Piotrek_SGM Opublikowano 20 Stycznia 2017 Udostępnij Opublikowano 20 Stycznia 2017 Mam patent na te "tylne kółko " w swoim Addictione X. Wieczorem postaram wrzucić foty. Powiem tylko,że potrzeba tylko nylonowej nici ok 0,5 m długości i żywicę epoksydową. Sprawuje się wyśmienicie i przez 2 lata nic nie uległo uszkodzeniu . Niezły Frankenstein Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
KRY3 Opublikowano 22 Stycznia 2017 Autor Udostępnij Opublikowano 22 Stycznia 2017 Żeby nie było, że nic się nie dzieje w temacie, to parę zdjęć z postępów prac - montaż napędu oraz przymiarka maski, śmigła i kołpaka Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Viper Opublikowano 22 Stycznia 2017 Udostępnij Opublikowano 22 Stycznia 2017 Fajnie. Czyli niedługo oblot;) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Piotrek_SGM Opublikowano 23 Stycznia 2017 Udostępnij Opublikowano 23 Stycznia 2017 Piękne kolorki, piękne dedykowane wyposażenie, chociaż nie wiem jak ten regiel.... (Viper?????) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
KRY3 Opublikowano 29 Stycznia 2017 Autor Udostępnij Opublikowano 29 Stycznia 2017 Kolejna, jak już zapewne zauważyliście, co tygodniowa porcja zdjęć z postępów "prac" przy modelu. Zostały zamontowane popychacze węglowe oraz generatory Vortex na skrzydłach /ciekawe czy poza wyglądem coś wniosą do własności lotnych modelu ?/. .... i mam pytanie techniczne do Kolegów - w obecnym układzie na lotkach nie uzyskuję maksymalnego zalecanego przez producenta wychylenia 45 st. ( brakuje kilku stopni), co lepiej z punktu technicznego - zwiększyć end point w aparaturze np. do 120% czy zmienić mechanicznie na orczyku mocowanie popychacza ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
grzegorzp Opublikowano 29 Stycznia 2017 Udostępnij Opublikowano 29 Stycznia 2017 Zawsze najpierw mechanicznie widzę że nie dałeś popychacza na ostatnią dziurkę od strony serwa lotki, przesuń to na koniec dźwigni i będziesz miał pewno więcej niż 45 stopni. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
KRY3 Opublikowano 30 Stycznia 2017 Autor Udostępnij Opublikowano 30 Stycznia 2017 Dzięki, tak też zrobię Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
M.Ch. Opublikowano 30 Stycznia 2017 Udostępnij Opublikowano 30 Stycznia 2017 Miło popatrzeć na relację ze składania! Tak jak Poprzednik napisał - zawsze najpierw mechanicznie. Tu jeszcze trochę informacji: http://www.rmfm.club/article_setup_rl.php http://www.modelairplanenews.com/blog/2012/02/09/total-control-the-right-way-to-set-up-servos/ Co do Vortexów - na bank coś dadzą, ale nie poczujesz różnicy - bo już je wkleiłeś. Ja latałem bez SFG, ale w tym roku założę je do dwóch moich modeli. Tylko jest to inny typ niż u Ciebie - większe i tylko na końcach skrzydeł. Turbulizatory podobno też poprawiają aerodynamikę, np.: https://www.lindinger.at/de/flugzeuge/modelle/kunstflugzeuge/premier-aircraft-mamba-70cc-arf-doppeldecker Tylko w razie kreta... jak tą krawędź natarcia odbudować... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Viper Opublikowano 30 Stycznia 2017 Udostępnij Opublikowano 30 Stycznia 2017 Bodajże w extrze 260 PA najpierw latałem bez generatorków, potem z. Czuć różnicę na plus Był taki film na YT, bodajże jakaś cessna (prawdziwa). Na skrzydłach zamontowano nitki by oceniać przepływ powietrza, latano z róznymi prędkościami aż do granicy przeciągnięcia i widać było że tuż przed nitki pokazywały całkowicie nieuporządkowany przepływ powietrza na skrzydle. Po zainstalowaniu niewielkich generatorków, prędkość przeciągnięcia zmalała, a przepływ powietrza na skrzydłach był dłużej uporządkowany. A co do serw, to zdecydowanie, maks mechanicznie, ile fabryka dała, a potem w aparaturze możesz ograniczać. Ja dla przykładu mam w aparaturze flight mode 1 do startu/lądowania i wychylenia najmniejsze, potem flight mode 2 pośredni i FM 3 z maksymalnymi wychyleniami. Zaczynam oblot od 1 i w miarę tego jak mi się lata i jak model ustawiony przechodzę na 2. Jak już się wczuję latam na 3. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
PawełA Opublikowano 30 Stycznia 2017 Udostępnij Opublikowano 30 Stycznia 2017 Kolejna, jak już zapewne zauważyliście, co tygodniowa porcja zdjęć z postępów "prac" przy modelu. Zostały zamontowane popychacze węglowe oraz generatory Vortex na skrzydłach /ciekawe czy poza wyglądem coś wniosą do własności lotnych modelu ?/. DSC00261#1.jpgDSC00268#1.jpgDSC00272#1.jpgDSC00273#1.jpgDSC00270#1.jpg .... i mam pytanie techniczne do Kolegów - w obecnym układzie na lotkach nie uzyskuję maksymalnego zalecanego przez producenta wychylenia 45 st. ( brakuje kilku stopni), co lepiej z punktu technicznego - zwiększyć end point w aparaturze np. do 120% czy zmienić mechanicznie na orczyku mocowanie popychacza ? Generatory Vortex dają sporo przy małych prędkościach. Te na końcówkach skrzydeł są dobre przy latania na nożu. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
KRY3 Opublikowano 30 Stycznia 2017 Autor Udostępnij Opublikowano 30 Stycznia 2017 a używacie jakiś miksów do latania 3d, które ułatwiają np. lot nożowy czy zawis? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Viper Opublikowano 30 Stycznia 2017 Udostępnij Opublikowano 30 Stycznia 2017 Tu masz link do porad Michaela Wargo, setup modelu i porady a`propos mixów: https://www.rcgroups.com/forums/showpost.php?p=28601548&postcount=2559 Z używaniem to trochę indywidualnie, zależy od modelu, przy locie nożowym niektóre wymagają korekty lotkami, inne niezbyt. W zawisie to chyba nie ma sensu, nie słyszałem w każdym razie. Tu istotniejsza jest praca gazem, niż mixy. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
PawełA Opublikowano 31 Stycznia 2017 Udostępnij Opublikowano 31 Stycznia 2017 a używacie jakiś miksów do latania 3d, które ułatwiają np. lot nożowy czy zawis? Jestem purystą i wszystko musi być w paluszkach. Nie lubię jak lata za mnie elektronika. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
M.Ch. Opublikowano 1 Lutego 2017 Udostępnij Opublikowano 1 Lutego 2017 Ja podobnie lubię latać bez miksów. Ale od dwóch sezonów sobie obiecuję, że coś w końcu zaprogramuję. W zał. parę zebranych w moim archiwum informacji. HOW TO FLY 3D MANEUVERS.pdf Latanie modelami akrobacyjnymi.pdf OVERVIEW.pdf Park_C62-69.pdf Theory of Radio Setup.pdf Three Steps to 3D.pdf WHATS AN AWESOME PILOT.pdf 2 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
KRY3 Opublikowano 1 Lutego 2017 Autor Udostępnij Opublikowano 1 Lutego 2017 Dzięki Koledzy, robi się niezłe kompendium wiedzy :-)) Też do tej pory latałem bez miksów, ale ..... ale nawet najlepsi coś tam miksują więc chyba ma to jakiś sens. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
diabolo Opublikowano 1 Lutego 2017 Udostępnij Opublikowano 1 Lutego 2017 Ja rozumie w F3A i w dużych F3M do precyzji ale w małym modelu 3D mixy to chyba sztuka dla sztuki Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
KRY3 Opublikowano 9 Lutego 2017 Autor Udostępnij Opublikowano 9 Lutego 2017 Dziś odbyło się oficjalne ważenie - model w moim wykonaniu ma nadwagę w stosunku do tego co podaje producent o 90 g i waży całe 1950 g RTF z pakietami 2x2200mAh 60C Turnigy (waga 190g każdy) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Viper Opublikowano 9 Lutego 2017 Udostępnij Opublikowano 9 Lutego 2017 No to czekamy na zmianę pogody i oblot Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Piotrek_SGM Opublikowano 9 Lutego 2017 Udostępnij Opublikowano 9 Lutego 2017 Ładny wynik! Czekamy na wrażenia z lotów! Na wiosnę czy wcześniej? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
M.Ch. Opublikowano 1 Listopada 2017 Udostępnij Opublikowano 1 Listopada 2017 KRY3, wiosna i lato minęły. Jak loty? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi