elektronik-adam Opublikowano 19 Kwietnia 2017 Udostępnij Opublikowano 19 Kwietnia 2017 Witam potrzebuje się dowiedzieć czy znosnie jest to poukładane Czy może oddalić odbiornik od zasilania lub zapakować go w jakaś gąbkę izolujacą od drgań z silnika asp fs91 zasilanie tylko na serwa Wysłane z mojego HUAWEI GRA-L09 przy użyciu Tapatalka Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Tomek Opublikowano 19 Kwietnia 2017 Udostępnij Opublikowano 19 Kwietnia 2017 Nie możesz kłaść elektroniki a tym bardziej odbiornika w modelu spalinowym bezpośrednio na sklejkę , bo go wytelepie. Koniecznie albo na piankę albo zawinąć w specjalną gąbkę jaką kiedyś dodawał Hiteck do swoich odbiorników. Ja swoje odbiorniki mocuje opaskami zaciskowymi z podkładem 1-1,5cm pianki z opakowań elektroniki i RTV Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
elektronik-adam Opublikowano 19 Kwietnia 2017 Autor Udostępnij Opublikowano 19 Kwietnia 2017 ok czyli odbiornik wędruje w gąbkę, szczeże mówiąc nigdy się tak bardzo nad tym nie zastanawiałem więc też dlatego napisałem Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Tomek Opublikowano 19 Kwietnia 2017 Udostępnij Opublikowano 19 Kwietnia 2017 pakiet i regulator też na gąbkę,nie zawijać, wystarczy dać między sklejkę a pakiet/regulator. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
SeKLeŚ Opublikowano 20 Kwietnia 2017 Udostępnij Opublikowano 20 Kwietnia 2017 I zero luźnych kabli, które będą sobie gdzieś dyndać. Znajomy miał ostatnio ładnego kreta helikiem klasy 700 tylko dlatego, że zostawił luźny kabel z pierścieniem ferrytowym, który to wyszarpał wtyczkę z gniazda... Wysłane z mojego SM-A510F przy użyciu Tapatalka Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
elektronik-adam Opublikowano 21 Kwietnia 2017 Autor Udostępnij Opublikowano 21 Kwietnia 2017 pod wszystkim gąbka kable spięte denerwuje mnie trochę mocowanie pakietu na rzep no ale to nie elektryk więc nie trzeba Tak często zmieniać chyba że rzep też się wytelepie i otworzy Wysłane z mojego HUAWEI GRA-L09 przy użyciu Tapatalka Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bjacek Opublikowano 28 Kwietnia 2017 Udostępnij Opublikowano 28 Kwietnia 2017 To chyba jest przykład, jak nie należy robić . Nie obraź się, ale patrząc na fotografię jak widzę po prostu brak dbałości o detale - byle latać. A to potrafi się mścić. A przecież koledzy dobrze ci radzili. W Bielsku masz też wielu bardzo doświadczonych modelarzy - wystarczy zapytać. Bateria powinna być otulona czymś i zabezpieczona - zwłaszcza Li-Po. Jeśli przy krecie przebije ją jakaś metalowa część, to po prostu ci się zapali. Zdarza się też, coś np. kawałek wręgi, ożebrowanie regulatora itp. wchodzi w baterię przypadkiem, gdy ta się przesunie i przebija ją lub mocno odkształca mechanicznie. Może to spowodować zwarcie wewnętrzne i pożar. Koledze w ten sposób zapaliła się bateria w modelu. Odbiornik powinien być w gąbce z co najmniej dwóch powodów. Co prawda, współcześnie elementy SMD są bardzo lekkie i tak łatwe do "wytrzęsienia" z płytki, ale mimo wszystko powinien być zabezpieczony przed drganiami (powód 1), które występują nie tylko od silnika. Gąbka zabezpiecza też odbiornik mechanicznie w razie kraksy (powód 2). Widzę też, że masz luźno biegającą sobie antenę. No cóż - tak też nie należy robić. Dlaczego przymocowałeś tylko niektóre kable z odbiornika? Wiem, czepiam się. Ale pro publico bono - rosną twoje szanse na długą eksploatację modelu 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
elektronik-adam Opublikowano 1 Maja 2017 Autor Udostępnij Opublikowano 1 Maja 2017 Kable od lotek przymocowane są do podłogi to te pierwsze od lewej z góry kanał 1 i 2 kable od przepustnicy serwa kierunku i wysokości przymocowane pod spodem, kable zasilające przymocowane poniżej do podłogi, antena przymocowana w oryginalnym uchwycie gumowym do pleców pierwszej kabiny. Odbiornik i bec leży na 5mm gąbce i przyczepiony jest na trytytki z rurką gumową żeby odizolować się od podłogi czyli pozostaje zrobienie uchwytu na odbiornik żeby go wsuwać razem z gąbką i zabezpieczać od góry. wzorowałem się na przymocowanym wyposażeniu z modeli akrobacyjnych z silnikami benzynowymi tam bardziej telepie a są tylko rurki na trytytkach. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi