kuba r. Opublikowano 9 Sierpnia 2008 Udostępnij Opublikowano 9 Sierpnia 2008 Witam, jakiś czas temu wziąłem od kolegi kadłub modelu Pirata od Blejzyka, dorobiłem do niego konstrukcyjne płaty i wykończyłem całość dodając dodatkowo lotki. Zastanawiam się teraz nad silnikiem elektrycznym do tego modelu, dodam że ma masę 550g i obciążenie powierzchni nośnej ok. 32.2 g/dm, z tym że baterie ważą aż 125g :evil: (wziąłem je z modelu Acacia II f3f ) model latał jak narazie tylko na zboczu i spisuje się nawet nieźle :jupi: chociaż turbulencja trochę mu przeszkadza. Proszę o pomoc w wyborze napędu do tegoż modelu, nie kryje że koszty powinny być jak najniższe, waga również i dobrze byłoby gdyby komplet (silnik, regulator, baterie, śmigło składane) możnabyło kupić w jednym sklepie, chodzi o konkretne przykłady a nie ogólniki 8) może też lekkie i tanie zasilanie pakietów by się przydało zamiast tych 125g :faja: model wcale nie musi wznosić się pionowo na połowie gazu, ale słuszne wznoszenie bardzo mile widziane ;D dodam, że ma to być model termiczny do polatania koło domu, profil to SD7037 z góry dziekuje za pomoc ... EDIT: jakiś czas temu zamontowałem taki silnik od kumpla http://cgi.ebay.com/New-D2632-3000-kv-Outrunner-RC-Brushless-Motor-ESC-30A_W0QQitemZ150314136140QQcmdZViewItem?hash=item150314136140 z 30A regulatorkiem z BEC'em i pakiet Rhino https://www.hobbycity.com/hobbycity/store/uh_viewItem.asp?idProduct=7310 - wszystko to samo tylko że 3S, oraz składane śmigło Graupnera 6x3, wiem że jest złe i dlatego proszę o pomoc w wyborze lepszych łopat, które mógłbym kupić. Pojawił się problem, otóż śmigło się nie składa, a właściwie silnik w locie nawet na najmniejszych obrotach nie przestaje się kręcić :? dodam, że wcześniej nic takiego się nie działo, silnik i regulator był sprawdzany, z powodu zakłócenia, które łapał odbiornik, kolega powiedział że z silnikiem i reglem wszystko jest ok i że to być może to że odbiornik jest zbyt blisko regulatora, oddaliłem je od siebie i zakłócenia praktycznie zniknęły, tylko że teraz silnik nie wyłącza się :cry: na ziemi jest wszystko ok! tylko w powietrzu są problemy. tak więc proszę o pomoc przy wyborze tych łopat składanych do silnika i może jakieś pomysły co może być powodem problemów ze stopem silnika. poniżej kilka zdjęć z dzisiejszego latania, oczywiście baterie padły w aparacie, a zdjęcia nie są rewelacyjne bo musiałem latać i pstrykać zdjęcia jednocześnie, dodatkowo aparat miał problemy z ostrością ... no i latanie na stale włączonym silniku to "trochę" :ass: Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rapier Opublikowano 6 Grudnia 2008 Udostępnij Opublikowano 6 Grudnia 2008 Problem zapewne jest taki ze masz w reglu wylaczony hamulec i smigo dlatego Ci sie nie sklada Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kuba r. Opublikowano 6 Grudnia 2008 Autor Udostępnij Opublikowano 6 Grudnia 2008 też o tym myślałem tylko że po pierwsze nie mam pojęcia jak to zrobić, a po drugie wcześniej tego nie robiłem i wszystko było ok :? to się programuje w aparaturze czy bezpośrednio w jakiś sposób w reglu? żadnej karty do programowania nie było. sorry za głupie pytania, ale jeśli chodzi o silniki i rzeczy z tym związane jestem kompletnym laikiem :wink: Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
cobra Opublikowano 6 Grudnia 2008 Udostępnij Opublikowano 6 Grudnia 2008 Tu je st o programowaniu tego regulatora: http://www.rcgroups.com/forums/showthread.php?t=657606 Pozdrawiam Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kuba r. Opublikowano 7 Grudnia 2008 Autor Udostępnij Opublikowano 7 Grudnia 2008 dzięki wielkie, zmieniłem to wczoraj i teraz wszystko wydaje się ok, pewnie kolega który robił "przegląd" wyłączył hamulec i o niczym mi nie powiedział, narazie nie mam możliwości sprawdzenia działania w locie ze względu na pogodę :crazy: chciałbym jeszcze raz poprosić o pomoc w wyborze śmigła, wiem tylko że jest za małe, ale jak bardzo to już nie :roll: wystarczy tyle danych o tym silniku czy potrzeba czegoś więcej? a może trzeba empirycznie sprawdzać kolejne śmigła? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
cobra Opublikowano 7 Grudnia 2008 Udostępnij Opublikowano 7 Grudnia 2008 Moim zdaniem zastosowałeś nieodpowiedni silnik (kv=3k) do tego modelu. Silnik powinien mieć kv koło 1,4k, a śmigło 7,5x4 lub kv około 1,2k i śmigło 9x5. Zaznaczam, że są to dane orientacyjne. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kuba r. Opublikowano 7 Grudnia 2008 Autor Udostępnij Opublikowano 7 Grudnia 2008 wszystko sprawdzone w locie i działa :jupi: a teraz wracając do silnika, to nie da się nic z tym zrobić? jakieś bardziej odpowiednie śmigło czy coś :cry: kumpel miał taki silnik pod ręką to taki wziąłem :roll: a do jakiego modelu nadaje się ten silnik? - najwyżej w przyszłości kupię inny model ;D Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kuba r. Opublikowano 12 Stycznia 2009 Autor Udostępnij Opublikowano 12 Stycznia 2009 zdjęcia z weekendowego latania - Tęgoborze z lotu ptaka, a właściwie z lotu Pirata zdjęcia robione telefonem z aparatem VGA więc słabizna jeśli chodzi o jakość, ale chyba nieźle wyszły jeśli chodzi o wartość "merytoryczną" latałem jakieś 100m od swojego domu na prawie prywatnym przydomowym lotnisku. zdjęcia mechanizmu aparatu - serwo HS-81 MG jako wyzwalacz i już zdjęcia z góry Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tombrzus Opublikowano 13 Stycznia 2009 Udostępnij Opublikowano 13 Stycznia 2009 Gratulacje, wydaje się, że jak na klasę sprzętu fotografującego to zypełnie udane zdjęcia. pozdrawiam, Tomek Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
RobertK Opublikowano 15 Lutego 2009 Udostępnij Opublikowano 15 Lutego 2009 Ladne okolice... Pozdrawiam Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
KrauzeR Opublikowano 22 Stycznia 2010 Udostępnij Opublikowano 22 Stycznia 2010 nikt nie dzwonił w tym czasie ? bardzo fajne zdjęcia i pomysł na ich zrobienie pozdrawiam Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kuba r. Opublikowano 22 Stycznia 2010 Autor Udostępnij Opublikowano 22 Stycznia 2010 nikt nie dzwonił w tym czasie ? jak się skończyła pamięć w telefonie przy każdym naciśnięciu spustu wysyłał pustego sms-a, kilka poszło Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
smootny Opublikowano 22 Stycznia 2010 Udostępnij Opublikowano 22 Stycznia 2010 nikt nie dzwonił w tym czasie ? jak się skończyła pamięć w telefonie przy każdym naciśnięciu spustu wysyłał pustego sms-a, kilka poszło Czy ten telefonik to samsung E250 ?? Ostatnio próbowałem robić foty LG KU990- wyszły też rewela:] Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Cimek Opublikowano 22 Stycznia 2010 Udostępnij Opublikowano 22 Stycznia 2010 Najgorszym telefonem można zrobić super zdjęcia, wystarczy tylko dobrze naswiętlone miejsce Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kuba r. Opublikowano 23 Stycznia 2010 Autor Udostępnij Opublikowano 23 Stycznia 2010 Czy ten telefonik to samsung E250 ?? dokładnie tak Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.