ssuchy Opublikowano 9 Października 2016 Opublikowano 9 Października 2016 Grzebiąc ostatnio w necie znalazłem ciekawe strony internetowe, dotyczące skali mini / mikro, oraz interesujące plany redukcyjnych minielektryków R/C (klasyka: "stolarka balsowa", skala: pistacja, orzeszek), ewentualnie plany gumówek idealnie nadających się obecnie do przeróbek na minielektryki R/C. Nie trzeba się rejestrować w serwisie OUTERZONE. Plany dostępne za free do niekomercyjnych zastosowań. Więcej na ten temat pisałem TUTAJ. Polecam wszystkim miłośnikom minilatania: Plany Arno Diemera Plany f-my Frog Plany f-my Comet Plany f-my Keil Kraft Mikrosilniki i przekładnie na stronie Didel SA ... warto poszperać dokładnie na powyższej stronce (jest tam wiele "zagrzebanych" i interesujących plików .doc), bo można wyszukać np. taką perełkę: Dane techniczne mikrosilników Sky Hooks - sporo silników i przekładni do mini / mikro z danymi Uzupełnienie elektroniki sterującej RC dla małych modeli: Servo signal to Actuator converter (tiny10) - projekt mikrokonwertera sygnału serwa na sygnał siłownika SM (Magnetic R/C Actuator), umożliwiający wykorzystanie tradycyjnej aparatury R/C do sterowania mini / mikroelektrykami RC, gdzie zamiast typowych serw, jako mechanizmy wykonawcze stosuje się małe i lekkie siłowniki SM. Autorem jest użytkownik rcgroup o nicku: jjifar z Korei Południowej. W projekcie udostępniony jest kod źródłowy w assemblerze i plik hex do zaprogramowania mikrokontrolera. Prosty mikrokonwerter zrobiony "na pająka" (zawiera tylko 3 elementy ATTINY10 w obudowie SOT23/6, kondensator i złączkę z rastrem 1mm do podłączenia cewki actuatora): (nie trzeba płytki drukowanej) do wykorzystania z miniodbiornikami RC, które obsługują tylko serwa (nie mają wyjścia na actuatory) . Poniżej konwerter podlutowany 3-żyłowym kabelkiem do wyjścia serwa w mikroodbiorniku (rezystancja cewki siłownika nie może być mniejsza jak 80 omów): YAPP Yet Another PIC Program for Motor & Two Actuators - projekt dekodera (PPM->PWM+2xActuators) do odbiornika R/C dla mini / mikromodeli, sterujący obrotami silnika napędowego i dwoma siłownikami SM. Wystarczy podpiąć do małego RXa i mamy gotowy odbiornik dla mini / micro. Dostępne źródło w C, oraz pliki hex do programowania mikrokontrolerów PIC (rekomendowany: PIC12F635, opcjonalnie: 629, 675, 683). Autorem opracowania jest Martin Newell (przykładowy link: Bipe50 - latający model RC o rozpiętości 5 cm! - strona web Martina Newella z mini / mikromodelami) Microwarbird Interview with Martin Newell - warto obejrzeć! Martin Newell pokazuje i opowiada o swoich maluchach, warsztacie i sprzęcie jakiego używa. ... i dokładniejszy opis jednego z wypasionych maluchów Martina: B-25 Mitchell, 1/48 Scale, 8 Channels - prezentacja na YT (niezależna regulacja ciągu obu silników, kierunek, wysokość, lotki, klapy, chowane podwozie z hamulcami, ze skrętnym przednim kołem (!) zrzut bomby, oświetlenie pozycyjne), a tu: opis na stronie autora B-25 1/48 Scale Internals - autor pokazuje na YT konstrukcję wewnętrzną - warto popatrzeć: 43 cm rozpiętości i tylko 45 g, a tyle bebechów wewnątrz - robi wrażenie! Steerable Retract Nosewheel Mechanism - animacja 3D na YT - ciekawe rozwiązanie mechanizmu chowanego i skrętnego koła przedniego z tego małego modelu B-25 (warto zapamiętać) Micro Flier Radio - osprzęt do mini / mikrolatania. Podaję tutaj, nie jako link do sklepu specjalistycznego, ale ciekawostkę obrazującą jak niewielkie urządzenia są już dostępne do budowy maluchów, np. nanoodbiornik Hip Hop II Rabbit o wymiarach 5x5x2,5mm i wadze 0,115 g !!! TUTAJ podałem link do pobrania planów minimodeli (do 28in / 71 cm rozpiętości max.) spakowanych jako pliki .zip, posegregowane wg. źródła/autora.
jędrek Opublikowano 6 Kwietnia 2017 Opublikowano 6 Kwietnia 2017 Ciekawe rzeczy do maluchów http://www.micronwings.com/
ssuchy Opublikowano 20 Kwietnia 2017 Autor Opublikowano 20 Kwietnia 2017 I tak też można bawić się w mikrusy: Walkalong glider pylon racing ... oryginalny sposób "zdalnego sterowania" Co ciekawe nie znalazłem nic na ten temat (może marnie szukałem z braku czasu) w dziale o szybowcach. Idealny temat dla młodzieży na pierwsze zajęcia techniczne (czy w modelarniach) - praktyczne (i ciekawe jak widać z filmików) poznanie podstaw aerodynamiki szybowania - tak dla zainteresowania modelarstwem lotniczym. Interesujący periodyk dla miłośników mikrusów - przypadkiem trafiłem na jeden za free (ciekawe czy jest więcej): RC Micro World (RCMW 01/2011)
ssuchy Opublikowano 19 Stycznia 2020 Autor Opublikowano 19 Stycznia 2020 Zainspirowany budowanym przez Patryka racerem (TUTAJ), zrobiłem zestawienie (jeden plik zip ok. ) planów różnych wyścigowców (przede wszystkim z epoki) w skali mini / mikro (ok. 70 planów), dostępnych w necie, tak dla siebie (na przyszłość). Są to głównie gumówki FF w skali orzeszkowej (ale nie tylko: rozpiętość do 50cm), które obecnie, jak kto woli, można przerobić na lekkie modele RC: Racers_mini_scale.zip
ssuchy Opublikowano 19 Stycznia 2020 Autor Opublikowano 19 Stycznia 2020 No, klawy jest ten Grumman i ma chowane podwozie - coś w sam raz dla Michała (albo dla Macieja, jeśli zechce zrobić taką gumówkę - dzięki Maciejowi w zbiorze są plany nie tylko z Outerzone). TUTAJ filmik z tą maszynką. W zbiorze jest wiele ciekawych rajdowców, które wyglądają narowiście i odlotowo! Najstarsza maszyna w tym zbiorze to: Morane Borel (wodnosamolot) z wyścigów w Monaco w 1913 Schneider Trophy (gdzie uległ kraksie w eliminacjach - TUTAJ więcej nt.).
Maciej.j Opublikowano 19 Stycznia 2020 Opublikowano 19 Stycznia 2020 Dawno temu zrobiłem kilka ciekawych rajdowców.Ale dużo zabawy z ustawieniem poprawnych lotów.,trochę mnie zniechęciły.....ale 1
ssuchy Opublikowano 19 Stycznia 2020 Autor Opublikowano 19 Stycznia 2020 Noo, klawe modele! Gdzie ty Maciej je wszystkie trzymasz, tak się zastanawiam? Faktycznie modele racerów nie za bardzo nadają się do wolnoobrotowego napędu gumowego - jakby nie było są to przecież modele samolotów wyścigowych! Powyższe zestawienie planów zrobiłem w zasadzie, jako inspirację do budowy mikrusów RC.
Maciej.j Opublikowano 19 Stycznia 2020 Opublikowano 19 Stycznia 2020 7 minut temu, ssuchy napisał: Noo, klawe modele! Gdzie ty Maciej je wszystkie trzymasz, tak się zastanawiam? Faktycznie modele racerów nie za bardzo nadają się do wolnoobrotowego napędu gumowego - jakby nie było są to przecież modele samolotów wyścigowych! Powyższe zestawienie planów zrobiłem w zasadzie, jako inspirację do budowy mikrusów RC. Te konstrukcje ciekawiły mnie jak modele o krótkich skrzydłach latają.To wielka satysfakcja taki model wykonać i oglądać pięknie latający......sezon nadchodzi i usiądę do kolejnych. racer..
Maciej.j Opublikowano 20 Stycznia 2020 Opublikowano 20 Stycznia 2020 W dniu 19.01.2020 o 15:32, ssuchy napisał: Zainspirowany budowanym przez Patryka racerem (TUTAJ), zrobiłem zestawienie (jeden plik zip ok. ) planów różnych wyścigowców (przede wszystkim z epoki) w skali mini / mikro (ok. 70 planów), dostępnych w necie, tak dla siebie (na przyszłość). Są to głównie gumówki FF w skali orzeszkowej (ale nie tylko: rozpiętość do 50cm), które obecnie, jak kto woli, można przerobić na lekkie modele RC: Racers_mini_scale.zip 33 MB · 21 pobrań nie znalazłem Jerzy więc uzupełniam dużą porcję planów Peter Rake.Modele piękne,oszczędne w konstrukcji......i latają https://www.rcgroups.com/forums/showthread.php?2254097-Peter-Rake-Micro-Designs 2
Maciej.j Opublikowano 29 Stycznia 2020 Opublikowano 29 Stycznia 2020 Witam. Kolejna strona z asortymentem do mikro-modeli.Serwa o wadze 0,5 gram i inne. http://microflierradio.com/
Rekomendowane odpowiedzi