VJ_Adams Opublikowano 22 Lipca 2008 Udostępnij Opublikowano 22 Lipca 2008 witajcie Czym najlepiej skleić papier(plany) na depron? Domyślam się że klejem jak już niejeden modelarz mi podpowiedział :crazy: Pozdrawiam Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
VJ_Adams Opublikowano 22 Lipca 2008 Autor Udostępnij Opublikowano 22 Lipca 2008 No tak tylko chciałbym coś szybszego, to schnie przynajmniej 30 min. Pytam czy w ogóle jest coś szybszego, butapren wyżera depron. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Adam P. Opublikowano 22 Lipca 2008 Udostępnij Opublikowano 22 Lipca 2008 Pytam czy w ogóle jest coś szybszego, Tak uhu ! polimer ! Uhu por działa tak, jak butapren, tylko nie zżera pianek. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mammuth Opublikowano 22 Lipca 2008 Udostępnij Opublikowano 22 Lipca 2008 No tak tylko chciałbym coś szybszego, to schnie przynajmniej 30 min. A gdzie przyslowiowa "cierpliwosc modelarska" ??? Spiesz sie powoli - zawsze zdazysz cos popsuc Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
madrian Opublikowano 22 Lipca 2008 Udostępnij Opublikowano 22 Lipca 2008 Zawsze jest stara metoda - na szpilki. Całkiem nieźle radzi sobie też wysłużony Wikol. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Boogie Opublikowano 22 Lipca 2008 Udostępnij Opublikowano 22 Lipca 2008 Ja mam lepszy pomysl na to. Mianowicie kupilem zielona tasme scotcha. Plany wycinam z nadmiarem ok.3mm i naklejam dookola ta tasma. Potem bardzo ostrym nozem wycinam plany i voila- gotowe czesci depronowe mamy. Tak wycinalem wszystkie modele, ktorymi startowalem w tym roku. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
VJ_Adams Opublikowano 23 Lipca 2008 Autor Udostępnij Opublikowano 23 Lipca 2008 Dzięki chłopaki, zawsze też robiłem na szpilki ale jeśli ktoś ma teraz depron fioletowy i żółty to nie potrzeba oklejania a brzydko dziurki wyglądają brzydko. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mieczotronix Opublikowano 23 Lipca 2008 Udostępnij Opublikowano 23 Lipca 2008 ja widziałem na zagranicznych forach papier (plany) na depron przyklejają klejem w sprayu marki 3M (klej ma w nazwie coś z liczbą 77) To jest klej dla artystów, plastyków - do robienia dekoracji sklepowych. Odchodzi ponoć od depronu z papierem i nie zostawia śladów. Do kupienia w stanach. Nie wiem jak z wysyłką, bo puszka ze sprayem to potencjalny ładunek wybuchowy, więc może poczta lotnicza nie przyjmować. Ja ostatnio widziałem jakiś klej w sprayu (nie wiem czy o takich właśnie właściwościach) w Leroy Merlin, ale puszka kosztowała coś ze 20-30 zł więc stwierdziłem, że na razie nie kupię. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
madrian Opublikowano 23 Lipca 2008 Udostępnij Opublikowano 23 Lipca 2008 http://www.progres3m.com.pl/tasmy_kleje25.htm Jest 77 w nazwie... A tu inne rodzaje: http://www.abis.pl/index.php?sklep=abisn2&funkcja=szukaj&szukane=klej+aerozol Tylko trzymajcie się za serce. :twisted: A tu opis produktów: http://www.logismarket.pl/disa-distribuciones-industriales-sa/kleje-w-aerozolu-3m/858584179-736384606-p.html Cena - 61zł za 0,5l puszkę. http://sklep.tcm.com.pl/index.php?cat_id=14 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Anonymous Opublikowano 23 Lipca 2008 Udostępnij Opublikowano 23 Lipca 2008 taśma dwustronna rządzi Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
VJ_Adams Opublikowano 23 Lipca 2008 Autor Udostępnij Opublikowano 23 Lipca 2008 taśma dwustronna rządzi Hmmm dlaczego ja i nikt inny na to nie wpadł Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mieczotronix Opublikowano 23 Lipca 2008 Udostępnij Opublikowano 23 Lipca 2008 Zależy jaka ta taśma... Ale taka np. do wykładzin podłogowych jest za ciężka (jeśli miałaby latać), a przy odrywaniu niszczy powierzchnię depronu (jeśli ma być odrywana), trudno się ją tnie (obkleja nożyczki) itepe. No chyba żeby kawałeczkami taśmy przykleić plany do depronu (fakt, tak też sam robiłem) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
baxter12 Opublikowano 23 Lipca 2008 Udostępnij Opublikowano 23 Lipca 2008 taśma dwustronna rządzi Hmmm dlaczego ja i nikt inny na to nie wpadł Pewnie dla tego ze tasme dwustronna ciezko oderwac. Ja uzywam kleju szkolnego w sztyfcie, nie brudzi, latwo go odkleic i papier sie nie marszczy, a schnie 2 minuty, no moze 5. baxter Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Anonymous Opublikowano 23 Lipca 2008 Udostępnij Opublikowano 23 Lipca 2008 Dwustronna taśma klejąca schnie 0 minut, i wcale nie jest jej tak trudo oderwać. Wprawdzie podczas oklejania razem z taśmą zrywana też jest spiekana powierzchnia depronu, ale i tak każdy okleja swoje modele (a nawet jeśli nie to i tak taki depron na wytrzymałości nie traci - poprostu jest matowy a nie błyszczący). Dodam jeszcze, że nie neguję żadnych innych metod wycinania planów ale pragnę podkreślić jeszcze raz zaletę taśmy: podczas zrywania taśmy nie tracimy wytrzymałości materiału (a bynejmniej ja nie zauważyłem) a uzyskujemy spadek masy (na dobrą sprawę też go nie zauważyłem), natomiast w przypadku kleju wzrasta masa (też nieznacznie, ale zawsze). Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Slawek_9000 Opublikowano 24 Lipca 2008 Udostępnij Opublikowano 24 Lipca 2008 ja widziałem na zagranicznych forach papier (plany) na depron przyklejają klejem w sprayu marki 3M (klej ma w nazwie coś z liczbą 77)To jest klej dla artystów, plastyków - do robienia dekoracji sklepowych. Odchodzi ponoć od depronu z papierem i nie zostawia śladów. Do kupienia w stanach. Nie wiem jak z wysyłką, bo puszka ze sprayem to potencjalny ładunek wybuchowy, więc może poczta lotnicza nie przyjmować. Ja ostatnio widziałem jakiś klej w sprayu (nie wiem czy o takich właśnie właściwościach) w Leroy Merlin, ale puszka kosztowała coś ze 20-30 zł więc stwierdziłem, że na razie nie kupię. to ten klej, może też nazywać się VELPON, puszka powinna kosztować max. 30zł ale wystarcza na kilka m2 (3-4, zależnie jak się używa). jeśli się go da na jedną powierzchnię to da się potem odlepić (taki niby hint jak coś się nie uda), jeśli na obie jest nie do oderwania. Do nabycia w marketach z papierem, sklepach dla plastyków itp. pzdr Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
madrian Opublikowano 24 Lipca 2008 Udostępnij Opublikowano 24 Lipca 2008 Niestety, Velpon wychodzi cenowo nieco drożej od 3M 77. 30zł kosztuje puszeczka 200ml, a 77 kosztuje 60zł za pół litra. Tyle, że opakowania są mniejsze. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.