Modelarz 2123 Opublikowano 24 Września 2016 Udostępnij Opublikowano 24 Września 2016 Witam posiadam silnik saito fa 120r od 2 sezonów i niedawno pojawił się taki problem że spadły max obroty z 9000 do 7700, chcę zapytać co może być tego przyczyną, dodam że zawory wyregulowałem i niestety nie pomogło. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pawel Opublikowano 24 Września 2016 Udostępnij Opublikowano 24 Września 2016 Zależy ile godzin nim wylatales.... U mnie bylo podobnie po sezonie. Tylne łożysko było w rozsypce. Czy popychacze zaworów trzymają wymiar dlugosciowy? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
AMC Opublikowano 24 Września 2016 Udostępnij Opublikowano 24 Września 2016 Zależy ile godzin nim wylatales.... U mnie bylo podobnie po sezonie. Tylne łożysko było w rozsypce. Czy popychacze zaworów trzymają wymiar dlugosciowy? A jakieś ślady przyczyn tej rozsypki na łożysku dało się zauważyć ? Jakieś zanieczyszczenia, korozja czy coś w tym rodzaju ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Modelarz 2123 Opublikowano 25 Września 2016 Autor Udostępnij Opublikowano 25 Września 2016 Nie do końca wiem jak sprawdzić to czy popychacze trzymają wymiar długosciowy? Jakie były objawy zużycia łożyska? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pawel Opublikowano 26 Września 2016 Udostępnij Opublikowano 26 Września 2016 Na poczatku spadek obrotow, pozniej czarny osad wydobywajacy sie z odmy (okazalo sie ze czesci koszyka rysowaly karter). Łożyska wymienione po 23 godzinach pracy. Silnik po ich wymianie pracuje bezproblemowo. Przyczyna.....prawdopodobnie korozja od nitro...... Kolejna wymiana zapobiegawczo po nastepnych....15-tu godzinkach Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Modelarz 2123 Opublikowano 26 Września 2016 Autor Udostępnij Opublikowano 26 Września 2016 Ok dzięki sprawdzę czy jest osad? Mam jeszcze pytanie gdzie można kupić takie łożyska bo w modele sklep gdzie mają części zamienne do saito nie ma tych akurat łożysk? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
AMC Opublikowano 26 Września 2016 Udostępnij Opublikowano 26 Września 2016 Ok dzięki sprawdzę czy jest osad? Mam jeszcze pytanie gdzie można kupić takie łożyska bo w modele sklep gdzie mają części zamienne do saito nie ma tych akurat łożysk? Skopiuj oznaczenie łożyska do wujka Google z hasłem "łożysko". Jeżeli na łożysku nie znajdziesz jego symbolu, to wpisz wymiary zmierzone suwmiarką w mm (a jeśli są calowe, to w calach - górna skala suwmiarki mechanicznej, elektroniczną przełącz, każda ma mm / inch ) w kolejności : fi wewn. x fi zewn. x szerokość. Wujek G. pokaże Ci milion sklepów . Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pawel Opublikowano 26 Września 2016 Udostępnij Opublikowano 26 Września 2016 Bron Boże nie kupuj łożysk w sklepie modelarskim. Tam zapłacisz.....hmmm Saito używa metrycznych łożysk przednie 2RS a tył bez uszczelnień. Są na nich oznaczenia. Zmierz lub Spisz swój rozmiar łożysk i kup i siebie w miejscowości. Ja w KOOL'u w Legnicy za japoński komplet zapłaciłem.....25zl Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
AMC Opublikowano 26 Września 2016 Udostępnij Opublikowano 26 Września 2016 Bron Boże nie kupuj łożysk w sklepie modelarskim. Tam zapłacisz.....hmmm Saito używa metrycznych łożysk przednie 2RS a tył bez uszczelnień. Są na nich oznaczenia. Zmierz lub Spisz swój rozmiar łożysk i kup i siebie w miejscowości. Ja w KOOL'u w Legnicy za japoński komplet zapłaciłem.....25zl Otóż to. I nie kupuj wysyłkowo, tylko najlepiej osobiście. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Modelarz 2123 Opublikowano 26 Września 2016 Autor Udostępnij Opublikowano 26 Września 2016 Dziękuję za poradę napewno tak zrobię. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi