qbapfmrc Opublikowano 2 Września 2016 Udostępnij Opublikowano 2 Września 2016 Witam Kolegów od FunCuba - i nie tylko. Mam taki problem: od kilku ostatnich lotów zaczął przerywać mi silnik w trakcie lotu. Silnik na ok. 1 sek wyłącza się i włącza, wyłącza się i włącza. Zaczyna się to po ok 1-2 min od startu i później w trakcie lotu też. Wydaje mi się też że trakcie tych przerw nie działa nic - także serwa. Ale przerwy te są dość krótkie i nie jestem na 100% pewien. Przerwy te występują podczas kręcenia akrobacji, ale także np tuż po wznoszeniu. Na początku podejrzewałem, że przegrzewa się regiel (przerwy nie występują jak lecę bardzo oszczędnie - na ok 50%-60% mocy).Ale najdziwniejsze jest to, że wcześniej tego nie było - latam nim od kilku lat. Czyżby regiel się "zużył" ? :-) czy to możliwe? Fakt że regiel mam przymocowany do podłogi modelu tuż za silnikiem i od góry przyciśnięty jest kawałkiem balsy aby się nie ruszał. Ale z tego co wiem jest to standardowy sposób montażu regla - nie tylko w FunCubie. Zimne luty raczej odpadają - wszystko mam raczej solidnie połączone. Silnik - Emax-GT2812, Regiel: Foxy 45A.Macie jakieś sugestie? Oczywiście najprościej było wymienić silnik albo regiel ale chciałbym najpierw znaleźć przyczynę.Z góry dzięki za sugestie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Elkojote Opublikowano 2 Września 2016 Udostępnij Opublikowano 2 Września 2016 A kręcący się silnik nie uderza we własne kable ?? Tam dosyć ciasno ,może z czasem któryś się uszkodził. Ta teoria tylko jeśli sam silnik przerywa ,z serwami nie wiele miało by to wspólnego. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
AMC Opublikowano 2 Września 2016 Udostępnij Opublikowano 2 Września 2016 Witam Kolegów od FunCuba - i nie tylko. Mam taki problem: od kilku ostatnich lotów zaczął przerywać mi silnik w trakcie lotu. Silnik na ok. 1 sek wyłącza się i włącza, wyłącza się i włącza. Zaczyna się to po ok 1-2 min od startu i później w trakcie lotu też. Wydaje mi się też że trakcie tych przerw nie działa nic - także serwa. Ale przerwy te są dość krótkie i nie jestem na 100% pewien. Przerwy te występują podczas kręcenia akrobacji, ale także np tuż po wznoszeniu. Na początku podejrzewałem, że przegrzewa się regiel (przerwy nie występują jak lecę bardzo oszczędnie - na ok 50%-60% mocy). Ale najdziwniejsze jest to, że wcześniej tego nie było - latam nim od kilku lat. Czyżby regiel się "zużył" ? :-) czy to możliwe? Fakt że regiel mam przymocowany do podłogi modelu tuż za silnikiem i od góry przyciśnięty jest kawałkiem balsy aby się nie ruszał. Ale z tego co wiem jest to standardowy sposób montażu regla - nie tylko w FunCubie. Zimne luty raczej odpadają - wszystko mam raczej solidnie połączone. Silnik - Emax-GT2812, Regiel: Foxy 45A. Macie jakieś sugestie? Oczywiście najprościej było wymienić silnik albo regiel ale chciałbym najpierw znaleźć przyczynę. Z góry dzięki za sugestie. Załóż inny pakiet i sprawdż, czy jest to samo i tak samo. Jeżeli tak, to przyczyna jest najprawdopodobniej termiczna, jak można wywnioskować z Twojego opisu. Kawałek parafiny przyklejony do podejrzanego przed lotem (krótkim !) zdradzi gorączkującego pacjenta, o ile nie jest możliwa próba naziemna stwierdzenia, czy i co się podejrzanie grzeje. Jeżeli nic, to sprawdż BEC-a, czy to on nie dostał tej czkawki. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
qbapfmrc Opublikowano 3 Września 2016 Autor Udostępnij Opublikowano 3 Września 2016 Tak, zapomniałem dopisać że mam 2 pakiety i na obu to występuje. Kabelki są ok, są one wyprowadzone od razu od silnika w dół pod taką półeczkę ze styro po którą wsunięty jest pakiet. Próby naziemne nic nie wykazały - silnik na 100% mocy przez kilka min pracuje bez zakłóceń. No ale wiadomo - tam u góry są większe opory itd. A jak można sprawdzić BECa? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Vesla Opublikowano 3 Września 2016 Udostępnij Opublikowano 3 Września 2016 Miałem podobny objaw jak się oberwał jeden z przewodów przy uzwojeniu silnika. Zwierał i pracował do 60% mocy a jak dałeś więcej to przerywał i dostawał "drgawek", wyglądało jakby chciał kręcić. Czasami jak mu pomogłeś to ponownie zaczynał pracować. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
enter1978 Opublikowano 3 Września 2016 Udostępnij Opublikowano 3 Września 2016 W innym temacie pytałem o dziwne dźwięki wydobywające sie z silnika, silnik też szarpał winny był regulator. Mimo że ten sam regulator z innym silnikiem działa OK , po wymianie regulatora wszystko jest w porządku. Tak to mniej więcej wyglądało Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wacek.matuszak Opublikowano 3 Września 2016 Udostępnij Opublikowano 3 Września 2016 Podobnie jak Wiesiek ,podejrzewałbym regulator Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi