Skocz do zawartości

Spitfire 1:10 z gazety DeAGOSTINI

Mars_2000

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Myślę, że te wszystkie liczby i użyte słownictwo to właśnie po to aby przeciętny klient powiedział: "wooooow ale czad. To będzie to :D Kupuuuję!"

Nawet nie wiem jakie parametry ma zwykła tania aparatura od e-sky czy innego RTF'a a tym bardziej to co oni podali :shock:

• Odpowiedzi 1,2 tys.
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi
Opublikowano

Panowie, czemu się dziwicie-przecież to są profesjonaliści, posiadają swoje laboratorium, pomierzyli wszystko wszerz i wzdłuż i wyszły takie a nie inne parametry i podzielili się z nami ta wiedzą za co im dziękujemy :D

Opublikowano
1. Częstotliwość przebiegu nośnego: pasmo 41 MHz.

2. Moc sygnału radiowego na wejściu do anteny: 300 mW ?50 mW (napięcie zasilania 9,6 V).

3. Zasilanie 9,6 V: 150 mA ?30 mA.

4. Napięcie zasilania: minimalne - 8,0 V, maksymalne - 13,5 V.

5. Maksymalna zmiana przebiegu nośnego o częstotliwości modulowanej: 2,8 kHz.

6. Szerokość pasma sygnatu RF: ? 10 kHz, ?50 dB.

7. Liczba kanatów: 4.

8. Środek kanałów (drążek sterujący w pozycji neutralnej): 1,5 ms ?20-s.

W zasadzie to podali typowe dane jakie się podaje przy nadajnikach (w ogólnym tego słowa znaczeniu)

1. Wiadomo co znaczy ale czy u nas istnieje takie pasmo do sterowania modeli?

5. Zakładając, że modulacja jest FM to jest to normalnie nazywane dewiacją i nie wiem czy dla odstępu międzykanałowego 10kHz to nie jest za dużo. W radiotelefonach o odstępie 12.5kHz stosuje się dewiację 2.4kHz. Z tego wynika, że piernik wie czy ta "aparatura" nie będzie siała po sąsiednich kanałach.

6. Szerokość pasma sygnału podali ?10kHz - to strasznie szeroko, chyba że odstęp kanałowy wynosi 20-25kHz (kto jeszcze stosuje takie szerokie odstępy). Najbardziej mi się podoba dla jakiego tłumienia pozakanałowego to podali. Powinno być -50dB a nie ?.

Powiem jedno: techniczny bełkot dla nieobeznanych. Tu by wystarczyło podać, że np sprzęt posiada znak CE i może być zgodnie z prawem użytkowany na terenie Polski. Z drugiej strony dobrze, że tegonie napisali, bo sam nie jestem pewien czy spełnia konieczne warunki.

Opublikowano

Czerwony Bracie jeśli nie zmądrzałeś po czterech numera to już trudno :evil: masz przechlapane a nam się nie chce nikogo nawracać. :ble:

Opublikowano

Popełniłem sporo błędów na początku (zakupy na allegro używanych modeli) ale tego z tą gazetą na szczęście nie popełniłem. Tylko moja koleżanka z pracy zakupiła pierwszy numer - podobno było tam śmigło z kołpakiem za 4,99... może warto odkupić. Został mi z rozbitego modelu silnik (ekscytujące 30 sek lotu za 1200zł...) 4T 15ccm.

Pozdrawiam wszystkich nawróconych i nie...

Darek

Opublikowano

trudno mam przechlapane.kupilem kolejne 2 numery.mam juz 6 i narazie wszystko ładnie pasuje do siebie.mysle ze dla poczatkujacego to jest dobre bo powoli nauczy sie skladac modele.pozdrawiam

Opublikowano

Tomek, daj linka do tego extrima, czy w komplecie jest wszystko znaczy folia itp? Bo po ulotnieniu edga mnie naszlo na cos mniej depronowego i niedrogiego.

Opublikowano
a ja zbieram Spitfire'a i będę zbierał - i mówcie sobie co chcecie :P

A masz zamiar go skleić czy tylko na zbieraniu się skończy?

Zbieraczy było już kilku i słuch tak jakby o nich zaginął :D

Opublikowano

śmiejecie sie ze mnie bo jestem inny :?: a JA śmieje sie z was bo wszyscy jesteście tacy SAMI :!: :!: :!:

:rotfl:

jak złoże całośc to sie dopiero pochwale choc nie wiem czy warto w ogóle coś pokazywac takim BURAKOM :!:

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.