idfx Opublikowano 10 Czerwca 2016 Udostępnij Opublikowano 10 Czerwca 2016 Witam ! Zwracam się do Was z prośbą o doradzenie pakietu jak w temacie. Po wczorajszych poszukiwaniach poległem. Mianowicie .. Poszukuję pakietu o napięciu około 7V (max 8.4), ale nie LiPol. Model przechowuję na strychu drewnianego od połowy w górę domu. Obecnie zapłon zasilam z LiPola 3S z napięcia dwóch cel wyprowadzonego ze złącza balancera. Jest to dosyć uciążliwe, każdorazowe wyjmowanie pakietu wiąże się z odkręceniem śmigła, zdejmowaniem maski itp. Chciałbym założyć na stałe jakieś zasilanie jednak ogranicza mnie kilka rzeczy. Pierwsza to napięcie. Potrzebuję zakres 4.8 - 8.4V, więc najlepiej by bylo około 7V. 4 x NiMh za mało, 5 x też jeszcze nie to Druga sprawa to grubość pakietu by siedział w odpowiednim miejscu. Taki z paluszków AA już za gruby i maska silnika wejdzie bardzo ciasno czego wolę uniknąć. Poprzedni miałem 4 x AAA i było idealnie, ale po wymianie zapłonu już się nie nadaje. Rozpatrywałem LiFe, ale tu nie mam wiedzy na temat bezpieczeństwa jego przechowywania i ogólnej obsługi. W wielkim skrócie, czy możecie mi polecić jakiś pakiet o napięciu powiedzmy 6 - 7 V, który można zostawić w modelu bez obaw o resztę, nie jest grubszy jak mały paluszek AAA i ma pojemność rzędu 800 - 1200 mAh ? W ostatecznośći użyję 5 x AAA a najlepiej 6x, ale nie mogę takiego znaleźć. Dziękuję za wszelkie podpowiedzi. Pozdrawiam ! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
JANTAR87 Opublikowano 10 Czerwca 2016 Udostępnij Opublikowano 10 Czerwca 2016 Czesc! W tym wypadku najlepiej LiFe, są bardziej niezawodne i bezobslugowe niż LiPol. W dodatku są małe i lekkie, a krzywa rozładowania jest płaska i dopiero w końcowej fazie ulega mocnemu spadkowi. Według mnie najbezpieczniejsze pakiety do nadajnika, wiec i do Twoich celów będzie stosowny. 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
idfx Opublikowano 10 Czerwca 2016 Autor Udostępnij Opublikowano 10 Czerwca 2016 Dzięki ! Tak się właśnie wczoraj wahałem nad zamówieniem. Wiąże się to z zakupem ładowarki bo moje nie obsługują, ale chyba tak zrobię a przy okazji drugi LiFe pójdzie do zasilania całej reszty jak ładowarka już będzie Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
noker Opublikowano 10 Czerwca 2016 Udostępnij Opublikowano 10 Czerwca 2016 Nie czaruj ze twoja nie obsługuje . Co masz iMaxa B6 albo klona? To poszukaj w opcjach. Zmień LiPo na LiFe i będzie ładować. Wysłane z mojego GT-I9515 przy użyciu Tapatalka Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
JANTAR87 Opublikowano 10 Czerwca 2016 Udostępnij Opublikowano 10 Czerwca 2016 Tak dokladnie, w opcjach zmieniasz jakie jest napiecie pojedynczej celi i wówczas będzie wyświetlaĺ Ci się program do ładowania LiFe w miejscu gdzie był LiPol. To by bylo tak: USER SET PROGRAM> Lixx V.Type> i tu zmieniasz na V.Type 3,3V do ładowania pakietów LiFe. 3,6V do LiIon; 3,7LiPol Wychodzisz do menu początkowego i już Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
idfx Opublikowano 10 Czerwca 2016 Autor Udostępnij Opublikowano 10 Czerwca 2016 Zdążyłem już sprawdzić i obsługuje Dzięki pakiet zamówiony, parametrami i wymiarami w sam raz. Zasugerowałem się opisem z HK : "You will need to use a LiFePo compatible battery charger when charging these batteries. NEVER attempt to charge these batteries in standard Lipoly mode or with a non-LiFePo compatible charger as damage or personal injury may occur." i od razu wkręciło mi się, że muszę mieć "specjalną" ładowarkę https://www.hobbyking.com/hobbyking/store/uh_viewItem.asp?idProduct=34381 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
idfx Opublikowano 19 Czerwca 2016 Autor Udostępnij Opublikowano 19 Czerwca 2016 ech ... mój plan do niczego nie doprowadził poza większym bezpieczeństwem przechowywania modelu pakiet już mam, ale idea początkowa czyli obsługa bez zdejmowania maski się nie powiedzie. Przecież potrzebuję dostęp do złącza balancera by go ładować. Jak sobie z tym radzicie ? Wydaje mi się, że wyprowadzenie przedłużki złącza balancera i zamaskowanie by nie raziło w oczy będzie jedynym wyjściem. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Tomek Opublikowano 19 Czerwca 2016 Udostępnij Opublikowano 19 Czerwca 2016 Life ładujesz bez balancera, moje po 2 latach nie wykazują problemów. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
idfx Opublikowano 19 Czerwca 2016 Autor Udostępnij Opublikowano 19 Czerwca 2016 Miałem nadzieję, że ktoś mi to napisze Dzięki, to sprawa rozwiązana. Na weekend Extra gotowa i "zamaskowana". Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi