tomson Opublikowano 26 Stycznia 2007 Opublikowano 26 Stycznia 2007 Witam Mój pierwszy model jest w trakcie naprawy, a Ja postanowiłem rozpocząć pracę nad kolejnym modelem który pozwoli wprowadzić mnie w tajniki sztuki latania modelami RC Wybór padł na model RWD-5 według planów znalezionych w necie, a pewnie wszystkim dobrze znanym Wydrukowałem plany na pojedyńczych kartkach A4, następnie skleiłem je w całość i powycinałem szablony na poszczególne elementy Następnie powycinałem elementy kadłuba w depronie i rozpocząłem klejenie
qba Opublikowano 26 Stycznia 2007 Opublikowano 26 Stycznia 2007 Leszek pomaga jak tylko umie Czym zamierzasz to bedzic?
przemomokry Opublikowano 26 Stycznia 2007 Opublikowano 26 Stycznia 2007 Też miałem zamiar robić RWD-5 ale wybór padł na inny projekt. A i jeszcze jedno wszyscy z którymi rozmawiałem na temat tego modelu mówili, że te wzmocnienia z listew są zbędne. Wystarczy wzmocnić kadłub przy miejscu mocowania skrzydła, a na tył dać depronowe wręgi. Ale rób jak uważasz. Chociaż zawsze lepiej trzymać się planów.
tomson Opublikowano 26 Stycznia 2007 Autor Opublikowano 26 Stycznia 2007 @qpa będzie on pędzony silnikiem Bm2408, który swą piekielną moc będzię zawdzięczał pakietowi li-pol 3S Dzięki temu będę mógł użyć w tym modelu serwo HS322 @przemomokry mam znikome pojęcie o budowie modeli więc plany są dla mnie w jakimś sensie gwarancją sukcesu Narazie różnice od planów są takie że, użyłem litewek 5x5 zamiast 6x2 , oraz wręga silnikowa jest ze sklejki 4mm zamiast 3mm
motyl Opublikowano 27 Stycznia 2007 Opublikowano 27 Stycznia 2007 Tomek tylko może tym razem dasz mi go oblatać ?? Bo jak pójdziesz sam albo z Leszkiem to znów będzie porażka Fotki iwony czy córek ??
tomson Opublikowano 27 Stycznia 2007 Autor Opublikowano 27 Stycznia 2007 Do oblatywania to już się nie dotykam zdjęcie Iwony
motyl Opublikowano 27 Stycznia 2007 Opublikowano 27 Stycznia 2007 zdjęcie Iwony Zaczyna od zdjęć a później będzie chciał żeby ją nauczyc latać i będzie cie molestować (nie tylko w łóżku) o model tylko dla niej, aż wreszcie nie da ci się dotknąc do swojego modelu To kiedy oblot trolla robimy ?? dziś czy jutro ??
dominatorxxxx Opublikowano 27 Stycznia 2007 Opublikowano 27 Stycznia 2007 tomson bardzo ładny model wybrałeś, rwd 5 zawsze mi się podobał. Z niecierpliwością czekam na efekty końcowe jeśli możesz to umieszczaj fotki z budowy z chęcią zerkne. pzdr
ertman_176 Opublikowano 27 Stycznia 2007 Opublikowano 27 Stycznia 2007 Pierwszy prezydent jest niepełnej wagi Nie przesadzaj z tym serwem - nowe 6/9g kosztuje 25zł ... Czekam co dalej ....
Tomek_W Opublikowano 27 Stycznia 2007 Opublikowano 27 Stycznia 2007 Zwróć uwagę że kratownica sosnowa jest tak umieszczona, że przenosi obciążenia z podwozia nakadłub. Model latał by i bez niej tylko po pierwszym twardym lądowaniu podwozie by się "odmeldowało". Analogicznie kratownica przenosi obciążenia od płata.. Generalnie: konstrukcja jest przemyślana i niczego bym nie zmieniał . Moje przemyślenia są czysto teoretyczne bo nie budowałem tego modelu i tak proszę je traktować .
instruktor Opublikowano 27 Stycznia 2007 Opublikowano 27 Stycznia 2007 Mnie też bardzo podobał sie zawsze RWD 5 ,nawet kiedyś popełniłem takowy ale na uwięzi .Od jakiegoś czasu napadła mnie myśl o takim nieco większym tak ok 2 m i 15 pod maską.
Marcin K. Opublikowano 27 Stycznia 2007 Opublikowano 27 Stycznia 2007 Zdecydowałeś sie na piekny model, gratulacje!!!! Widziałęm na forum alexa jak jeden koleś zrobił pięnie wyszedł mam nadzieje że twój też będzie pikny i będzie suber latał. Powodzenia w budowie.Pozdrawiam.
tomson Opublikowano 27 Stycznia 2007 Autor Opublikowano 27 Stycznia 2007 dziękuje za doping @ertman_176 mam też serwa HS-55 ale w tej chwili są zainstalowane w Trollu
Doman Opublikowano 27 Stycznia 2007 Opublikowano 27 Stycznia 2007 Plany te dostępne są tylko w jednym miejscu, zresztą nie tylko one - jest całkowita instrukcja budowy step-by-step. Sądzę że stosownym jest podanie ich autora, szczególne że jest to doskonała konstrukcja z doskonałym opracowaniem. Jest to RWD by SkaZoo! Bardzo dobry wybór, RWD są piękne 8)
tomson Opublikowano 27 Stycznia 2007 Autor Opublikowano 27 Stycznia 2007 Dzisiaj trochę popracowałem Przykleiłem podłogę Miałem problem z zebraniem tego wszystkiego do kupy aby klej mógł to dobrze związać, pomogły mi w tym gumki recepturki założone na igły Tego tricku nie było w dostępnym opisie więc sam musiałem improwizować Musiałem wywiercić we wrędze otwory pasujące pod mój silnik (w orginale są przystosowane to silnika z przekładnią) @Motyl jeszcze nie zreperowałem Trolla, dam ci chyba odpocząć w ten łykęd @Doman dzięki za wskazanie autora, ja nie wiedziałem czy to jest dozwolone
Artur z kołobrzegu Opublikowano 27 Stycznia 2007 Opublikowano 27 Stycznia 2007 O kurcze ogromny jest ten kadłub :shock: duże opory będzie stawiał itp
attyla Opublikowano 27 Stycznia 2007 Opublikowano 27 Stycznia 2007 Opory może stawiac ale z RWD ma właśnie tak latac powoli i statecznie. Ja mam RWD napedzane zwykła przeróbka z CD i lata bardzo poprawnie , oczywiście pod warunkiem że niema zbyt dużego wiatru bo duzy kadłub faktycznie utrudnia wtedy sterowanie. Na tym modelu trzy osoby nauczyły sie latać po prostu model leci na tyle wolno i statecznie że osoba bedąca pierwszy raz w powietrzu ma dużo czasu na reakcję. O d siebie moge dodac aby ustawić małe wychylenia steru wysokości model jest dość czuły.
Gość Addriano Opublikowano 29 Stycznia 2007 Opublikowano 29 Stycznia 2007 O d siebie moge dodac aby ustawić małe wychylenia steru wysokości model jest dość czuły. Wychylenia steru kierunku tez zdało by sie zmniejszyc. Mój RWD notorycznie walil sie na skrzydlo dopuki jeden z bardziej doswiadczonych kolegów poradził zmniejszyc wychylenia. Pozatym jezeli model bedzie wyposarzony w standartowe serwa to moge niemalze zagwarantowac ze bedzie potrzebował prędkości do utzymania sie w zakrecie. Za to z lekkim wyposarzeniem i zmniejszonymi wychyleniami model lata przepieknie. Pozdrawiam
Jacqubes Opublikowano 29 Stycznia 2007 Opublikowano 29 Stycznia 2007 Jeśli chodzi o te gumki to ja ich nie potrzebowałem. Tylko w jednym miejscu musiałem zacisnąć mocniej taśmą klejącą. P.S. Jestem na tym samym etapie budowy co ty Zaraz będzie relacja również
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.