YoToreAno Opublikowano 14 Czerwca 2016 Udostępnij Opublikowano 14 Czerwca 2016 (edytowane) Witam raz jeszcze i dziękuję za umożliwienie zakładania nowych tematów. Aby nie przedłużać , przejdę od razu do rzeczy . Otóż nabyłem niedawno aparaturę Radiolink AT9, którą chcę użyć do sterowania modelem statku. Problem polega na tym że nie wiem jak to wszystko podłączyć w celu wypróbowania, tzn nie w modelu ale na biurku , używając do tego celu serwa . Podłączyłem odbiornik do baterii Li-pol 7.4 V .( tylko plus i minus ) . Dioda świeci na czerwono, ale kiedy wpinam serwo do któregokolwiek z kanałów to albo nie ma wogóle rakcji albo serwo wariuje i samo się zaczyna obracać. Słychać też grzechotanie jakby zębatki w środku cały czas się obracały. Potrzebowałbym kokoś kto krok po kroku wyjaśni mi od czego zacząć i ewentualnie przeprowadzi przez podstawy obsługi tego ustrojstwa . Liczę na pomoc i pozdrawiam . Edytowane 14 Czerwca 2016 przez Zefirek Każdy użytkownik forum może posługiwać się awatarem w postaci zdjęcia własnej osoby: twarzy lub sylwetki (z modelem). Każda inna forma graficzna awatara jest absolutnie niedopuszczalna. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Zefirek Opublikowano 14 Czerwca 2016 Udostępnij Opublikowano 14 Czerwca 2016 Darku... poczytaj o bindowaniu nadajnika z odbiornikiem. W skrócie: 1- wkładamy baterie do NADAJNIKA (pilota)2- wciskamy przycisk “BIND” i włączamy NADAJNIK (pilota) 3- podłaczamy baterie do regulatora silnika, kabelek z regulatora powinien być wpięty w gnizdo THRO (ang.throttle-przepustnica gazu) (trzykolorowy kabelek do THRO - kabelkiem - białym do naklejki przedniej i diody odbiornika)4- miga dioda na odbiorniku - teraz wpinamy zworkę dołączoną do zestawu w gniazdo “BATT” odbiornika5- teraz nadajnik komunikuje się z odbiornikiem - kiedy dioda zgaśnie oznacza to że odbiornik się połączył wyciskamy przycisk “BIND” na pilocie(nadajniku) aby przejść do normalengo trybu pracy "WORK" mode 6- wyciągamy zworkę7- wszystko powinno działać. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
YoToreAno Opublikowano 14 Czerwca 2016 Autor Udostępnij Opublikowano 14 Czerwca 2016 Dzięki za odpowiedż . No to mi zadaliście rebus . Na pilocie nie ma żadnego przycisku "bind" Na razie przejrzę instrukcję w temacie parowania urządzeń. W odbiorniku nie ma także gniazda opisanego jako THRO . Jest tylko + , - , i sygnał . Wstawiam też zdjęcie . Chciałbym też dowiedziec się czy jest opcja połączenia tego bez regulatora obrotów ? Jeśli nie to kupie takowy .Aha ,i jeszcze odnośnie zworki .widziałem coś podobnego na YT ,ale u mnie żadnej zworki nie było .Gdybym wiedział które styki zewrzeć jakoś bym sobie poradził . Dziękuje za chęci pomocy . Wiem że dla wielu to proste ,ale dla mnie jak widać . A oto zdjęcie odbiornika i gniazd jakie się tam znajdują . Kontynując . W temacie parowania wygląda to tak - przynajmniej w instrukcji . 1 Umieścić urządzenia w odległości około 1 m 2 Właczyc nadanik 3 Nacisnąc mały przycisk ( jest on w obudowie odbiornika) na około 1 sek . Dioda LED zaczyna migać . Automatycznie następuje wyszukiwanie i nawiązywanie połączenia z odbiornikiem. 4 Używając serwa przetestować działanie urządzenia . To tak na szybko jak mówi instrukcja . Czyli chyba bez zworki ? A gdybym chciał kupic regulator , to co polecacie ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sławek Opublikowano 14 Czerwca 2016 Udostępnij Opublikowano 14 Czerwca 2016 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
YoToreAno Opublikowano 14 Czerwca 2016 Autor Udostępnij Opublikowano 14 Czerwca 2016 Dzięki za filmik . Zrobiłem tak jak pokazane .Rzeczywiście serewo teraz działa , tyle że po kilkunastu sekundach zaczyna coś w środku chrobotać tak jakby silniczek działał a zębatki przeskaiwały . A może to wina tego serwa?Kupiłem je do testów za kilkanaście zeta - Tower pro - sg 90 . pozatym po krótkiej chwili nagrzewa się niemiłosiernie .Może to dziwne zachowanie jest przez nieodpowiednie napięcie ? . Czy serwo powinno tak "chrobotać" kiedy nie pracuje ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Francka Opublikowano 14 Czerwca 2016 Udostępnij Opublikowano 14 Czerwca 2016 Podłączyłem odbiornik do baterii Li-pol 7.4 V .( tylko plus i minus ) .. Nie jestem pewien czy odbiornik wytrzyma takie napięcie , wiekszość jest zasilana napięciem 5 do 6 v ,możliwe, że dlatego serwo padło. Regulator do łódki możesz kupić taki jak do samochodu i śilnika szczotkowego http://www.banggood.com/320A-Brushed-Speed-Controller-ESC-for-RC-Car-Truck-Boat-1-or-8-1-or-10-p-919886.html , myślę o normalnej łódce , bo do szybkiej to juz trzeba regulatory mocne bezszczotkowe zestawy http://www.banggood.com/3650-110-Scale-Brushless-Motor-3930KV-60A-Waterproof-BEAST-Series-ESC-p-1027412.html Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
idfx Opublikowano 14 Czerwca 2016 Udostępnij Opublikowano 14 Czerwca 2016 Twój odbiornik ma nap. max do 10V. Serwo może nie wytrzymać, ale wątpię. Jak coś w nim warczy co jakiś czas to raczej normalny i częsty objaw, ale do dłuższej pracy bym wybrał bardziej tolerancyjne napięciowo albo servo HV. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Francka Opublikowano 14 Czerwca 2016 Udostępnij Opublikowano 14 Czerwca 2016 Przyznaje racje max 10 v zasilania . Chciałbym widziec serwo Tower pro - sg 90 przy zasilanu 10 v - te serwa są max 6 v Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
idfx Opublikowano 14 Czerwca 2016 Udostępnij Opublikowano 14 Czerwca 2016 Sorki, za bardzo skoncentrowałem odpowiedź. Co do serwa chodziło mi o obecne zasilanie Kolegi czyli 7.4V. Swoją drogą 6V to nie napięcie "spalenia" serwa, zawsze jest dodana spora tolernacja do wartośći podawanej przez producenta bo inaczej przy 6V z 60% z nich by leciało. Tak też często się używa serw 6V przy napięciu około 7.2V i nie często się słyszy o usterkach. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Francka Opublikowano 14 Czerwca 2016 Udostępnij Opublikowano 14 Czerwca 2016 Chciałem uczulić nowego modelarza , którego wiedza jest znikoma .Bedzie miał jeszcze sporo pytań więc poczekamy jakie problemy będą w przyszłości. Nie znam tej aparatury choć opinie ma pochlebne , ale i tak odbiornik bedzie zasilany z BEC regulatora , wiec się nie spali ani serwo ani odbiornik Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
idfx Opublikowano 14 Czerwca 2016 Udostępnij Opublikowano 14 Czerwca 2016 Racja, całkiem słusznie. Nie ma co na początek mieszać Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
YoToreAno Opublikowano 15 Czerwca 2016 Autor Udostępnij Opublikowano 15 Czerwca 2016 Panowie już wszystko działa .podłączyłem odbiornik do starego zasilacza 5 V i tu już nie ma najmniejszych problemów z serwem. Reaguje tylko wtedy gdy dam sygnal pilotem .Widocznie 7.4 V nie było odpowiednim napięciem dla serwa.TYeraz bedę myslał co z tym dalej zrobić ,czy kupić serwo HV czy jakoś zmniejszyc napięcie .Najbarziej mnie przerażało to jak bardzo terwo się nagrzewało. Dzięki za wszystkie posty ,każdy wniósl coś nowego i cennego do mojej nikłej wiedzy. Wątek będę kontynuował w razie kolejnych problemów. Pozdrawiam . Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Francka Opublikowano 15 Czerwca 2016 Udostępnij Opublikowano 15 Czerwca 2016 Problem z zasilaniem odbiornika zniknie po kupnie regulatora silnika , bo to on bedzie zasilał odbiornik . Można dokupić pakiet tylko do odbiornika np: http://avifly.pl/pl/pakiety-nimh/48v-2000mah-nimh-long-max , ale wtedy z regulatora trzeba wypiąć 1 przewód albo + albo - Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
YoToreAno Opublikowano 15 Czerwca 2016 Autor Udostępnij Opublikowano 15 Czerwca 2016 Zamówiłem wczoraj regulator a także większe (mocniejsze serwo) Stwierdziłem że lepsze to niż kupno kolejnego pakietu . Teraz muszę czekać do soboty bo jestem poza domem . Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi