Lukis Opublikowano 28 Stycznia 2007 Udostępnij Opublikowano 28 Stycznia 2007 Żeby nie było, że na motoszybowcu przestałem to postanowiłem zrobić coś co mam nadzieje sprawi mi dużą frajdę z latania . Kolega podesłał mi link do strony z planami tego modelu, ściągłem je ale przeleżały tak z 2 miesiące, lecz w końcu doczekały się. Buduje dwa takie same modele, ponieważ jeden jest dla kolegi Ircka, mój już jest gotowy, w ten piątek co był, miał być oblot, jeszcze rano kończyłem go budować, więc z pośpiechu żeby zdążyć(w tym samym dniu miał być oblot cesnny 150 jeszcze innego kolegi), podłączyłem silnik bez śmigła i działał. Więc spakowałem wszystko co potrzeba i w drogę(20km). Podczas oblotu okazało się że silnik nie działa jak należy, po szybkim dodaniu gazu wyłącza się od razu, powoli nie mogłem przekroczyć więcej niż 1/3 gazu, a że to akrobat, więc nie dało się rady wystartować, ustawienia timingu nic nie pomogły. Po powrocie do domu okazało się, że silnik miał urwane 2 kabelki od jednej fazy(faza nawijana 5-cioma żyłami). Więc czekam na kolejny oblot Poniżej kilka zdjęć: Mam nadzieje, że uda mi się załatwić jakiegoś operatora filmowego, na kolejna próbę oblotu Jak dostane filmik z piątkowych prób to zamieszczę tutaj. Model po oblocie dostanie jeszcze owiewkę silnika i kabinkę. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pietrek Opublikowano 28 Stycznia 2007 Udostępnij Opublikowano 28 Stycznia 2007 Ładnie to wygląda, estetyczny model. Może podaj trochę szczegółów dla tych, którzy nie mieli styczności z modelem lub planami (np. ja): rozpiętość, masa, zakładane klamoty.... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Lukis Opublikowano 28 Stycznia 2007 Autor Udostępnij Opublikowano 28 Stycznia 2007 Zapomniałem napisać, ale już nadrabiam straty Model orginalnie ma rozpiętość 75cm ale ja powiększyłem plany do 1m a to dlatego, że mam trochę duży i ciężki pakiet, li-pol 11.1V 2200mAh, waży on 160g. Masa gotowego do lotu wyszła mi 550g. Co do wyposażenia to w środku znajduje się: silnik Bm2408-21, regulator Tower Pro 30A, li-pole 11.1V 2200mAh, 4 serwa Esky 8g, odbiornik R700. Cięciwa płata to 22.5cm zwężające się do 17.5cm, profil NACA 0013, rozp. 1m, długość około 90cm. Na śmigle 9x4.7 i full gazie model może zrobić zawis ale ma zbyt mały zapas mocy i musiała by być pełna bateria. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Doman Opublikowano 28 Stycznia 2007 Udostępnij Opublikowano 28 Stycznia 2007 Plany są z http://www.aeroplaza.nl ! Ludzie podajcie źródła planów!!! Choćby grzeczność tego wymaga! Te są ze free! No chyba że macie jakieś "nielegalne" to się lepiej nie chwalić... Ja z tej strony zrobiłem Extrę 300S, świetne latadło! U mnie na stronie jest dokładna relacja z budowy i oblotu -> Doman.XT.PL Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Marcin K. Opublikowano 28 Stycznia 2007 Udostępnij Opublikowano 28 Stycznia 2007 Piękny model Gratuluje!! Zycze dużo udanych sartów i lądowan Pozdrawiam Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Lukis Opublikowano 28 Stycznia 2007 Autor Udostępnij Opublikowano 28 Stycznia 2007 Z chęcią bym podał źródło do planów, ale ściągłem je 2 miesiące temu i nie pamiętałem adresu, w historii ich nie miałem więc jak miałem podać adres? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mariaczi__21 Opublikowano 28 Stycznia 2007 Udostępnij Opublikowano 28 Stycznia 2007 http://www.aeroplaza.nl/ I zakładka FLIGHT - PLANS Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Artur z kołobrzegu Opublikowano 28 Stycznia 2007 Udostępnij Opublikowano 28 Stycznia 2007 CZYżBY SKRZYDEKA to styropian :?: Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ertman_176 Opublikowano 28 Stycznia 2007 Udostępnij Opublikowano 28 Stycznia 2007 4 Modele z tych planów czekają na wyciecie ... No time ... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Lukis Opublikowano 28 Stycznia 2007 Autor Udostępnij Opublikowano 28 Stycznia 2007 Tak postanowiłem zrobić skrzydła styro z dwoma dźwigarami, ponieważ te depronowe wydały mi się takie jakieś słabe a po drugie było by więcej roboty chyba z nimi, ponieważ nigdy jeszcze nie robiłem tego typu skrzydeł, więc wolałem wyciąć sobie ze styro Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Doman Opublikowano 28 Stycznia 2007 Udostępnij Opublikowano 28 Stycznia 2007 Hymm, robisz wszytko z depronu 6mm? Jak z wagą? Jaką wagę do lotu planujesz? Skrzydełka 3mm, wg. opisanej na tej stronie metody, są bajecznie proste do wykonania i można je zrobić w 15minut :-D W mojej Extrze był dźwigar z balsy 3mm(skrzydła dperon 3mm) i przy AUW 350g nie wyginały się za bardzo. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
extream Opublikowano 29 Stycznia 2007 Udostępnij Opublikowano 29 Stycznia 2007 Doman: Model orginalnie ma rozpiętość 75cm ale ja powiększyłem plany do 1m a to dlatego, że mam trochę duży i ciężki pakiet, li-pol 11.1V 2200mAh, waży on 160g. Masa gotowego do lotu wyszła mi 550g. Co do wyposażenia to w środku znajduje się: silnik Bm2408-21, regulator Tower Pro 30A, li-pole 11.1V 2200mAh, 4 serwa Esky 8g, odbiornik R700. . Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Doman Opublikowano 29 Stycznia 2007 Udostępnij Opublikowano 29 Stycznia 2007 :oops: późno było :oops: Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Lukis Opublikowano 29 Stycznia 2007 Autor Udostępnij Opublikowano 29 Stycznia 2007 Zamieszczę tutaj link do oblotu dwóch modeli: Cessny 150 i mojego Raven'a z czego mój oblot się nie udał jak pisałem już wyżej, z powodu awarii silnika :/ http://video.google.pl/videoplay?docid=6952680937040656843 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dominatorxxxx Opublikowano 29 Stycznia 2007 Udostępnij Opublikowano 29 Stycznia 2007 łukasz przesłał byś mi plany tego ravena?? bardzo ładny samolot Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Krychol RC Opublikowano 29 Stycznia 2007 Udostępnij Opublikowano 29 Stycznia 2007 http://www.aeroplaza.nl/ Później klikasz u samej góry zakładkę FLIGHT a później PLANS i szukasz tego samolotu. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Lukis Opublikowano 14 Lutego 2007 Autor Udostępnij Opublikowano 14 Lutego 2007 No coś udało się nakręcić, są to sobotnie loty w trzy osobowym składzie, z czego dwa modele to bliźniaki Raven, i jeden model spalinowy cessna. Link do filmu: http://video.google.pl/videoplay?docid=3095332803084844192&hl=pl Z góry uprzedzam że film zajmuje 167mb , jest to 26 minut lotów, początek jest może troszkę nudnawy ale pod koniec się trochę rozkręciliśmy Mój model odbył już wcześniej kilka lotów, a model kolegi Ircka miał swój dziewiczy lot, oblot bezproblemowy co oznacza że model wykonany chyba dość dobrze Życzę miłego oglądania, mam nadzieje ze nie zaśniecie przy filmie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
extream Opublikowano 5 Kwietnia 2007 Udostępnij Opublikowano 5 Kwietnia 2007 Hey Korzystając z pogody oraz obecności kolegi Lukisa mam kilka fotek z lotów ravenem : Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
klaps6 Opublikowano 6 Kwietnia 2007 Udostępnij Opublikowano 6 Kwietnia 2007 Jakaś ta atmosfera na filmach mało profesjonalna i ogólnie trochę dziwna. Chyba macie jakiś problem ze startem tej cessny, czy koniecznie musicie ten model rzucać na takim kącie to w końcu zima, model z kapryszącym silnikiem. Na mniejszym kącie na pewno start będzie przyjemniejszy, no i chyba trzeba pilotowi trochę opanowania tuż po starcie, przy lądowaniu też. Zamiast wywijać różne rzeczy w powietrzu to spróbuj polecieć ładny krąg na niezbyt dużej wysokości i ze średnią prędkością robiąc cztery zakręty po 90 stopni każdy (nie dwa po 180). Wcale to nie jest takie proste jak się wydaje, ostatnio na nowym modelu sam się o tym przekonałem. (szkolny, starszy F3A) Jeśli lądujesz to postaraj się model chociaż trochę zwolnić, wygląda to trochę tak jak dusił byś go na siłę aby usiadł a raczej zrobił kopalnie odkrywkową na pasie :wink: . Nie staraj się z chodzić z dużej wysokości do lądowania, przeleć krąg, ustaw sie na prostej (na małej wysokości) i dociąg delikatnie na silniku. Temat o Ravenie a ja tu o cessnie. Model dosyć fajny, typowy metrowy akrobatek, mam cos podobnego konstrukcyjnego, nawet waga dokładnie ta sama, silnik też (tylko przewinięty). Mój model ma problem z lotem na żyletkę, ciągle opadanie, mimo dużych wychyleń kierunku. A twój jak się zachowuje w żyletce, sprawdzałeś? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
extream Opublikowano 6 Kwietnia 2007 Udostępnij Opublikowano 6 Kwietnia 2007 Niestety nasze raveny mają za słabe serwa na kierunku i lot na żyletę jest całkowicie niemożliwy. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.