alkraj Opublikowano 11 Maja 2016 Udostępnij Opublikowano 11 Maja 2016 Gdzie podłączyć i jak skalibrować ten czujnik z FrSky X8R? http://www.hobbyking.com/mobile/viewproduct.asp?idproduct=16671 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
idfx Opublikowano 11 Maja 2016 Udostępnij Opublikowano 11 Maja 2016 Wygląda na stary system, do x8r potrzebujesz czujnika z wyjściem smartport. http://www.t9hobbysport.com/analogue-voltage-sensor-x8r2analog-for-frsky-x8r-receiver "shamim 28/08/2015 Can I use it for X8R receiver? filipefonsecarjNo. Only works on D8R receivers. Ilkeronly d8r Register or login to reply to this message." Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Marcin Przybyła Opublikowano 11 Maja 2016 Udostępnij Opublikowano 11 Maja 2016 To jest rezystorowy dzielnik napięcia od 1S do 3S. Można go podłączyć do odbiorników FrSky z wejściami analogowymi (A1, A2...). Do tych wejść max. napięcie wejściowe to 3,3V, dlatego ten dzielnik jest potrzebny. Kalibrację trzeba zrobić w aparaturze np. w ER9X w ustawieniach telemetrii dla np. 3S trzeba wprowadzić wartość 13,2v przy A1 channel (dla 3S dzielnik rezystorowy jest tam 4 do 1, czyli 4*3,3V=13,2V). Analogicznie trzeba wyliczyć dla dzielników 1S i 2S. Edytowano:Jest taki projekt openXsensor, czyli czujniki za grosze na bazie Arduino. Wtedy można skorzystać z portu S.PORT lub HUB w zależności od odbiornika. Mam, używam. Na jednym Arduino Nano mam vario, wysokość, temperaturę powietrza i pomiar napięcia pakietu. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
idfx Opublikowano 11 Maja 2016 Udostępnij Opublikowano 11 Maja 2016 W odbiornikach X8R nie ma wejść analogowych .. Jedyne, wewnętrzne to pomiar napięcia odbiornika. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Marcin Przybyła Opublikowano 11 Maja 2016 Udostępnij Opublikowano 11 Maja 2016 Dlatego napisałem "dla odbiorników z wejściami analogowymi". Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
alkraj Opublikowano 11 Maja 2016 Autor Udostępnij Opublikowano 11 Maja 2016 Ok. Dzięki bardzo za odpowiedzi. Mam dwa D8R i to do nich przeznaczone są te proste czujniki. Nie ma co kombinować, po prostu myślałem że X8R też będzie to obsługiwał. Pozdrawiam. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tomi_72 Opublikowano 12 Maja 2016 Udostępnij Opublikowano 12 Maja 2016 O ile dobrze kojarzę to X6r ma jedno wyjście analogowe pod które można podłączyć taki dzielnik napięcia. W X8R już tego brak, a szkoda :-( Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
alkraj Opublikowano 12 Maja 2016 Autor Udostępnij Opublikowano 12 Maja 2016 Niestety nie ma. Wszystki czujniki idą do smart portu. A szkoda, bo woltomierz analogowy kosztuje £1.5 a do smart port już £14. Plus jest taki, że ten drugi pokazuje napięcia poszczególnych ogniw a pierwszy tylko całego pakietu. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
idfx Opublikowano 12 Maja 2016 Udostępnij Opublikowano 12 Maja 2016 wyslalem Ci link do czujnika za 7 funtow w drugim poscie.. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi