TomaszNowy Opublikowano 3 Marca 2017 Udostępnij Opublikowano 3 Marca 2017 Witam wszystkich specjalistów.Jestem nowy na tym forum, chciałbym poprosić o waszą pomoc w ustawieniu kontrolera pixhawk 2.4.8Chodzi o to by ustawić go tak by sterował 2 silnikami jednocześnie - czyli np jazda czołgiem.Docelowo ma to pływać w łódce typu katamaran, stąd pomyślałem iż trzeba go skonfigurować jak do czołgu. Mój problem polega na tym iż po podłączeniu łódki do pixhawk jeden z silników pracuje cały czas na pełnej mocy i nie ma możliwości by go zatrzymać, drugim można sterować Od dłuższego czasu walczę z tym problemem ale nie mam już pomysłów dlatego proszę o waszą pomoc. Dodam iż posiadam aparaturę flysky fs-t6 Aby można było w ogóle ją podłączyć zakupiłem ppm encoderWytłumaczcie mi proszę jak powinienem to podłączyć bo coś robię bardzo źle. Z góry dziękuję za pomoc. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
oko Opublikowano 3 Marca 2017 Udostępnij Opublikowano 3 Marca 2017 Jaką wersję oprogramowania masz wgraną? Do łodzi to ArduBoat, do czołgu chyba ArduRover? Trzeba działać systematycznie. Podłącz się Mission Plannerem albo APM Plannerem, wejdź do zakładki Radio Calibration, i zobacz czy są przekazywane wartości odpowiednich kanałów, tyle ile ich planujesz wykorzystać. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
TomaszNowy Opublikowano 3 Marca 2017 Autor Udostępnij Opublikowano 3 Marca 2017 Mam wgrane oprogramowanie ArduRover, w Mission Planner kalibracja radia działa przy wychylenie gałek powoduje zmianę pozycji zielonych słupków zatem łączność jest ale w pixhawk daje tylko sygnał z pinu 1 - na tym pinie mogę sterować silnikiem a na innych pinach silnik się kręci i nie da się go zatrzymać, lub nie reaguje wcale Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
oko Opublikowano 3 Marca 2017 Udostępnij Opublikowano 3 Marca 2017 No dobrze, to już więcej wiemy, ale teraz pytanie czy chcesz sterować kierunkiem różnicowo, bez serwa-kierownicy? To trzeba odpowiednio ustawić. Do wyszukiwania: "tank style ardurover" itd http://ardupilot.org/rover/docs/skid-steer-parameter-tuning.html http://discuss.ardupilot.org/t/ardurover-setup-documentation/9167/12 http://diydrones.com/group/ardurover-user-group/forum/topics/tank-rover-settings EDIT: i tu jeszcze o łódce sterowanej różnicowo: http://www.evobeach.com/2014/07/arduboat-modifying-low-cost-rc-boat-for.html Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
TomaszNowy Opublikowano 3 Marca 2017 Autor Udostępnij Opublikowano 3 Marca 2017 No dziękuję za te linki ale problem w tym że ja już to wszystko przeczytałem wcześniej i poustawiałem jak w tych opisach i problem jest nadal.....Powiem tak: jak ustawiam- skid sterring OUT - to efekt jest taki jak opisywałem,- skid sterring IN - to silniki się uzbrajają ale nie da się ich uruchomić żadną gałką....Podobno nie powinno się załączać tych opcji jednocześnie - ja to zrobiłem ale bez efektu też nic się nie dzieje a łódź nie reaguje.... Myślę że problem leży w aparaturze lub w tym ppm encoderze chyba że źle wpinam piny do pixa lub odbiornika RC ale w opisach z linków powyżej jest powiedziane że wyjście z pixa ma być na pinie 1 i 3 tak też podpinam ale problem jest cały czas.... Nie odpowiedziałem na pytanie... - tak sterowanie ma się odbywać za pomocą 2 silników bez żadnego steru. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
TeBe Opublikowano 3 Marca 2017 Udostępnij Opublikowano 3 Marca 2017 Może głupio spytam... Na pewno wpiąłeś silniki do main outputs, a nie do aux outputs? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
TomaszNowy Opublikowano 3 Marca 2017 Autor Udostępnij Opublikowano 3 Marca 2017 Hehe, tak na pewno, oglądałem sporo filmików jak podpinają drony itp dużo też czytałem co i jak więc nie jestem do końca taki zielony.... :-) Jest jeszcze jedna rzecz nie wiem czy się przyda do rozwikłania zagadki ale znajomy posiada gps do łódki zanętowej - jakieś takie urządzenie podobno na pixhawku w jakiejś uproszczonej wersji. Miał identyczne objawy jak ja po podłączeniu do katamarana. Zmienił w aparaturze opcje ppm na off i powiedział że od razu zaczęło wszystko poprawnie działać. Ja w mojej aparaturze nie mam takiej opcji i bez dekodera ppm sygnały z mojej apki nie docierały do pixa więc muszę mieć ten ppm encoder, być może z nim jest coś nie tak. Gdzieś czytałem że jego też można jakoś programować ale tego nie robiłem. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
oko Opublikowano 3 Marca 2017 Udostępnij Opublikowano 3 Marca 2017 Jeżeli słupki pokazują się jak trzeba dla wszystkich kanałów wejściowych, to jest odpowiednio wpięte i kwestia ppm nie ma nic do rzeczy. Zresztą na tej zakładce są także wyjścia i można zobaczyć jakie wartości kontroler na nich ustawia. Warto popatrzeć na wszystkie kanały. Może być jeszcze kwestia liczby kanałów w PPM, ale znowu: jeśli słupki odpowiadają sygnałom z nadajnika to powinno być w porządku. Możesz spróbować ustawić "RC passtrough" dla wybranych kanałów i zobaczyć czy odpowiedni sygnał z danego wejścia pojawi się na wyjściu. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
TomaszNowy Opublikowano 3 Marca 2017 Autor Udostępnij Opublikowano 3 Marca 2017 Ok, spróbuję ale nie wiem gdzie ustawić "RC passtrough" ?? pierwsze słyszę :-) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
oko Opublikowano 3 Marca 2017 Udostępnij Opublikowano 3 Marca 2017 Dla każdego kanału jest parametr "CHX Function", w nowszych wersjach "ServoX Function", gdzie X to nr kanału. I tam się ustawia różne funkcje kanału. Tak jest w "lotniczych" wersjach, ale w pozostałych zapewne podobnie. http://ardupilot.org/copter/docs/parameters.html Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
TomaszNowy Opublikowano 3 Marca 2017 Autor Udostępnij Opublikowano 3 Marca 2017 Sprawdziłem ServoX Function - ale mam tylko opcje rewersu na tych kanałach. Udało mi się uzyskać taki efekt iż kręcą się 2 silniki jeśli ruszam drążkiem przepustnicy z tym że oba kręcą się do przodu lub do tyłu bez możliwości różnicowania prędkości między nimi czyli - brak skręcania:-( Włączony SKID STER OUT ppm encoder - wpięty kanał 1 i 2 do odbiornika rc w miejscach 1 i 2pixhawk - silniki wpięte w piny 2 i 4 Macie może jeszcze jakieś pomysły ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
oko Opublikowano 3 Marca 2017 Udostępnij Opublikowano 3 Marca 2017 A patrzysz na wartości kanałów, czy nie wystawia kontroli silników na innych niż 2 i 4? (w dokumentacji piszą że ma być 1 i 3) No i trzeba rozróżnić różnicowe wejście i różnicowe wyjście. O ile kojarzę to możliwe są tu różne kombinacje. Możesz sterować "czołgowo" pojazd z serwem-kierownicą i sterować kierownicą czołg. Dlatego próbuj zarówno z parametrem _OUT jak i _IN. 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
TomaszNowy Opublikowano 3 Marca 2017 Autor Udostępnij Opublikowano 3 Marca 2017 Chyba mi się udało! :-) Ustawiłem to tak:1 i 2 kanał z odbiornika - 1 to throtlle 2 to rollw Pixhawk pod piny 1 i 2 wpiąłem silniki (mimo iż w dokumentacji jest 1 i 3)SKID STERR OUT - 1SKID STERR IN - 0Nadajnik bez miksowania kanałów 1 z 2 Ale działa też z miksem kanałów 1 i 2 w nadajniku z tym że: SKID STERR OUT - 0SKID STERR IN - 1reszta jak w pierwszej opcji.Jutro spróbuję sprawdzić to na wodzie i dam znać jakie wyniki tak czy inaczej jestem bardzo wdzięczny za zaangażowanie i dziękuję za pomoc. :-) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi