro serw, na każdą lotkę oddzielnie, aby usunąć tą usterkę. Po takiej przeróbce powinno być ok, mogę też skorzystać z większego pakietu i usunąć ołów dla poprawienia osiągów i wyważenia modelu. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Atomizer Opublikowano 31 Lipca 2022 Autor Udostępnij Opublikowano 31 Lipca 2022 Kilka dni temu odbył się kolejny lot już po modernizacji lotek! Na każdą lotkę zamontowałem mikro serwo około 4g. Lotki są teraz sztywne i nie na efektu trzepotania. Po przeróbce model lepiej się wyważył i mogłem zdjąć te 15g ołowiu, które wcześniej musiałem nakleić. A to dlatego, że nowo zamontowanie serwa są przed linią SC a poprzednie o wadze 11g było za. W dodatku usunąłem pręty które łączyły serwo z lotkami. I tu też ze 2g mniej za linią. Dodatkowo musiałem zastosować rozdzielacz z dość grubego przewodu, który waży może 5g. A umiejscowiony jest przed linią SC. I tak mi się fajnie model wyważył. Krótki lot, że względu na brak czasu ale za to bardzo widowiskowy! W pewnym momencie do modelu zbliżyły się na kilka metrów a może nawet i mniej cztery zainteresowane nowym myśliwcem bociany! Wyraźnie było widać, że nie mam szans bo porównując wielkość 800mm rozpiętości był dużo mniejszy. Więc wykonałem kilka uników, chwilę goniłem jednego ? dając więcej gazu. Ale i tak było widać, że nic sobie z tego nie robią bo są już przyzwyczajone do moich zabawek. Może dlatego takie zainteresowanie bo to nowa i jest dopiero drugi raz w powietrzu i przyleciały tylko sprawdzić. 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
RobRoy Opublikowano 1 Sierpnia 2022 Udostępnij Opublikowano 1 Sierpnia 2022 Wyważenie wyważeniem .... ale ten silnik wstawiłeś ...."na siłę". Mogłeś to "subtelniej" zrobić ... ? , stać cię na to Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Atomizer Opublikowano 2 Sierpnia 2022 Autor Udostępnij Opublikowano 2 Sierpnia 2022 No właśnie ciężko zrobić w model w takiej małej skali zachowując te same proporcje. Mi prawie w każdym modelu wychodzi ogon dość ciężki, a tu musiałem wysunąć silnik aby regulator i pakiet zamontować jak najbliżej dziobu aby dało się wyważyć! Jakbym cofnął o 2cm silnik to już byłby problem. Pewnie musiałbym nakleić jeszcze ze 20g na dziób! A waga ma znaczenie dla tej wielkości modelu każde 10-20g. Oczywiście jak bym jeszcze trochę się postarał i poświęcił trochę czasu i cierpliwości, której już coraz mniej ? to bym zrobił trochę lepiej i przykładowo: Te serwo od steru wysokości przesunąć tak jak na powyższym obrazku, dzięki temu można będzie cofnąć niedużo silnik do tyłu dla równowagi. Ale czy aż o 2cm żeby się ładnie schował ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Atomizer Opublikowano 8 Sierpnia 2022 Autor Udostępnij Opublikowano 8 Sierpnia 2022 Witam Pierwszy raz uchwycony w locie model Grumman F4F. Mimo dość silnego wiatru jak na tą wielkość i wagę model dawał sobie radę, ale lecieć szybko i nisko było dość ryzykownie. Wrzucam jedną fotkę ze wczorajszych pokazów ! Nie miałem jeszcze czasu przejrzeć filmów, które zostały nagrane. 2 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi