Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)

Witam raz jeszcze i dziękuję za umożliwienie zakładania nowych tematów. Aby nie przedłużać , przejdę od razu do rzeczy .

Otóż nabyłem niedawno aparaturę Radiolink AT9, którą chcę użyć do sterowania modelem statku. Problem polega na tym że nie wiem jak to wszystko podłączyć w celu wypróbowania, tzn  nie w modelu ale na biurku , używając do tego celu serwa . Podłączyłem odbiornik do baterii Li-pol 7.4 V .( tylko plus i minus ) . Dioda świeci na czerwono, ale kiedy wpinam serwo do któregokolwiek z kanałów to albo nie ma wogóle rakcji albo serwo wariuje i samo się zaczyna obracać. Słychać też grzechotanie jakby zębatki  w środku cały czas się obracały.  Potrzebowałbym kokoś kto krok po kroku wyjaśni mi od czego zacząć i ewentualnie przeprowadzi przez podstawy obsługi tego ustrojstwa . Liczę na pomoc i pozdrawiam .

Edytowane przez Zefirek
Każdy użytkownik forum może posługiwać się awatarem w postaci zdjęcia własnej osoby: twarzy lub sylwetki (z modelem). Każda inna forma graficzna awatara jest absolutnie niedopuszczalna.
Opublikowano

Darku... poczytaj o bindowaniu nadajnika z odbiornikiem.

W skrócie:

1- wkładamy baterie do NADAJNIKA (pilota)
2- wciskamy przycisk “BIND” i włączamy NADAJNIK (pilota)
3- podłaczamy baterie do regulatora silnika, kabelek z regulatora powinien być wpięty w gnizdo THRO (ang.throttle-przepustnica gazu)
(trzykolorowy kabelek do THRO - kabelkiem - białym do naklejki przedniej i diody odbiornika)
4- miga dioda na odbiorniku - teraz wpinamy zworkę dołączoną do zestawu w gniazdo “BATT” odbiornika
5- teraz nadajnik komunikuje się z odbiornikiem - kiedy dioda zgaśnie oznacza to że odbiornik się połączył
wyciskamy przycisk “BIND” na pilocie(nadajniku) aby przejść do normalengo trybu pracy "WORK" mode
6- wyciągamy zworkę
7- wszystko powinno działać.
Opublikowano

Dzięki za odpowiedż . No to mi zadaliście rebus . Na pilocie nie ma żadnego przycisku  "bind"  Na razie przejrzę instrukcję w temacie parowania urządzeń. W odbiorniku nie ma także  gniazda opisanego jako THRO . Jest tylko + ,  - , i sygnał  .  Wstawiam też zdjęcie . Chciałbym też dowiedziec się czy jest opcja połączenia tego bez regulatora obrotów ? Jeśli nie to kupie takowy .Aha  ,i jeszcze odnośnie zworki .widziałem coś podobnego na YT ,ale u mnie żadnej zworki nie było .Gdybym wiedział które styki zewrzeć jakoś bym sobie poradził . Dziękuje za chęci pomocy . Wiem że dla wielu to proste ,ale dla mnie jak widać . 

A oto zdjęcie odbiornika i gniazd jakie się tam znajdują  .

Kontynując . W temacie parowania wygląda to tak - przynajmniej w instrukcji .

1 Umieścić urządzenia w odległości około  1 m

2 Właczyc nadanik

3 Nacisnąc mały przycisk ( jest on w obudowie odbiornika) na około 1 sek .  Dioda LED zaczyna migać . Automatycznie  następuje wyszukiwanie i nawiązywanie połączenia z odbiornikiem.

4 Używając serwa przetestować działanie urządzenia .

To tak na szybko  jak mówi instrukcja . Czyli chyba bez zworki ? 

A gdybym chciał kupic regulator , to co polecacie ?

post-19055-0-55650400-1465927220_thumb.jpg

post-19055-0-19085600-1465927243_thumb.jpg

post-19055-0-72142300-1465927256_thumb.jpg

Opublikowano

Dzięki za filmik . Zrobiłem tak jak pokazane .Rzeczywiście serewo teraz działa , tyle że po kilkunastu sekundach zaczyna coś w środku chrobotać tak jakby silniczek działał a zębatki przeskaiwały . A może to wina tego serwa?Kupiłem je do testów za kilkanaście zeta - Tower pro - sg 90 . pozatym po krótkiej chwili nagrzewa się niemiłosiernie .Może to dziwne zachowanie  jest przez nieodpowiednie napięcie ?  . Czy serwo powinno tak  "chrobotać" kiedy nie pracuje ?

Opublikowano

Podłączyłem odbiornik do baterii Li-pol 7.4 V .( tylko plus i minus ) ..

Nie jestem pewien czy  odbiornik wytrzyma takie napięcie  , wiekszość jest zasilana napięciem 5 do 6 v ,możliwe, że dlatego serwo padło.

Regulator do łódki możesz kupić taki jak do samochodu i śilnika szczotkowego  http://www.banggood.com/320A-Brushed-Speed-Controller-ESC-for-RC-Car-Truck-Boat-1-or-8-1-or-10-p-919886.html , myślę o normalnej łódce , bo do szybkiej to juz trzeba regulatory  mocne bezszczotkowe zestawy http://www.banggood.com/3650-110-Scale-Brushless-Motor-3930KV-60A-Waterproof-BEAST-Series-ESC-p-1027412.html

Opublikowano

Twój odbiornik ma nap. max do 10V. Serwo może nie wytrzymać, ale wątpię. Jak coś w nim warczy co jakiś czas to raczej normalny i częsty objaw, ale do dłuższej pracy bym wybrał bardziej tolerancyjne napięciowo albo servo HV.

Opublikowano

Sorki, za bardzo skoncentrowałem odpowiedź. Co do serwa chodziło mi o obecne zasilanie Kolegi czyli 7.4V. Swoją drogą 6V to nie napięcie "spalenia" serwa, zawsze jest dodana spora tolernacja do wartośći podawanej przez producenta bo inaczej przy 6V z 60% z nich by leciało. Tak też często się używa serw 6V przy napięciu około 7.2V i nie często się słyszy o usterkach.

Opublikowano

Chciałem uczulić nowego modelarza , którego  wiedza jest znikoma .Bedzie miał jeszcze sporo pytań więc poczekamy jakie problemy będą w przyszłości.

Nie znam tej aparatury choć opinie ma pochlebne , ale i tak odbiornik bedzie zasilany z BEC  regulatora ,  wiec się nie spali ani serwo ani odbiornik

Opublikowano

Panowie już wszystko działa  .podłączyłem odbiornik do  starego zasilacza 5 V  i tu już nie ma najmniejszych problemów z serwem. Reaguje tylko wtedy gdy dam sygnal pilotem .Widocznie 7.4 V nie było odpowiednim napięciem dla serwa.TYeraz bedę myslał co z tym dalej zrobić ,czy kupić serwo HV czy jakoś zmniejszyc napięcie .Najbarziej mnie przerażało to jak bardzo terwo się nagrzewało.  Dzięki za wszystkie posty ,każdy  wniósl coś nowego i cennego do mojej nikłej wiedzy. Wątek będę kontynuował w razie kolejnych problemów. Pozdrawiam .

Opublikowano

Zamówiłem wczoraj regulator a także większe (mocniejsze serwo) Stwierdziłem że lepsze to niż kupno kolejnego pakietu . Teraz muszę czekać do soboty bo jestem poza domem .

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.