Skocz do zawartości

OSD pierwsze podrygi i kontunuacja

remzibi

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Jako ze plyteczki zamowione do nadajnika i trzeba czekac , zrobila sie mala przerwa , ale przyszly sample z max-a do OSD .

Usiadlem do datasheeta i przepisalem najpierw rejestry :) .

Potem z szuflady jaklas plytka pare kabelkow i pomachac lutownica i zrobilem pajaczka .

Za troche udalo mi sie wyswietlic jakies tam znaki z pamieci :

s6300596cr5.th.jpg

a dzisiaj juz wyswietlilem swiadomie to co chcialem :

s6300598tn9.th.jpg

SPI popedzam z M16 , na szybkensa nagryzmolone w baskomie . Mozna przyjemnie napisac funkcje podobne do LCD jak reset_osd cls_osd locate_osd co w zasadzie juz po czesci na szybko zrobilem ale i tak sporo do dopisania lacznie z definiowaniem znakow czy pseudo-grafiki .

Jedyny klopot to ze mam klopot z czytaniem rejestrow - to spiin bascomowe zawsze zwraca 0 , ale za to spiout wpisuje rejestry OK .

Te kreski poziome to udalo mi sie niechcacy wpisac na poczatku w jakiejs petli smieci do pamieci symbolu spacji :) - i po cls_osd takie cos wylazi jak tez przy spacji ale mam nadzieje zdefiniowac spacje od nowa na czysto :) .

Jesli ktos oprocz mnie jest zainteresowany pisaniem lub dopisaniem czegos na to OSD maxa 7456 to spoko zaraz tu wrzuce moje wypociny baskomowe , kod jest "brudny" ale to naprawde na szybko szlo.

• Odpowiedzi 42
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi
Opublikowano

Mozliwe , ze usmazylem koncowke do Dout odczytu maxa - na poczatku przez pomylke wlozylem pod 5V . Faktem jest tez ze na poczatku jeszcze cos mi czytal z rejestrow - ale to mogly byc przeklamania na za dlugich kabelkach - ze byly za dlugie zauwazylem jak robil bledy wyswietlajac w kolko ten sam znak - i przez te bledy tez zasmiecilem pamiec znaku spacji :) . Po skroceniu - zapis znakow i rejestrow bez bledow - ale odczyt zawsze 0 :-( .

SPI oczywiscie hardwarowe , predkosc max z zegarem 10MHz na M16 , na softwarowym SPI zero kontaktu z koscia . Tan ten odczyt zatrzaskiwany jest na opadajacych zboczach zegara a zapis na narastajacych - moze tu jest problem ?

Mysle , ze za jakis czas podmienie kosc na inna i sprawdze czy czyta z innej na tej konfiguracji wolnej od zaklocen .

No i po obiadku w zasadzie skonczylem print_osd(x,y,text) , przekazywanie tylko przez zmienna (bo- byref) , czyli zmienne ida po STR(x) .

I filmik , wyswietla sekundy z timera i wejscie ADC 0 na ktorym jest potencjometr ktorym pokrecam . Na zywo widac lepiej niz na filmie , moze sprobuje nagrac USB videograberem ?

Przy okazji okazalo sie , ze M16 podczas wyswietlania i liczenia (obsluguje tez LDC do debugowania) robi 25-27 konwersji wszystkich 8 ADC na sekunde - nie jest zle :) .

To jeszcze zostalo todo :) - leza na polce jakies flaki samochodowego modulu GPS - wiec jutro zadeklaruje coma i zrobimy pare odczytow z kanalu com i wrzucimy rezultaty na ekran :-) .

Potem zostanie wszystko zoptymalizowac , zwlaszcza napisac algorytmy obliczjace home - kierunek i odleglosc , wznoszenie moze - jakies sugestie propozycje ? i zminiaturyzowac . Plytki zrobic i wyprobowac w boju - kurde to kupa roboty - ale jak na dwa wakacyjne dni to i tak chyba niezle sie udalo jak do tej pory .

Apropos GPSa , widzialem fajne malutkie 5Hz w maritexie po 59zeta :) - czyli tez nie najgorzej .

Korci mnie tez wyprobowac to z zestawem 2,4 ale poki co czekam na plytki .

Opublikowano

No i GPS z poleczki dziala , wszystko smiga na porcie hardwarowym UART-a .

Teraz potrzebuje wywlec potrzebne informacje - lat , long , time , speed , alt i najwazniejsze compas - czyli kierunek do polnocy - to sie chyba ring nazywa czy jakos tak ?.

Ktos podpowie ? czy musze podlubac w necie ? :) .

Opublikowano

Na dzisiaj mam taki stan mniej wiecej jak na filmiku , kombinowalem na tle monitora cos jak lot z linia horyzontu , za napiecie bateri robi potencjometr do krecenia :) , dane wcale nie formatowane , cigle mysle jak to chytrze rozwiazac :

http://www.youtube.com/watch?v=QPUiSnHYpUc

Co do kodowania to sprobuje przepisac procedurki jako makra i zobaczymy co z rozmiarem kodu . Po lekkiej optymalizacji obsluga OSD z 4kB zeszla do 2kB i cala reszta M16 dla mnie :) , sporo jeszcze wlezie , de facto to maga8 bedzie pasowac juz na samolot jak zloto .

Opublikowano
Teraz potrzebuje wywlec potrzebne informacje - lat , long , time , speed , alt i najwazniejsze compas - czyli kierunek do polnocy - to sie chyba ring nazywa czy jakos tak ?.

Ktos podpowie ? czy musze podlubac w necie ? :) .

Poszukaj opisu formatu NMEA bo GPSy w takim zwykle wypluwaja informacje.

Opublikowano
Poszukaj opisu formatu NMEA bo GPSy w takim zwykle wypluwaja informacje.

Tak , to juz to zrobione - na filmiku widac info z $GPGGA NMEA .

http://www.dbzoo.com/wiki/atmel/nmea

Teraz , kiedy jest juz dzialajacy szkielet softu to pozostalo dopiescic go , to podejrzewam tempo prac troszke spadnie .

Przy okazji czy nie ma ktos na zbyciu takiej plytki uniwersalnej - tez pod tsop28 jak na pierwszej fotce ? a moze nawet kilku ? - kiedys byly na allegro a ja mam tylko jedna a przydala by sie druga .

Opublikowano

Witam

"Przy okazji czy nie ma ktos na zbyciu takiej plytki uniwersalnej - tez pod tsop28 jak na pierwszej fotce ?"

Moze "wyprasować" ?

Opublikowano

Prototypy ..raczej małą serie proponuję zlecić tej firmie

Z przyjemnością pomogę "staremu znajomemu" wyprasować, wytrawić - ewentualna metalizacja też nie problem :faja:

Opublikowano

Dzisiaj pokusilem sie o maly test "we wozie" .

Dystans liczy wysmienicie dzieki Pitagorasowi i wskazowkom Zbyszka .

Polnoc czyli kompas dziala bez problemu i pokazuje w miare dokladnie - to literka N . oczywiscie dziala tylko wtedy kiedy pojazd jest w ruchu , na postoju mamy zawsze 0 deg .

Od aktualnego kursu N zalezy kierunek na baze H bo jest z nim "miksowany" - i o ile kurs N jest pokazywany bez problemow - to wyliczanie kursu ze wzoru A-B ze wspolrzednych geograficznych zawsze dodaje do wyniku miedzy 10 a 30 deg - i kurs na Home jest zawsze mniej wiecej o tyle stopni przeklamany , i nie wiem dlaczego :( .

θ = atan2( sin(Δlong).cos(lat2),

cos(lat1).sin(lat2) − sin(lat1).cos(lat2).cos(Δlong) )

Wzor sprawdza sie wysmienicie dla wiekszych odleglosci - powyzej 5 KM ale tutaj lipa wychodzi .

Niby ten home pokazuje - ale zawsze troszke w prawo , dodaje jakies 20-40deg .

Niestety w tym miejscu pozostaje mi sie zwrocic do ludzi ktorzy sa na tyle kumaci z geografi ze umieja wyprowadzic jakis wzor na wyznaczenie kursu z a-b wzgledem N(polnocy) .

Jakos az mi wlosy na plecach staja jak mam wracac do zeszytow szkolnych .

No i oczywiscie sam filmik z testu drogowego :

Kamerka zapieta klipsem na lusterku - troche bawilem sie soczewkami zanim zlapal mi FIXa satelitowego .

No i oczywiscie prosze o ocene i sugestie umieszczenia informacji- co ma byc widac i jak ?- no i oczywiscie jak ma wygladac ewentualne przyszle menu - i jakie ma miec funkcje ?

Opublikowano

a moze tak wspolczynikiem kierunkowym. Kierunek polnocny przyjmujemy jako os OX a aktualny kurs prosta.

tgx = |(a-b)/(1+a*B)| gdzie x jest poszukiwanym katem

a i b to wspołczynniki kierunkowe prostych

Opublikowano

Podwozilem dzisiaj zonke na poczte i zrobilem nastepny test drogowy - tym razem wszystko dziala bez pudla - pieknie pokazuje kierunek na HOME i polnoc . Uznaje zatem , ze ostatni element ukladanki trfil na swoje miejsce :) .

Teraz pozostaje potestowac z roznymi kamerkami - to wbrew pozorom bardzo wazne i wybrac jakiegos malutkiego GPSa .

No i wieczorkiem porozmieszczamy wstepnie duperszmity na ekranie :) .

Opublikowano

Hej

chciałem napisać na rccam ale tam musi admin potwierdzać nowe konta więc pisze tutaj ;)

Rembizi może lepiej/fajniej było by przesłać sygnał z GPS`a przez kanał audio i wtedy masz na ziemi całą elektronike a video możesz sobie nagrywać bez żadnych śmieci .. dodadkowo możemy zrobić antenna tracking ( montujesz antene na dwóch serwach jak pan/tilt i antena kierunkowa śledzi model )

Opublikowano
Hej

chciałem napisać na rccam ale tam musi admin potwierdzać nowe konta więc pisze tutaj

Jesli sie zarejestrujesz (poprawnie,czyli tak jak tutaj,taki problem nie wystepuje)

www.rc-cam.info

Rembizi może lepiej/fajniej było by przesłać sygnał z GPS`a przez kanał audio i wtedy masz na ziemi całą elektronike a video możesz sobie nagrywać bez żadnych śmieci .. dodadkowo możemy zrobić antenna tracking ( montujesz antene na dwóch serwach jak pan/tilt i antena kierunkowa śledzi model )

Alez to proste,pewnie za tydzien to sie uda :lol:

Opublikowano

A to na co wpadłem ostatnio jest jeszcze genialniejszze .. mając odległość modelu od stacji bazowej można przełączać pomiędzy dwoma antenami zwykłą 3dbi a kierunkową wystarczy zapisać w programie ze jeśli odległość jest mniejsza od załóżmy 300 metrów przełącz na zwykłą taki GPS Diversity ;)

p.s. już dostałem maila także już będe pisał na rccam info ;)

Opublikowano

Tak mi jeszcze wpadło do głowy Rembizi moze byśmy zaprojektowali jedną płytke pod procka pare złącz no i nie było by problemu z programowaniem - mozna dodać złącze SPI i program Adama Dybkowskiego ?? Kurcze powstaje normalnie nasza wersja Dragon OSD ;)

a co do tego trackingu to można by wrzucać nawet sam GPS i jakiś nadajnik do modelu a zamiast anteny wrzucić kamerke do nagrywania i wtedy kamera śledziła by model , można by się pokusić o sterowanie zoomem wtedy to by był na mase wypas ;D

Opublikowano

Ostatecznie mamy wiec takie cos :

uvs080831001if7.th.png

Postaram sie zapodac test drogowy jak zrobie .

Z dobrych wiesci to po "odsmrodzeniu" kodu z 14,5kb zrobilo sie 10,7kb :) .

Na razie skonczyly sie zasoby , nie mam procka mega168 i nie mam modulu GPS ludzkiego - musze kupic , chyba z braku laku skusze sie na ten z maritexu (nikt nic tanszego widze nie znalazl) - to w celach miniaturyzacji wszystkiego .

A moze jakis inny procek 16kb pamieci ze stajni atmela ?

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.