Wenar Opublikowano 3 Lutego 2017 Udostępnij Opublikowano 3 Lutego 2017 Witam, od wolnej chwili do wolnej chwili montuję Twin booma z silnikiem pchającym, a mając wolne chwile przed komputerem edukuję się czytając o różnych aspektach modelarstwa. Na tapecie pojawił mi się temat zaklinowania skrzydeł i statecznika poziomego. poniżej zdjęcia przedstawiające jak to obecnie wygląda, a wygląda, "o Kurczę" chyba źle. moim następnym krokiem jest montaż usterzenie pionowego i serw na ogon,moje pierwsze pytanie, to:- którą częścią dać go teraz do góry, tu mam na myśli właśnie kąt zaklinowania skrzydła-statecznik. niebieska część pokryta przeźroczystą taśmą jest bardziej płaska, (skrzydło zostało przeze mnie za bardzo naciągnięcie przy składaniu i powstał profil podwójnie wypukły nie symetryczny. coś na kształt 15% - 5% (ale mniejsza o to)) czy uznać ze góra modelu jest "niebieska" czy "szara" proszę was drodzy koledzy o porady. może także co innego wam rzuciło się w oczy z góry bardzo dziękuję zdjecia: Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Marcin K. Opublikowano 3 Lutego 2017 Udostępnij Opublikowano 3 Lutego 2017 Sklejasz coś bardzo podobnego do modelu który poczynilem kilka lat temu. Tu masz jego plany, powinny być pomocne. http://chomikuj.pl/tasma16/Rekreacyjny+g*c3*b3rnop*c5*82at+Plany*2bArtyku*c5*82 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Wenar Opublikowano 4 Lutego 2017 Autor Udostępnij Opublikowano 4 Lutego 2017 dzieki dzieki z pewnością skorzystam. Materiały zasilają moj dysk a czy ktos podpowie co z tym zaklinowaniem i ulozeniem modelu? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Marcin K. Opublikowano 4 Lutego 2017 Udostępnij Opublikowano 4 Lutego 2017 Zaklinowanie skopiuj z tych planów które podałem. Latalem tym modelem i na prawdę byłem z niego zadowolony. Powiększyć go o 150% i dobry ciągnik fpv Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Wenar Opublikowano 4 Lutego 2017 Autor Udostępnij Opublikowano 4 Lutego 2017 owszem, kamerkę wpakuje w swego. chodzi mi o to ze w mojej konstrukcji chyba popełniłem błąd i nie wiem czy gdy teraz dam stateczniki pionowe tak aby były one skierowane do góry względem tego ze powierzchnia nienieska bedzie skierowana w dol. Czy w ten przypadku zaklinowabie statecznika do skrzydeł na kącie negatywnym nie wpłynie zle ba właściwości lotne. a odwrócenie tego tzn niebieska powierzchnia skrzydeł do góry da mi kat pozytywny. Ale skrzydła będą bardziej wypukle w dol. Nie wiem do konca co mam teraz zrobić.. :/ Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
PK999 Opublikowano 4 Lutego 2017 Udostępnij Opublikowano 4 Lutego 2017 (...) Nie wiem do konca co mam teraz zrobić.. :/ Najlepiej zacząć od nowa. Teraz masz skrzydło go góry nogami. Teraz niebieski masz dół. Można to poprawić zmieniając zaklinowanie i jakoś by to poleciało. Jednak przy tej konstrukcji chyba łatwej zacząć od początku. Jak sam zauważyłeś, z winy kątów toto nie poleci. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Wenar Opublikowano 4 Lutego 2017 Autor Udostępnij Opublikowano 4 Lutego 2017 Najlepiej zacząć od nowa. Teraz masz skrzydło go góry nogami. Teraz niebieski masz dół. Można to poprawić zmieniając zaklinowanie i jakoś by to poleciało. Jednak przy tej konstrukcji chyba łatwej zacząć od początku. Jak sam zauważyłeś, z winy kątów toto nie poleci. no i właśnie tak zrobię. dzięki za potwierdzeniemoich błędów człowiek się na nich uczy. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi