Mucios Opublikowano 2 Lipca 2008 Udostępnij Opublikowano 2 Lipca 2008 Witam. Niedawno zainteresowałem sie modelarstwem. Znalazłem plany samolotu, kupiłem materiały i już troszkę zacząłem. Podczas pierwszych cięć balsy zauważyłem że nie jest to takie proste jak być powinno . Widziałem kilka urządzeń do cięcia styropianu termicznie (drut który się rozgrzewał tak po prostu). I teraz moje pytanie: Czy takie coś może zadziałać do cięcia balsy? Chodzi mi o deseczki do 5 mm myślę. (o takie cóś mi chodzi http://pfmrc.eu/viewtopic.php?t=8510) A tak btw. pierwszy mój post. Witam wszystkich Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
instruktor Opublikowano 2 Lipca 2008 Udostępnij Opublikowano 2 Lipca 2008 "kup se laubzege" normalnie mówiąc użyj piłki włosowej Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mucios Opublikowano 2 Lipca 2008 Autor Udostępnij Opublikowano 2 Lipca 2008 Zastanawiam się tylko, czy będzie się nią dobrze i wygodnie cięło dość skomplikowane wzory Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
instruktor Opublikowano 2 Lipca 2008 Udostępnij Opublikowano 2 Lipca 2008 dobrej jakości piłka i trochę wprawy lub pozostaje laser Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość slawekmod Opublikowano 3 Lipca 2008 Udostępnij Opublikowano 3 Lipca 2008 http://www.modelemax.pl/product_info.php?cPath=10&products_id=175 tu są fajne piłki do drewna.W balsie tnie się nimi bardzo dobrze a i sklejkę 3 mm dadzą radę przeciąć .Są okrągłe więc wycinanie skomplikowanych kształtów nie stanowi problemu.Używam tych piłek i mogę je polecić.Jeżeli kupowałbyś inne piłki to proponuje z drobnymi ząbkami, większe ząbki będą powodowały strzępienie i rozrywanie włókien balsowych. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jahara Opublikowano 17 Sierpnia 2008 Udostępnij Opublikowano 17 Sierpnia 2008 Ja tam nie używam żadnych pił do drewna, w sklepach papierniczych do kupienia są takie nożyki do cięcia papieru - tną nie tylko kartki, ale depron, balsę i wszystko inne w poznaniu kosztują 2zł a taka piła pewnie więcej (czytaj: oszczędność :jupi: ) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Milko Opublikowano 17 Sierpnia 2008 Udostępnij Opublikowano 17 Sierpnia 2008 Może i tną, ale porównaj sobie krawędź balsy wyciętej piłka włośnicową do takiej wyciętej nożyczkami-krawędź jest zmiażdżona i nie nadaje sie do większości konstrukcji, poza tym grubszej balsy tak nie potniesz :wink: ! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
instruktor Opublikowano 17 Sierpnia 2008 Udostępnij Opublikowano 17 Sierpnia 2008 "Ja tam nie używam żadnych pił do drewna, w sklepach papierniczych do kupienia są takie nożyki do cięcia papieru - tną nie tylko kartki, ale depron, balsę i wszystko inne w poznaniu kosztują 2zł a taka piła pewnie więcej (czytaj: oszczędność ) " A najchętniej palce 12-latków. :wink: jak utniesz kolego materiał na duży model to pogadamy Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość slawekmod Opublikowano 17 Sierpnia 2008 Udostępnij Opublikowano 17 Sierpnia 2008 Eee tam, Szczepan, nie znasz się :wink: Przecież sklejkę od 3 mm najlepiej tnie się nożykiem. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
instruktor Opublikowano 17 Sierpnia 2008 Udostępnij Opublikowano 17 Sierpnia 2008 Przepraszam Sławku ale o takiej sklejce nie pomyślałem :wink: a to przecież trzask, prask i przecięte ale ze mnie :ass: Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekrut:) Opublikowano 17 Sierpnia 2008 Udostępnij Opublikowano 17 Sierpnia 2008 A ja mam zamiar kupić wyrzynarkę i dorobić odpowiednie ostrze.będę miał idealne cięcia dzięki niej :wink: Zbuduje do niej odpowiedni stół i ostrze będzie sobie wystawać w blacie coś jak piła tarczowa :wink: Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
false Opublikowano 17 Sierpnia 2008 Udostępnij Opublikowano 17 Sierpnia 2008 Nie wiem w czym problem. Ja całego (modyfikowanego-wkrotce cos o nim napisze) wicherka 25 wyciąłem ręcznie, głownie przy pomocy noży do tapet (lepszej jakości). Laubzegi używałem tylko do sklejki, do listewek brzeszczot do metali z drobnymi zabkami. I żyje. Po prostu w tym poscie wyczuwam lenistwo Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość slawekmod Opublikowano 17 Sierpnia 2008 Udostępnij Opublikowano 17 Sierpnia 2008 Wybacz kolego , ale jak bym miał wszystkie łuki i krzywizny w moich modelach wyciąć za pomocą noża to chyba bym jednak wogóle odpuścił wycinanie.Piłeczki włosowe mają ułatwiać pracę i zapewnić odpowiednią precyzję i dokładność podczas cięcia.Lenistwo??? Dobry żart.Spróbuj wyciąć jakiś skomplikowany element chociażby w twardej balsie 5 mm za pomocą nożyka.Powodzenia.Dobra piłka włosowa zapewni minimum szlifowania po cięciu a nożykiem poszarpiesz tylko balsę.Wiem wiem, nie znam się, wycinam modele dopiero kilka lat. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Wojtass_nt Opublikowano 17 Sierpnia 2008 Udostępnij Opublikowano 17 Sierpnia 2008 Zaś bez przesady z tym oszczędzaniem. Bo ani czasu nie oszczędzisz, ani pieniędzy ani swoich palców które po chwili będą obolałe. Piłki włosowe są stosunkowo tanie. Piłka wlosowa Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
karlem Opublikowano 18 Sierpnia 2008 Udostępnij Opublikowano 18 Sierpnia 2008 slawekmod, ...w poprzek słojów używam laubzegi (i przy wycinaniu skomplikowanych kształtów) i tu zgadzam się z Tobą, ale przy cięciu wzdłuż nóż lepiej tnie i zostawia lepsze krawędzie - tak tnę np. listewki. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość slawekmod Opublikowano 18 Sierpnia 2008 Udostępnij Opublikowano 18 Sierpnia 2008 Karol, zgadzam się z Tobą w 100%.Listwy też produkuję za pomocą noża.Wzdłuż słojów nóż działa znakomicie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
instruktor Opublikowano 18 Sierpnia 2008 Udostępnij Opublikowano 18 Sierpnia 2008 a ja się nie zgadzam ,najlepsza pilarka z frezem 0.8 i tnie aż miło listewki ,zawsze dokładnie na wymiar Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość slawekmod Opublikowano 18 Sierpnia 2008 Udostępnij Opublikowano 18 Sierpnia 2008 Dobre dobre Szczepan Za cenę pilarki kupię sobie tyle listew różnego rodzaju że braknie mi życia żeby je wszystkie wykorzystać.Frezy około 0.8mm mam Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
instruktor Opublikowano 18 Sierpnia 2008 Udostępnij Opublikowano 18 Sierpnia 2008 Nie kupuj ! weź przykład z "nieco" starszego i sobie zrób Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
karlem Opublikowano 18 Sierpnia 2008 Udostępnij Opublikowano 18 Sierpnia 2008 instruktor, tylko frez ma ten paskudny zwyczaj, że grzeje się i robi się z niego falbanka. PS tak bywało przy cudownym wynalazku pt. Umiełyje ruki i frezem 43x0,8 :twisted: Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.