Skocz do zawartości

Guppy

Callab

Rekomendowane odpowiedzi

• Odpowiedzi 41
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi
Opublikowano
Wiem że pytanie było-bez "moto" ale mój wraz z moto i 3celami 1050mAh waży 350g i śmiga aż miło, tajemnicą tej wagi jest depron :wink:

http://pfmrc.eu/viewtopic.php?t=3637&highlight=guppy

No właśnie, ten natrętny depron ;-) Podejrzewam, że gdyby mojemu balast zamienić na silnik to pewnie masy by mu to wiele nie dodało i zmieściłbym się w 480g przewidzianych przez projektanta dla balsowej wersji z napędem. Ale nie będę tego na razie sprawdzał. W każdym razie te moje 95 gram więcej niż potrzeba nie wydaje się być problemem w locie. Zobaczymy, jak będę miał okazję odwiedzić jakieś przyzwoite zbocze.

Opublikowano

tez mam zamiar zrobic ten szybowiec, aczkolwiek boje sie troche poniewaz nie mam zadnego doswiadczenia w budowie. czy mozna gdzies w polsce kupic zestaw do budowy tego szybowca?

Opublikowano

POdobnie jak Callab ja równiez dokonałem konkretnego oblotu- na całe szczęście bez uszkodzeń. Stwierdzam jedno Guppy'm świetnie się lata nawet poszaleć można i to nieźle. a tutaj kilka zdjęć z oblotu:

ead3d18e4133d99am.jpg

5f66414115b52afb.jpg

af4c7bbf40ec11e9.jpg

d6bc9aacf34a51da.jpg

84b24ce2f591140c.jpg

7da06d3629c041cc.jpg

Opublikowano

Mój Guppy dostał zaczep do holu:

Imgp0768mm.jpg

i nawet z tego holu potrafi wystartować:

gupik_hol.jpg

Do FILMU Z OBLOTU dodałem kilka ujęć ze startu z holu. Może wiele nie widać :roll: ale zawsze to coś :-)

Zacząłem robić małą stronkę o Guppim i innych moich modelach. TU JEST O GUPPY

• 2 miesiące temu...
  • 2 miesiące temu...
Opublikowano

A wiec w wydaniu jak przeprowadziliśmy projekt grupowy, wykonawca nie pobierając opłaty za opracowanie planu i biorąc pieniądze za wycięcie nie "uraził" konstruktora.

Nowa wersja guppyego a dokładniej jego planów i notatek konstrukcyjnych bedzie dostępna niedługo - oblot prototypu ma się odbyć w połowie lutego, jednak plan bedzie już płatny jednak niedużo, plany gotowe w dxf bedą także dostępne oczywiście troche droższe, nie znam sumy.

Konstruktor cieszy się że może zobaczyć tyle kolorowych modeli jego konstrukcji i ma nadzieje że model fajnie się wam składa/ło i dobrze lata/będzie latać.

• 1 miesiąc temu...
Opublikowano

Ja przymierzam się do budowu Guppy , ale w wersji 2m. Jest nawet w necie gdzieś to opisane jako Guppy MK II, ale wersja rysunku kompletnie nieczytelna. Wydrukowałem sobie plany i wyszło mi ok 2,2m . Dokładnie nie wiem, bo jeszcze nie posklejałem kartek A4. Mam tylko problem i nie wiem jak go rozwiązać, bo Guppy ma skrzydła w całości, a przy wymiarze 2,2m chciałbym , żeby były łączone na środku. Nie iem jak rozwiązac problem dzwigara (łączenie dwóch połówek skrzydeł ). Wydaje mi się że ten dzwigar balsowy ( dwuteowy ) jest trochę słaby. Wolał bym skrzynkowy i w środek bagnet. Czy ktos ma dobry pomysł, na połączenie skrzydeł ? Przymierzam się do modelu jako motoszybowiec, Lotki hs 125MG (bo inne nie wejdą) ster wys i kier 2x HS 422 ( bo takie mam ), no i może klapy, też HS 125MG. Skrzydło z pojedyńczym wzniosem. Proszę kolegów o uwagi i podpowiedzi.

Opublikowano

cy-kada Guppy Mk II to jest model który twórca trzyma na powyższym zdjęciu. Jeżeli chodzi o 2m Gupika to polecam przejrzeć ten temat http://forum.modelarji.com/viewtopic.php?t=24837&postdays=0&postorder=asc&start=0 co prawda po słoweńsku, ale dużo zdjęć i w końcu słowiańskie języki są do siebie podobne :lol: Model ma też potrójny wznios , z odejmowanymi uszami, a nie pojedynczy jak chcesz ale zawsze coś można podpatrzeć.

Mam też pdf-y z planami 2m ale po policzeniu rozpiętości z tych planów wychodzi ok 2079mm więc pewnie masz te same, ale jak coś to mogę podesłać.

Pozdrawiam Łukasz

Opublikowano

Ciekawe jaki ma profil, (Guppy stsndard ), bo ja zauważyłem , ze to nie jest SD7037, ale zupełnie inny, podobny do profilu Wicherka . Ma prawie prosty spód i zupełnie inny nos. Na innym planie zauważyłem znowu inny profil . Wydrukowałem w takiej samej skali i nałozyłem je na siebie. Różnica ogromna.

Opublikowano

Standard ma profil aquila a hotliner ma RG14 lekko modyfikowany przez autora projektu. W linku który podałem powyżej do 2m Gupika autor zastosował profil SB96 MU 8.5/1.73(taki sam miał zresztą w swoim 1,5m modelu), a ja w swoim mam SD7037 i jak na razie jestem zadowolony (wcześniej miałem też skrzydło bez lotek na profilu aquila i ,,lekki" wiaterek był dla modelu problemem, lubił powisieć w miejscu albo latać do tyłu :P )

• 1 miesiąc temu...

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.