Skocz do zawartości

Piper EPP z Cyber-Fly

japim

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

IMHO gdy EPP sie zmeczy to bedziesz mial dwie pipy. Podwozie sie wyrwie tak czy siak. Gdybys zrobil to na miekkich pretach to byloby inaczej. Przynajmniej tak mi sie wydaje, czas pokaze ;)

• Odpowiedzi 138
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi
Opublikowano

Dzisiaj miałem dwie połówki kadłuba a podwoziu nic się nie stało :)

Musiał bym przywalić w krawężnik na pełnym gazie aby się urwało. Ale wtedy też miałbym dwie połówki kadłuba :D

Opublikowano
Żeby model latał prosto na 50-60% mocy muszę dosyć sporo wytrymować statecznik w dół.

Jeśli posiadasz nadajnik komputerowy to włącz sobie mixer przepustnicy z SW tak że jak dodajesz gazu to SW żeby sam korygował nadmierne wznoszenie. nie musisz się w skłony bawić.

Opublikowano
Wojtass: jakoś dziwnie masz założone gumy mocujące skrzydło.

No właśnie :)

piper_epp_01.jpg

Tutaj są dobrze zamocowane. U Ciebie połowa gumy idzie pod skrzydłem a połowa nad nim.

Opublikowano

Witam

Tak z ciekawości, co to za samolot, co się Pipą zowie, jeden z kolegów pisze: moja Pipa, drugi, będziesz miał dwie Pipy, niech no to wasze kobiety przeczytają, to będziecie fruwać, że ech :devil:

Pozdrawiam

Jozef

uuu haa haa

Opublikowano

Nie czepiać się! :mrgreen:

Mam tak założone gumki bo... bo tak jest git :) Po 2 na jedną stronę. Gumka idzie nad skrzydłem, oplata przedni kołek i wraca do tylniego kołka. Nie jest założona jak pierścień. Płaty mam sklejone żywicą. Niech was to nie myli.

• 9 miesięcy temu...
Opublikowano

Mam pytanko czy 4 serwa 9g + pakiet 160g (reszta standard - dzwonek +regiel 18A + mikroodbiornik) Piper bedzie jeszcze ładnie latał, czy juz lekko przyciężkawo?

• 5 miesięcy temu...
Opublikowano

Witam !

A mnie się nasunęły 2 pytania ( w związku z tym iż posiadam taki zestawik i może czas poskładać go ) - pierwsze to jaki powinien być kąt wzniosu skrzydeł ( niestety moje obie połowy są ucięte prosto i nie bardzo wiem jaki kąt najlepiej dać ... ) a drugie to w którym miejscu powinien znajdować się środek ciężkości ?

Pozdrowienia i Wesołych Świąt :)

Gość Anonymous
Opublikowano

Wznios skrzydeł po 4-5 cm. na stronę - jeśli jest to wersja bez lotek, lub bez wzniosu jeśli jest to wersja z lotkami.

Środek ciężkości 1/3 płata liczona od krawędzi natarcia.

Opublikowano

Kąt wzniosu zależy w duzym stopniu od modelu. A środek cięzkosci powienien byc mniejwiecej w 1/3 dlugosci skrzydel (cięciwy) :) Są także specjalne programy do wyznaczania ŚC.

Opublikowano

Razor, serwa trochę za słabe, lepiej tańsze i lepsze hxt 900 ,lub 91. co do silnika ,to taka sama waga ,lepsze osiągi Emax cf 2822. A serwa wziąłbym 4 sztuki :) na każdą lotkę po jednym :)

Opublikowano

Właśnie do mnie przyszedł Piper z lotkami.

zaraz może zacznę się nim zajmować :)

na razie kilka pytań:

Czy zawiasy do lotek i steru wysokości jakoś wzmacnialiście? w tym momencie trzyma się to na kawałku cienkiego (nie do końca przeciętego) EPP, to wystarczy? czy należy wzmocnić jakąś taśmą ?

kupiłem też dodatkowo poliestrowe zawiasy, może należy odciąć lotki i przy użyciu tych zawiasów połączyć całość ?

Jak model lata bez lotek ? czy skręty są wtedy powolne? czy tylny ster tylko skręca model, czy także lekko go pochyla ?

na symulatorze próbowałem latać bez lotek, ale zakręty się robi duże i jak model się już pochyli na skrzydło, to drugie tyle czasu trzeba trzymać ster w drugą stronę żeby zaczął lecieć prosto - czy może przy dużym wzniosie (i nisko osadzonym środku ciężkości) po puszczeniu steru kierunku samolot od razu wraca do płaszczyzny równoległej z ziemią ?

ok, obejrzałem film japima (ma bez lotek) i widzę mniej więcej tak to lata :)

Opublikowano

Lotki masz gotowe do użycia. Nie ruszaj, nie zmieniaj - używaj. Mają być tak jak są.

To bardzo dobre i trwałe rozwiązanie.

Opublikowano

razor: lepiej naucz się od razu latać z lotkami żeby od razu przejść etap nauki a nie mozolne poznawanie modelu. Jak wyrobisz odruch, że skręcasz tylko SK to tak zostanie i będzie Ci ciężko latać.

Ale ja Ci tylko radzę a Ty zrobisz tak jak uważasz.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.