arek1989 Opublikowano 3 Grudnia 2016 Udostępnij Opublikowano 3 Grudnia 2016 Zauważyłem ostatnio, że wygiął mi się kadłub MadMana po doklejeniu balsy na garbie.Nie mogę tego tak zostawić, bo poleci mi kąt zaklinowania. Po dociśnięciu kadłuba wszystko się prostuję do akceptowalnej postaci. Listwa sosnowa 8x2 nie wystarczyła do utrzymania całości w prostej linii. Macie jakieś pomysły jak to poprawić? Myślałem nad wklejeniem płaskowników węglowych wzdłuż miejsca na mocowanie skrzydła, ale mogą się okazać za słabe, bo trzeba jednak użyć trochę siły żeby wyprostować kadłub. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
stema Opublikowano 3 Grudnia 2016 Udostępnij Opublikowano 3 Grudnia 2016 No to nie prostuj kadłuba tylko doklej "kliniki" tak, aby przywrócić kąt zaklinowania płata. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arek1989 Opublikowano 3 Grudnia 2016 Autor Udostępnij Opublikowano 3 Grudnia 2016 Myślałem też o tym, ale bardziej szedłbym w manewrowanie statecznikiem poziomym. Nie jest on jeszcze wklejony w kadłub i mógłbym go trochę pochylić.Przyszło mi jeszcze do głowy, żeby wyciąć pasek z laminatu szklanego i przykleić pod listewką sosnową. Laminat 1.5mm jest dużo sztywniejszy od węgla, tylko boję się, że przy takim przesztywnieniu powstaną karby przy wręgach. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
micro Opublikowano 3 Grudnia 2016 Udostępnij Opublikowano 3 Grudnia 2016 A jakby nasączyć amoniakiem, docisnąć i pozostawić do wyschnięcia ? . Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Tomek Opublikowano 3 Grudnia 2016 Udostępnij Opublikowano 3 Grudnia 2016 W funflay jak odczujesz te milimetry w locie to jesteś mistrzem ! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arek1989 Opublikowano 3 Grudnia 2016 Autor Udostępnij Opublikowano 3 Grudnia 2016 W takim razie zostawię tak jak jest i zrobię poprawkę na wysokości. Posiłkuję się relacją z budowy, gdzie na kąt zaklinowania zwracano dużą uwagę. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi