Skocz do zawartości

Kraksa dwupłata

pawel4090

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam, dzisiaj rozbiłem mój fajny model z depronu. Godzina 20:00, piękna bezwietrzna pogoda, więc na co czekać, pakiety naładowane poszedłem polatać... Na początku model zachowywał się normalnie, jednak po chwili gwałtownie zaczął przechylać się na lewe skrzydło i tak leciał pionowa względem matki ziemi. Obróciłem go sterem kierunku w prawo jednak po chwili powrócił ponownie do poprzedniej pozycji. Jak wylądowałem nie wiem... :D

Okazało się, że bez uszkodzeń, sprawdziłem wszystko wyglądało OK. Diabeł podkusił mnie :devil: i model poleciał jeszcze raz. Niestety sytuacja się powtórzyła, tym razem model przyłożył mocno w glebę, a co się stało widać na obrazkach.

spa0072kp8.th.jpg

spa0073ns0.th.jpg

spa0074cv4.th.jpg

spa0075wu6.th.jpg

Mam pytanie do kolegów, co mogło być przyczyną takiego "dziwnego" zachowania się modelu, zaznaczam że wczoraj było wszystko OK i latało się świetnie.

Opublikowano

Taki fajny modelik szkoda go... Przyczyn mogło być wiele, coś w nadajniku lub odbiorniku, zakłócenia, wina serw, bec coś szwankował. A może lotki się zaczęły wywijać w czasie lotu, nie wiem jak to sie nazywa, ale chodzi mi o to że za słabe były depronowe. A lotka nie "latała" w locie, bo może orczyk sie wyrwał... To tylko moje przepuszczenia... Ale ja bym stawiał na odbiornik lub zakłócenia :mrgreen:

Opublikowano
Lubart.... :shock:

Nie przeszkadzj :D chłopak może w końcu dorobi sie całego krawata i przez wakacje będziemy mieli spokój.

Opublikowano

Tam na teksty typu"wiem ale chyba nie wiem"sobie nie pozwala,dopiero tutaj się wyżywa :D

ps.

Paweł troche mało danych żeby coś powiedzieć dlaczego,powodów mogło być wiele.

Może chociaż wstaw fotkę fusów z porannej kawy to powróżymy :D

Opublikowano

Co mogę dopisać jeszcze, że serwa pracują normalnie, teraz tak przyszło mi do głowy ,że efekt był taki jakby jedna połowa skrzydeł była cięższa i model przechylał się na jedną tylko stronę. Nie mam w modelu klap,a szkoda nie założyłem ich ponieważ, już chciałem latać, a klapy to później i stało się...

Opublikowano

Z tego co piszesz to ten model nie miał lotek na skrzydłach - czy tak?

Na taki model lotki muszą być, to normalne że przechylał się, zawsze skrzydła będą miały jakieś skręcenia, zwichrzenia. A to zaowocuje właśnie takim zachowaniem modelu.

Gdyby model miał wznios skrzydeł lub uszy to byłby samostateczny i sam powracał by do poziomu po pochyleniu, a tak to jak widać wyżej.

jednak po chwili gwałtownie zaczął przechylać się na lewe skrzydło i tak leciał pionowa względem matki ziemi. Obróciłem go sterem kierunku w prawo

Właśnie zastanawiało mnie to twoje stwierdzenie, dlaczego statecznikiem i jak ci się to udało. teraz rozumiem.

Opublikowano

Ładziak, masz racje, pewnie że lotki co ja z tymi klapami, jutro zabieram się do klejenia , zakładam lotki i w góre...

Leda_g dziękuję za podpowiedź, wszystko jasne, cóż a już myślałem, że umiem latać..

Opublikowano

W moim modelu 34mk2 a jest bardzo podobny do twojego nie miałem wykłonu i skłonu (wg planów) który niwleuje moment obrotowy silnika więc pewnie w twiom tez nie było. Odważy jesteś aby takim modelem latać bez lotek :lol2:

Opublikowano

meloow, to nie odwaga...tylko brak wiedzy, a widziałem podobne modele z lotkami, a mój musiał być inny...latałem już nim jakiś czas, widocznie młodzi :lol: mają farta,

MacFlyer super pakiet, jestem z niego zadowolony, krótszy lot ale bardziej efektowny, jednak model nadal zbyt ciężki 265gram z wyposażeniem, muszę zbić wagę...tylko jak ? wszystko wydaje się już bardzo lekkie.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.