Japidan Opublikowano 29 Kwietnia 2016 Opublikowano 29 Kwietnia 2016 Witajcie Potrzebuję bardzo precyzyjnie wywiercić otwór w balsie 10x15x60 mm. Ma to być przelotka na łącznik z rurki węglowej na końcówce skrzydła. Dodatkowe utrudnienie to wiercenie pod kątem 5 stopni. Mam zestaw wiertarka + stojak pionowy który niestety nie daje rady. Zbyt duże bicie żeby osiągnąć pożądany efekt. Po 4 zepsutych dałem spokój. Jakieś pomysły jak to ładnie i precyzyjnie wykonać w domowych warunkach?? Potrzebuję coś takiego jak w załączniku. Dziękuję za pomoc.
kojani Opublikowano 29 Kwietnia 2016 Opublikowano 29 Kwietnia 2016 Może nie wiercić tylko frezować w dwóch połówkach i je skleić. Frezowanie frezem kształtowym krótkim nawet w wiertarce powinno się udać. Kojani
Callab Opublikowano 29 Kwietnia 2016 Opublikowano 29 Kwietnia 2016 Frezować połówki, albo może łatwiej szlifować papierem ściernym owiniętym na rurce (pręcie) - ja bym tak zrobił.
RenoFlo Opublikowano 30 Kwietnia 2016 Opublikowano 30 Kwietnia 2016 na rurce węglowej zwijasz pochwę - rurkę papierową, szklano-epoksydową, lub tylko owijasz ją folią aluminiową albo strech, z balsy o grubości równej średnicy zewnętrznej tej dorobionej rurki (pochwy) wycinasz kliny o wymiarach wg życzenia (szkicu), sklejasz wszystko wg potrzeb, oklejasz okładzinami do wymaganej grubości, stojak do wiertarki oddajesz na złom...
Japidan Opublikowano 3 Maja 2016 Autor Opublikowano 3 Maja 2016 Dziękuję za podpowiedzi. Najlepiej w moim przypadku sprawdziło się przecięcie na pół klocka i oszlifowanie tego pilnikiem okrągłym 5mm. Wszystko wyszło idealnie i precyzyjnie. RenoFlo - masz rację stojak na złom. Ktoś chce??
madrian Opublikowano 4 Maja 2016 Opublikowano 4 Maja 2016 Jest jeszcze jedna metoda. Wiercisz otwór w grubszym materiale, a potem obrabiasz materiał, traktując wywiercony otwór jako bazę geometrii. Spasowany wałek, imadełko i dorabianie elementu po wierceniu.
Rekomendowane odpowiedzi