Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Jakiś już czas temu zacząłem budowę ultimate nac, ale trochę go powiększyłem , rozpiętość coś około 1000mm z groszami.

Wszystko praktycznie wyciąłem , skleiłem kadłub i tak go porzuciłem, ale mam chęć go skończyć.

Miałem kiedyś ten model w standardowym rozmiarze ze skrzydłami o profilu płaska deska.

Model nie był zły , nawet nie pamiętam co mi nie pasowało, ale za to pamiętam jak latając nim myślałem że jak by miał inny profil to byłby lepszy.

I teraz mam okazję wykonać jakieś inne skrzydła , wiem że dużo osób nakleja stopnie na skrzydła.

Ale pomyślałem żeby wykonać skrzydła z jakimś profilem , tylko nie wiem właśnie jakim?

Zależy mi żeby model jak najlepiej szybował , nie mówię że jak szybowiec ale chociaż trochę żeby miał chęci lecieć bez silnika , i chciał bym się dowiedzieć jaki profil nadać skrzydłu.

Model będzie w całości pokryty balsą , a to z tego powodu że modeli pokrywanych folią już trochę było i z jednej folii farba się łatwo ściera , do innej folii trzeba kombinować czym ją malować bo po pomalowaniu topi folię.

Z balsą  myślę że takich problemów nie będzie.

Opublikowano

. Gdybyś pozostał przy depronie, to sugerowałbym Kfm 4, ale jak już wybrałeś materiał balsa, to doradzałbym jakiś dwuwypukły, nawet symetryczny profil o niewielkiej procentowości. Coś w rodzaju NACA 009, ew. coś z bardziej tępym, mniej ostrym noskiem.

Opublikowano

Dziękuję Zbyszek za podpowiedź.

Zdecydowałem się na balsę ze względu na to że mam nadzieję że pomaluję ją większością łatwo dostępnych farb, i farba będzie się trzymać modelu.

Co do profilu, to jaki koledzy zaproponują taki wykonam.

Opublikowano

No czymś ją trzeba zagruntować będzie , myślę że coś podpowiecie :) .

Kiedyś w su-37 okleiłem cienką balsą gondole , bo zdarzało się lądować na betonie, wtedy balsę cieniutko zaciągnąłem soudalem 66A.

Kleju nawet nie było widać a gondole były nie do zdarcia , model lądował gdzie się dało a z gondolami nic złego się nie działo.

Opublikowano

Mam mały kłopot.

Kadłub prawie cały pokryłem balsą , stateczniki również są gotowe i wklejone na stałe , i ogólnie z masą teoretycznie nie powinno być dramatu ale...

Kadłub z wklejonymi statecznikami i zamontowanym silnikiem waży 270g (silnik Emax GT 2218/09)

Tak w głowie sobie liczyłem że model do lotu zmieści się w 900-1000g

Wczoraj wykonałem ster wysokości waży trzydzieści kilka gram , ale po dołożeniu go do statecznika będzie poważny problem z wyważeniem.

Na tym etapie żeby wyważyć model trzeba dołożyć 370g na dziób (mimo że już jest zamontowany silnik)

Niby dojdzie pakiet i regulator , ale to razem 200g , dużo na dziobie brakuje, a nie ma jeszcze steru kierunku.

I mam problem :(  jak nie odchudzę ogona to będę musiał na dziobie taki balast dołożyć że będzie cegła jak nic, a nie chciał bym bo model zapowiadał się na całkiem sympatyczny.

I albo wykonam stery z samej pianki , albo może stery z pianki pokryte balsą mocno ażurować?.

Sam nie wiem jak to rozwiązać, dziś spróbuję coś podziałać ze skrzydłem , jak będę miał jedno skrzydło gotowe to chociaż wstępnie będzie można coś policzyć ile model będzie ważył.

Opublikowano

Pomoże zrobienie całego usterzenia jako kratownicy z listewek balsowych, pokrycie z japonki ew. folii. Inne wyjście- coroplast, wyciąć przykleić i gotowe, też będzie lekko. Stateczniki z pianki plus balsa- przedobrzone, wytrzymałościowo grubo na wyrost, a do tego pewnie znowu jakieś wykończenie powierzchni- japonka itp.  

Opublikowano

Chyba zrobię stery tak jak Zbyszek podpowiada , czyli kratownicę z listewek balsowych.

Kadłub z grubsza mam zrobiony , dziś prawie skończyłem jedno skrzydło , profil NACA 009 , nie mam jeszcze zrobionych krawędzi natarcia i wyciętych lotek , ale mam dziwne wrażenie że ten profil nie za bardzo będzie się bał wiatru, no i mam dziwne przeczucie że model będzie z tym profilem szybki.

Wagowo nie zapowiada się jakiś dramat, kadłub z silnikiem i statecznikami waży 270g , skrzydło waży 150g.

Czyli dwa skrzydła około 300g , przy odrobinie szczęścia waga modelu powinna się zamknąć w 1000g , pod warunkiem że nie będzie trzeba dokładać dużego balastu.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.