Krzysiek124 Opublikowano 28 Czerwca 2016 Udostępnij Opublikowano 28 Czerwca 2016 Cześć! Chciałbym polatać samolotami, do tej pory latałem tylko heli - lama v3, Belt CP, a teraz mam T-Rexa 450 Sport. Rexem wykonuję spokojne loty spacerowe. Oczywiście mam też symulator + interface do apki. Posiadam DX6i. 1. Wymyśliłem sobie że kupie Bixlera v1.1 z HK: http://www.hobbyking.com/hobbyking/store/__16544__HobbyKing_8482_Bixler_8482_v1_1_EPO_1400mm_ARF_.html Czy to cudo polata przy lekkim wietrze, czy lepiej brać coś innego? 2. Jaki najlepiej odbiornik dokupić tak żeby dobrze sprawował się w motoszybowcu/samolocie i nie był zbyt duży/ciężki, przypomnę używam Spectrum DX6i. Czy satelitkę też potrzebuję? 3. W zestawie z Bixlerem jest silnik: 2620-1900kv jaki do niego dobrać ESC? Na stronie proponują 20A, czy nie lepiej mieć zapas i brać 30A? 4. Mam ładowarkę, śrubki malutkie,rzepy, śrubokręty, klej do śrub. Co powinienem kupić do złożenia/napraw Bixlera? Jakie kleje, taśmy, pręty itd.. pozdrawiam Krzysztof Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
water74 Opublikowano 28 Czerwca 2016 Udostępnij Opublikowano 28 Czerwca 2016 Latasz 450, a pytasz jak byś nią nigdy nie latał. pzdr. Cześć! Chciałbym polatać samolotami, do tej pory latałem tylko heli - lama v3, Belt CP, a teraz mam T-Rexa 450 Sport. Rexem wykonuję spokojne loty spacerowe. Oczywiście mam też symulator + interface do apki. Posiadam DX6i. 1. Wymyśliłem sobie że kupie Bixlera v1.1 z HK: http://www.hobbyking.com/hobbyking/store/__16544__HobbyKing_8482_Bixler_8482_v1_1_EPO_1400mm_ARF_.html Czy to cudo polata przy lekkim wietrze, czy lepiej brać coś innego? 2. Jaki najlepiej odbiornik dokupić tak żeby dobrze sprawował się w motoszybowcu/samolocie i nie był zbyt duży/ciężki, przypomnę używam Spectrum DX6i. Czy satelitkę też potrzebuję? 3. W zestawie z Bixlerem jest silnik: 2620-1900kv jaki do niego dobrać ESC? Na stronie proponują 20A, czy nie lepiej mieć zapas i brać 30A? 4. Mam ładowarkę, śrubki malutkie,rzepy, śrubokręty, klej do śrub. Co powinienem kupić do złożenia/napraw Bixlera? Jakie kleje, taśmy, pręty itd.. pozdrawiam Krzysztof Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Krzysiek124 Opublikowano 29 Czerwca 2016 Autor Udostępnij Opublikowano 29 Czerwca 2016 Od kilku lat nie śledzę tego co dzieje się w modelarstwie. Nie chcę wywarzać otwartych drzwi. Nie mam kogo zapytać, podpytać - latam sam. Np. w heli używam odbiornika orange, który jest dość duży, zwyczajnie zastanawia mnie czy taki sam duży nada się do motoszybowca, czy też mam do niego szukać jakiegoś micro... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Konrad_P Opublikowano 29 Czerwca 2016 Udostępnij Opublikowano 29 Czerwca 2016 Nada się ten pomarańczowy, wielkość odbiornika nie stanowi tu problemu, bardziej zadbałbym o jakość. Co do satelitki to pojęcia nie mam o czym mówisz. Składasz FPV? Wydaje mi się, że w zestawie jest wszystko czego potrzebujesz do złożenia modelu. Kleje też tam powinny być, ale jak ich nie będzie to do pianek najlepszy jest UHU Por. Model dobrze sobie radzi przy wiatrach w okolicy 2-3m/s. Przy mocniejszych spokojnie bez szaleństw też polatasz, ale po nabraniu doświadczenia i wyczuciu modelu. Co do regulatora to sprawa jest taka. Dla tego silnika te 20A wystarczy, tylko po pewnym czasie będziesz chciał włożyć nieco mocniejszy silnik i wówczas trzeba będzie kupić nowy regulator. Ja bym brał 30 lub nawet 40A tak na przyszłość. Wagi zbytnio nie przybędzie a będziesz miał dość uniwersalny regulator, chyba że kupno nowego nie stanowi problemu. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Krzysiek124 Opublikowano 29 Czerwca 2016 Autor Udostępnij Opublikowano 29 Czerwca 2016 więc tak kupiłem już: HobbyKing™ Bixler™ v1.1 EPO 1400mm - (ARF) Hobby King 30A ESC 3A UBEC Turnigy 2200mAh 3S 20C Lipo Pack a to jest odbiornik z satelitką: http://abc-rc.pl/Spektrum-AR6200 ktos uzywa satelitki w takim modelu? pozdrawiam Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
madrian Opublikowano 29 Czerwca 2016 Udostępnij Opublikowano 29 Czerwca 2016 Wszyscy, którzy mogą. Bixler, jako "betopodobny" jest stworzony do dalekich lotów. Normą jest odlatywanie nim na 300-500 metrów, bez żadnych wspomagaczy. A wielu latało nim na granicach zasięgu. Będziesz się musiał przyzwyczaić do lotów na znacznie większych odległościach niż w śmigłowcach. 100 metrów dla tego modelu to "przy samej nodze". A większe odległości mogą powodować problemy z zasięgiem (a jak się jeszcze zamarzy posmakować FPV, to na pewno będą problemy). Stąd jeśli masz taką możliwość, wykorzystania odbiornika z satelitą, to korzystaj. Warto ustawić anteny pod kątem 90* do siebie. Tak by najsłabsza pozycja jednej satelitki była mocną stroną drugiej. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Krzysiek124 Opublikowano 30 Czerwca 2016 Autor Udostępnij Opublikowano 30 Czerwca 2016 Dziękuję za porady! Kolejne zakupy zrobione w abc rc, na sezon powinno starczyć. Zastanawiam się czy ktoś w Gliwicach jeszcze lata, a jak tak to gdzie? Wszystkie swoje loty do tej pory odbywałem daleko pod Dęblinem, może czas wyjść do ludzi i na żywo dowiedzieć się tego i owego pozdrawiam Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mitar Opublikowano 2 Lipca 2016 Udostępnij Opublikowano 2 Lipca 2016 No przydało by się więcej osób w okolicach Gliwic bo chyba obecnie najbliższe miejsce gdzie można oficjalnie się spotkać to chyba w Rudzie Śląskiej Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Krzysiek124 Opublikowano 3 Lipca 2016 Autor Udostępnij Opublikowano 3 Lipca 2016 Dziś byliśmy "spacerowo" na lotnisku w Gliwicach. Po drugiej stronie ktoś całkiem fajnie śmigał modelem RC. Może ten ktoś odezwie się i napiszę jak wygląda sprawa latania w okolicach lotniska... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
madrian Opublikowano 4 Lipca 2016 Udostępnij Opublikowano 4 Lipca 2016 Latanie na lotnisku lub w jego okolicach wyłącznie za zgodą. Zadzwoń do kierownika lotów na lotnisku i zapytaj się jak to u nich wygląda. Jakie są warunki, obostrzenia, kto wydaje zgodę itd. http://www.aeroklub.gliwice.pl/ Kontakt: Aeroklub Gliwicki tel: (32)2301592 , 2301593 Zadzwoń, głowy ci przecież nie urwą. Może się okazać, że latał ktoś z miejscowej sekcji modelarskiej lub po prostu znajomy z aeroklubu. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi