Jump to content

APM 2.8 + X8R


rawka1
 Share

Recommended Posts

Witam.

Próbuję uruchomić qadrokopter lecz mam z nim problem.

Konfiguracja koptera

- Turnigy 9XR pro ( ersky)

- nadajnik XJT

- odbiornik X8R

- kontroler APM2.8

- rama F450

- silniki Emax 2216 810KV

- regulatory ESC 30A simonk

 

Nie mogę uruchomić silników bezpośrednio z aparatury. W Mission Planer mogę zrobić test silników czy kalibrację aparatury. Kalibracja aparatury jest drogą radiową więc połączenie radiowe muszę mieć. Nie wiem czy jest to kwestia ustawienia. Jestem poczatkujący i na razie nie mogę sobie z tym poradzić.

Link to comment
Share on other sites

Na razie to tylko jest kompas not healthy. Chwilowo kompas i gps nie jest wpięty. poza tym nie ma komunikatów.  Nie wiem czy dobrze robię zazbrojenie. Daję drążek gazu na dół i w prawo na 6 sekund lecz nic się nie dzieje.

Link to comment
Share on other sites

A co pokazują wartości kanałów radiowych? Jest takie okienko "Calibrate Radio" chyba, tam się wyświetlają. I czy rzeczywiście ruchom drążków odpowiadają zmiany odpowiednich kanałów?

 

I jeszcze możesz spróbować uzbroić z programu, ja korzystam raczej z APM Plannera i nie bardzo pamiętam jak się to robi w MP, ale chyba podobnie? Jest opcja "ARM". 

Link to comment
Share on other sites

Tak, podczas regulacji kanałów radiowych wartości się zmieniają zarówno od drążków jak i przełączników. Jak uzbrajasz silniki z aparatury? Może ja źle uzbrajam i dlatego APM nie uruchamia silników? Kalibrowałem silniki bezpośrednio podłączając do odbiornika więc połączenie radiowe jest prawidłowe. W MP mogę wysterować silniki więc kontroler współpracuje z moimi ESC. Może źle zazbrajam silniki z aparatury?

Link to comment
Share on other sites

Na razie to tylko jest kompas not healthy. Chwilowo kompas i gps nie jest wpięty. poza tym nie ma komunikatów.  Nie wiem czy dobrze robię zazbrojenie. Daję drążek gazu na dół i w prawo na 6 sekund lecz nic się nie dzieje.

Uzbrajanie silników: oba drążki w dół i do siebie - do wewnątrz.

Deaktywacja siników: oba drążki w dół i od siebie - na zewnątrz.

 

Podczas uzbrajana i deaktywacji, obserwuj status diod w kontrolerze i w MP.

 

edit

X8CVAzn.png

Link to comment
Share on other sites

Mam możliwość podłączenia klona Pixhawka  PX4 i tam dokładnie w ten sposób się zazbraja silniki. W ten sposób też robiłem lecz wychodzi na to, że Apm nie chce się zazbroić. W kontrolerze diody nie reagują podczas próby zazbrajania. Na wejściu kontrolera świeci czerwona dioda i miga jeszcze obok zielona. Na wyjściu miga  czerwona dioda.

Link to comment
Share on other sites

W pierwszej zakładce "Flight Data" i potem w pod zakładce "messages" jest tylko info " kompass not healthly "   a na graficznym wskaźniku pisze "Disarmed " czyli rozbrojony.

Link to comment
Share on other sites

Oprogramowanie posiada możliwość zabezpieczenia się przed włączeniem silników gdy pewne kryteria nie będą spełnione. Czasem powoduje to także i problemy z którymi właśnie się zetkąłeś.

W zakładce CONFIG/TUNING z sekcji Standard Params, wybierz i ustaw właściwe wykluczenia, czyli w Twoim przypadku brak reakcji na błędy.

Tu masz pełny opis. Przeczytaj także w tym portalu, jakie i kiedy warto używać zabezpieczenia.

Wyłączanie wszystkiego, nie jest rozwiązaniem.

Link to comment
Share on other sites

Trochę poprzestawiałem i udało się ruszyło. A czy jest w MP opcja aby zrobić ustawienia domyślne dla kontrolera? Zrobiłem foto lecz dwa zdjęcia są nie wyraźne i nie mogę nic odczytać.

Link to comment
Share on other sites

Co masz na myśli pisząc o ustawieniach domyślnych? Można zapisać do pliku wartości parametrów, i wgrać je na inny kontroler.

 

 

Zrobiłem foto lecz dwa zdjęcia są nie wyraźne i nie mogę nic odczytać.

 

Zdjęcia z ekranu komputera? To zrób "zrzut ekranu" czyli screenshot.

Link to comment
Share on other sites

Mogłem tak zrobić ale już za późno. Na razie wgrałem program do helikoptera i znowu do qadrokoptera i ustawienia chyba są znowu jakie miałem na początku. Po tym zabiegu wgrania na nowo programu z qadrokoptera zmieniło się minimum startu silników w zakładce motor test. Trzy silniki teraz ruszają przy ustawieniu 7%  a czwarty dopiero przy 60%. Wcześniej miałem ok 30% lecz wszystkie ruszały a teraz jest całkiem innaczej. Chyba będę musiał na nowo wgrać program z qoptera, chyba że można to gdzieś zmienić.Na razie jestem w punkcie wyjścia lecz już wiem w, której zakładce muszę coś zmienić. Teraz ostrożniej będę robił zmiany aby wiedzieć co zmieniłem aby silniki ruszyły. Na razie dziękuję kolegom za pomoc i oczywiście następne porady i uwagi mile widziane. Teraz trochę poczytam linki od kolegi "AndyCopter" i będę dalej próbował.

Link to comment
Share on other sites

Trochę czasu minęło i prace  poszły do przodu. Jeden problem mam już z głowy. W aparaturze miałem ustawiony gaz na 4 kanale i to był mój problem, że silniki nie ruszały. Teraz próbuję ustawić na aparaturze tryby lotu na przełączniku trzy pozycyjnym. Myślałem o Stabilize,Loiter i RTL i jak na razie próbuję to ustawić. Mam jeszcze jeden problem, otóż ustawiłem na przełączniku " RUD " załączenie oświetlenia apki. Coś musiałem jeszcze zmienić gdyż teraz jak włączam apkę to przełącznik RUD muszę przełączyć do góry ( włączyć ) bo mam komunikat że nie jest na pozycji zero. Takie włączenie podświetlenia mogę zrobić w dwóch miejscach.  "Radio setup - zakładka ekran" i  " Model setup - zakładka główne " Wyłączyłem teraz całkiem podświetlenie lecz cały czas muszę włączyć przałącznik RUD aby aparatura sie uruchomiła. Nie wiem gdzie coś zmieniłem, że w ten sposób teraz działa.

Link to comment
Share on other sites

To chyba normalne w aparaturach Turnigy zarówno przy sofcie oryginalnym jak i OpenTX, że wszystkie przełączniki muszą być w pozycji "do góry" przy włączaniu? W przeciwnym razie jest wyświatlony komunikat. Nie ma to związku z ich funkcją, bo to czy cokolwiek włączają czy wyłączają to kwestia zupełnie innych ustawień, aparatura o tym nic nie wie.

 

Co do trybów, to RTL ja daję na dole 3-pozycyjnego przełącznika dla wszystkich dronów, tak by nigdy nie było wątpliwości. A na górze to na czym się startuje (Stabilize zwykle w kopterach a w samolotach Manual). Na środkowym można poszaleć i ustawić jeszcze 3 inne tryby w zależności od innych przełączników. Bardzo pożyteczny do testów jest Circle. AutoTune - koniecznie!

Link to comment
Share on other sites

(...)"Radio setup - zakładka ekran" i  " Model setup - zakładka główne " Wyłączyłem teraz całkiem podświetlenie lecz cały czas muszę włączyć przałącznik RUD aby aparatura sie uruchomiła. Nie wiem gdzie coś zmieniłem, że w ten sposób teraz działa.

Nie zauważyłem tego pytania ;)

W menu, przejdź do RADIO SETUP a tam znajdziesz Switch warning, odpowiada za alarm przełączników podczas włączania aparatury.

A podświetlenie w tym samym RADIO SETUP pod hasłem Light switch :)

Link to comment
Share on other sites

Z tym przełącznikiem możliwe, że niezbyt dokładnie opisałem. Otóż ten jeden jedyny przełącznik muszę podczas włączania radia przełączyć w inną pozycję niż pozostałe. W głównym menu mam opisy przełączników i tam widać że ten jeden przełącznik jest  włączony a reszta nie. Wszystkie przełączniki powinny podczas włączania być w tej samej pozycji a u mnie tak nie ma. Jak zmienię na inny model to już aparatura działa prawidłowo. 

Link to comment
Share on other sites

 Share

  • Recently Browsing   0 members

    • No registered users viewing this page.
×
×
  • Create New...

Important Information

By using this site, you agree to our Terms of Use.