djmalolat23 Opublikowano 30 Listopada 2016 Autor Udostępnij Opublikowano 30 Listopada 2016 Witam szanownych kolegów. Dziś zamontowałem kółko ogonowe, zamontowałem ostatecznie serwo wysokości i pociągnęłam zasilane do serwa. Mocowanie kółka to dwie deseczki ze sklejki przyklejone na żywicę z mikrobalonem wzmocnione płótnem szklanym i zalaminowane epidianem 53. Mam nadzieję, że taki patent wytrzyma. Teraz zamknąć statecznik pionowy i zamontować ster kierunku. Zastanawiam się jakie zawiasy użyć? Mam płytowe ze sztyftem i kołkowe Fi 6mm. Może coś doradzicie?? Pozdrawiam. Chciałem dołączyć foto i mam kłopoty. Coś dzieje się z forum. Fotki w późniejszym czasie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
BRoman Opublikowano 30 Listopada 2016 Udostępnij Opublikowano 30 Listopada 2016 Pewnie czegoś nie dopatrzyłem ale chyba da się zdemontować to podwozie jakby co...? Oczywiście bez "demontażu " wręgi. Co do steru kierunku. Krawędź natarcia steru jest "okrągła". Oklej natarcie gruba taśmą izolacyjną PCV -tak około 0,4 0,5 mm Pozostałą cześć steru zabezpiecz folią . Połóż 2x tkanina np 80 100 gr na natarcie z naddatkiem. Całość na mokro wklej do pionowego ,w którym masz oczywiście wklejone klocki dla zawiasów. Po związaniu żywicy (2 -3 dni w zależności od żywicy i warunków wiązania) delikatnie "wyłam" ster. Zobaczysz rewelacyjnie równe gniazdo steru. Po obcięciu wystającego naddatku w stateczniku (papierem ściernym najlepiej i najdokładniej) całość gotowa do montażu zawiasów. Oś obrotu steru MUSI być w osi okręgu wyznaczającego natarcie steru. Luz masz 0, - 0,5 mm a więc spory ale nie tak by był nadmierny. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
djmalolat23 Opublikowano 30 Listopada 2016 Autor Udostępnij Opublikowano 30 Listopada 2016 Co do podwozia to będzie kłopot z demontażem. Szczerze mówiąc nie przewidywałem opcji ani potrzeby demontowania podwozia głównego. Jeśli nastąpi potrzeba to będziemy pruć wręgę. Co do kierunku to krawędź natarcia jest trójkątna/ na ostro. Jest problem z dołączeniem foto. Jeśli będzie możliwość niezwłocznie dołączę zdjęcia. Pozdrawiam. P.S. Proszę jeszcze o jakieś pomysły co do obsadzenia kierunku. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
BRoman Opublikowano 30 Listopada 2016 Udostępnij Opublikowano 30 Listopada 2016 Są lądowania klasy A , że dzieje się to automatycznie (ten demontaż ...) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
djmalolat23 Opublikowano 30 Listopada 2016 Autor Udostępnij Opublikowano 30 Listopada 2016 Pewnie tzw twarde lądowania? Man nadzieję, że ominie mnie to. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
BRoman Opublikowano 1 Grudnia 2016 Udostępnij Opublikowano 1 Grudnia 2016 Dokładnie to leci tak : A niech to.... Lub z boku A nie mówiłem ci ? Ale przy..... Itd. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
JMRC Opublikowano 1 Grudnia 2016 Udostępnij Opublikowano 1 Grudnia 2016 Niema co przejmować się na zapas, nastąpi demontaż to nastąpi, na co drążyć temat. Co do zawiasów polecam: http://www.modelpartner.ig.pl/sklep/?2071,zawias-38-mm Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
djmalolat23 Opublikowano 1 Grudnia 2016 Autor Udostępnij Opublikowano 1 Grudnia 2016 Witam Jurku. Mam cos na podobe jesli chodzi o zawiasy. Mam nadzieję, że 3 wystarczą? Dołączył bym zdjęcia tylko, że jest kłopot z forum. Powoli wszyatko nabiera barwy. Dodatkowo obsadzilem gniazda serw do lotek. Mialem tylko 2 ale potrzebuję coś na serwa do hamulców. Jak tylko forum będzie sprawne to dołączę zdjęcia. Pozdrawiam. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
JMRC Opublikowano 1 Grudnia 2016 Udostępnij Opublikowano 1 Grudnia 2016 Wystarczą nawet tylko 2 zawiasy. A do hamulców możesz użyć zwykłych towerpro sg-90. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
djmalolat23 Opublikowano 2 Grudnia 2016 Autor Udostępnij Opublikowano 2 Grudnia 2016 Kupiłem już hitec sg81, na lotki hitec 85mg, wysokość 85mg, na kierunek hitec hs322 hd, a podwozie główne hs311. Myślę , że będzie ok. Pozdrawiam. 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
djmalolat23 Opublikowano 2 Grudnia 2016 Autor Udostępnij Opublikowano 2 Grudnia 2016 No i kierunek już zamontowany. Było troszkę kombinacji ale wszystko poszło ok. Teraz tylko zamontować jakieś orczyki w kierunku i będzie super. Kupiłem dwa rodzaje sterowania i nie wiem który zamontować. Może coś doradzicie? Poniżej linki z częściami. Pozdrawiam. http://rc-team.pl/dzwignie-linki-sterow-i-lotek/35257-msp-system-push-pull-m4-msp4-00026.html http://rc-team.pl/dzwignie-linki-sterow-i-lotek/35836-mp-jet-linki-sterow-z-uchwytami-snapem-i-orczykiem-mp-jet-2-komplety-2300b.html Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
JMRC Opublikowano 2 Grudnia 2016 Udostępnij Opublikowano 2 Grudnia 2016 Zdecydowanie MP-Jet. A jeszcze lepiej, to wklej laminatowy orczyk w ster, mniej wiecej tak jak tu: http://pfmrc.eu/uploads/monthly_11_2016/post-9393-0-44863500-1478558601.jpg Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Tomasz Opublikowano 2 Grudnia 2016 Udostępnij Opublikowano 2 Grudnia 2016 Skoro płetwa steru jest wykonana ze styropianu oklejonego abachi to mocowanie dźwigni na śrubki jest bardzo ryzykowne, chyba że jest tam twarde wypełnienie. Według mnie powinna być taka jak na załączonym zdjęciu, może być pojedyncza. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
djmalolat23 Opublikowano 3 Grudnia 2016 Autor Udostępnij Opublikowano 3 Grudnia 2016 Witam Pana Tomasza. No to będziemy robić coś podobnego. Kiedy mogę podjechać ze statecznikiem do Rumi??? A może lepiej do Dąbrówki tam jest wspaniałe wyposażony warsztat. Dziękuję za foto z orczykiem. Pozdrawiam. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
djmalolat23 Opublikowano 6 Grudnia 2016 Autor Udostępnij Opublikowano 6 Grudnia 2016 Witam. Orczyki już zamontowane w kierunku. Chciałem podzielić się foto ale nie mogę nic załączyć i tak już od kilku dni. Czy wiecie może co się dzieje??? Chyba, że mam zbyt duże pliki. Pozdrawiam. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
RafModel Opublikowano 7 Grudnia 2016 Udostępnij Opublikowano 7 Grudnia 2016 Miałem to samo. Zmniejszyłem wielkość pliku i weszło. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
djmalolat23 Opublikowano 8 Grudnia 2016 Autor Udostępnij Opublikowano 8 Grudnia 2016 Witam. Dopadła mnie grypa i z prac przy moim ASW nici. Nic straconego pomniejszyłem kilka fotek i dołączam je poniżej. Pozdrawiam. Kilka kolejnych foto. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
djmalolat23 Opublikowano 15 Grudnia 2016 Autor Udostępnij Opublikowano 15 Grudnia 2016 Witam szanownych kolegów. Ster kierunku już gotowy. Orczyki wklejone. Procedura wyglądała następująco. 1. Oskalpowałem kierunek z folii. 2. Naciąłem abachi skalpelem z obu stron steru kierunku. 3. Wydłubałem abachi oraz styropian (powstała dziura na wylot) 4. Wkleiłem klocek twardej balst na żywicę z mikrobalonem. 5. Do klocka balsowego przemontowałem orczyki na śrubki fi 2mm. 6. Całość zalałem żywicą z mikrobalonem. 7. Po wyschnięciu żywicy wszystko zaszpachlowałem na gładko. Oczywiście sprawdziłem patent szarpiąc i wyginając na wszystkie strony i powiem, że trzyma. Dziś okleiłem całość białą folią oracover i jest ok. Teraz tylko sprawdzę jeszcze raz poprawność działania steru wysokości i mogę zamykać statecznik i obsadzić kierunek. Zastanawia mnie tylko jedna rzecz czy na orczyk zakładać snap czy bezpośrednio linkę. Regulacja naciągu będzie przy serwie. Proszę o opinie. Pozdrawiam. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
JMRC Opublikowano 15 Grudnia 2016 Udostępnij Opublikowano 15 Grudnia 2016 Załóż snap też na kierunek. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
djmalolat23 Opublikowano 16 Grudnia 2016 Autor Udostępnij Opublikowano 16 Grudnia 2016 Witam. Dziś robiłem małą próbę z kierunkiem. Mam kłopot ponieważ orczyki w kierunku są o 2 mm cofnięte względem osi obrotu steru kierunku. Boję się, że linki będą naprężone nierównomiernie. Zastanawiam się czy na serwo zamontować orczyk wygięty czy prosty. Z rysunku jaki znalazłem w sieci wynika, że zastosowanie wygiętego orczyka załatwi mój problem. Co Wy na to?? Poniżej foto mojego kierunku i rysunek montażu Pul-Pul. Pozdrawiam. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi