Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam, od wolnej chwili do wolnej chwili montuję Twin booma z silnikiem pchającym, a mając wolne chwile przed komputerem edukuję się czytając o różnych aspektach modelarstwa.

Na tapecie pojawił mi się temat zaklinowania skrzydeł i statecznika poziomego.

poniżej zdjęcia przedstawiające jak to obecnie wygląda, a wygląda, "o Kurczę" chyba źle.

moim następnym krokiem jest montaż usterzenie pionowego i serw na ogon,
moje pierwsze pytanie, to:
- którą częścią dać go teraz do góry, tu mam na myśli właśnie kąt zaklinowania skrzydła-statecznik. niebieska część pokryta przeźroczystą taśmą jest bardziej płaska, (skrzydło zostało przeze mnie za bardzo naciągnięcie przy składaniu i powstał profil podwójnie wypukły nie symetryczny. coś na kształt 15% - 5% (ale mniejsza o to))

czy uznać ze góra modelu jest "niebieska" czy "szara"

proszę was drodzy koledzy o porady. może także co innego wam rzuciło się w oczy :)

z góry bardzo dziękuję :)

zdjecia:

post-12990-0-21035500-1486148207_thumb.jpg

post-12990-0-81708800-1486148230_thumb.jpg

post-12990-0-73165100-1486148255_thumb.jpg

post-12990-0-17569500-1486148278_thumb.jpg

Opublikowano

dzieki dzieki :)

z pewnością skorzystam. Materiały zasilają moj dysk :)

a czy ktos podpowie co z tym zaklinowaniem i ulozeniem modelu?

Opublikowano

Zaklinowanie skopiuj z tych planów które podałem. Latalem tym modelem i na prawdę byłem z niego zadowolony. Powiększyć go o 150% i dobry ciągnik fpv

Opublikowano

owszem, kamerkę wpakuje w swego.

chodzi mi o to ze w mojej konstrukcji chyba popełniłem błąd i nie wiem czy gdy teraz dam stateczniki pionowe tak aby były one skierowane do góry względem tego ze powierzchnia nienieska bedzie skierowana w dol. Czy w ten przypadku zaklinowabie statecznika do skrzydeł na kącie negatywnym nie wpłynie zle ba właściwości lotne.

a odwrócenie tego tzn niebieska powierzchnia skrzydeł do góry da mi kat pozytywny. Ale skrzydła będą bardziej wypukle w dol. Nie wiem do konca co mam teraz zrobić.. :/

Opublikowano

(...) Nie wiem do konca co mam teraz zrobić.. :/

Najlepiej zacząć od nowa. Teraz masz skrzydło go góry nogami. Teraz niebieski masz dół. Można to poprawić zmieniając zaklinowanie i jakoś by to poleciało. Jednak przy tej konstrukcji chyba łatwej zacząć od początku.

Jak sam zauważyłeś, z winy kątów toto nie poleci.

Opublikowano

Najlepiej zacząć od nowa. Teraz masz skrzydło go góry nogami. Teraz niebieski masz dół. Można to poprawić zmieniając zaklinowanie i jakoś by to poleciało. Jednak przy tej konstrukcji chyba łatwej zacząć od początku.

Jak sam zauważyłeś, z winy kątów toto nie poleci.

no i właśnie tak zrobię. dzięki za potwierdzeniemoich błędów człowiek się na nich uczy.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.