Lord Rzeźnik Opublikowano 3 Września 2008 Autor Udostępnij Opublikowano 3 Września 2008 Witam , niedługo zamawiam materiały i chciałbym się upewnić,czy to się nada? tkanina szklana- rozumiem ,ze t33 oznacza 33g/m2. To na skrzydła i stateczniki kupie 1 m2 rowing węglowy 10m/16g na dźwigary i wzmocnienie kadłuba żywica l-285.Nie wiem tylko, czy 100g wystarczy.Raczej tak. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Lord Rzeźnik Opublikowano 19 Września 2008 Autor Udostępnij Opublikowano 19 Września 2008 Witam! Dla tych, którzy nie dodaji tego tematu do ignorowanych Dzisiaj wziąłem się za kadłub, bo yulko to mogłem (mylar na skrzydła i stateczniki jest w drodze do mnie). Laminat to pasek rowingu 8g/10m + kawałeg tego samego od wewnątrz i tkanina, taja jak w linki powyżej.Żywica też z linku ; L285, nawet nie wiedziałem, że utwardzacz 285 jest żrący :mrgreen: ciekawe, co się stanie ,jak wyleje sobie go na skórę ? Nie wiem, więc używałem rękawiczek dla pewności .Całość przykryłem folią do pakowania prezentów. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
krzysiek w Opublikowano 19 Września 2008 Udostępnij Opublikowano 19 Września 2008 ciekawe, co się stanie ,jak wyleje sobie go na skórę mnie po ok 10 min zaczela piec skóra, jak popatrzylem na dlon to mialem pękniecia 1mm w głąb... Wiec lepiej nie sciagaj rekawiczek.. :wink: Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Lord Rzeźnik Opublikowano 23 Września 2008 Autor Udostępnij Opublikowano 23 Września 2008 Dzisiaj udało mi się wygospodarować godzinkę o zrobiłem stateczniki (mam już ten nieszczęsny mylar). Jutro wstwie fotki gotowych, dzisiaj tylko to wszystko kolorowe, tęczowe (pedalskie) Ale nie opakowanie się liczy... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rafal B. Opublikowano 23 Września 2008 Udostępnij Opublikowano 23 Września 2008 A to już w podciśnieniu jest??? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Lord Rzeźnik Opublikowano 23 Września 2008 Autor Udostępnij Opublikowano 23 Września 2008 Tak, a co, coś nie tak? :mrgreen: Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rafal B. Opublikowano 23 Września 2008 Udostępnij Opublikowano 23 Września 2008 A ile to podciśnienie wynosi? Bo na zdjęciu wygląda jakbyś to po prostu włożył do worka i tyle. Dla styroduru podciśnienie powinno wynosić - 0,8 bara. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Lord Rzeźnik Opublikowano 23 Września 2008 Autor Udostępnij Opublikowano 23 Września 2008 Tam jest balsa akurat . Nie mam jak zmierzyć ciśnienia Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rafal B. Opublikowano 23 Września 2008 Udostępnij Opublikowano 23 Września 2008 w każdym bądź razie czego używasz do odsysania powietrza? Bo w porządnym podciśnieniu ręcznik papierowy nie ma żadnych fałdek . . . Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Lord Rzeźnik Opublikowano 23 Września 2008 Autor Udostępnij Opublikowano 23 Września 2008 Odkurzacza dla pewności jeszcze troche odess, odessi, jeszcze raz ?odessię? :mrgreen: Edit: ustawiłem odkurzacz na max i jeszcze raz go przylozylem.Teraz już widać wypukłości w kształcie stateczników i nie ma zmarszczek.Mam nadzieje, że 2 godziny, to nie za późno na tego typu poprawki Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rafal B. Opublikowano 23 Września 2008 Udostępnij Opublikowano 23 Września 2008 Odkurzacz? Chyba to za mało. I biorąc pod uwagę że mi pompa włącza się co 20 do 30 min to powinieneś co 15 min odsysać to powietrze . . . Już lepiej by ci to wyszło gdybyś to ścisnął poprzez styropian. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Lord Rzeźnik Opublikowano 23 Września 2008 Autor Udostępnij Opublikowano 23 Września 2008 Ściśnięte też jest, 2 kg "balastu". A powietrze raczej z tego nie ucieka, bo ta torba służy do przechowywania rzeczy przez całe miesiące, podobno Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rafal B. Opublikowano 23 Września 2008 Udostępnij Opublikowano 23 Września 2008 nie ma takiego worka co by nie uciekało Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Lord Rzeźnik Opublikowano 24 Września 2008 Autor Udostępnij Opublikowano 24 Września 2008 Witam, tak jak obiecałem, zdjęcia dodaje.Jeszcze krótki komentarz ;].Jak na pieresze tego typu stateczniki chyba nie najgorzej mi wyszły ,o kilka gramów za mało żywicy zmieszałem, więc są miejsca, gdzie została chropowata tkanina ;/ Ale myśle, że na 3+ zasłużyłem ;].Oceńcie sami góra poziomego i lewa strona pionowego a poniżej dół poziomego i prawa strona pionowego Edit: Masa- 16g :| Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rafal B. Opublikowano 24 Września 2008 Udostępnij Opublikowano 24 Września 2008 No niech będzie 3+ ale widać że powietrze nie było odessane do końca. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Lord Rzeźnik Opublikowano 24 Września 2008 Autor Udostępnij Opublikowano 24 Września 2008 No i skrzydło poszło w ruch .Dałem troszkę grubszą warstwę żywicy, niż na statecznikach.Około 30-35 g na całą połówkę.2 paski rowingu na dole i 2 na górze (rowing 8g/10m).Jutro rano rozpakuje i po 15.00 dam fotki ;D Rafał, wielkie dzięki za pomoc! dostajesz ode mię plusa ! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rafal B. Opublikowano 24 Września 2008 Udostępnij Opublikowano 24 Września 2008 A nie ma za co. Ale odnośnie twojego laminowania. Dajesz troszku dużo żywicy. Ja laminując swoje skrzydła do 1,5 metrowego modelu zużywam około 30 gram żywicy (rdzenie przed laminowaniem ważą 60 gram a po laminowaniu w okolicy 120 czyli przybywa 60 gram masy z czego połowę stanowi masa tkaniny szklanej). Do rozprowadzania żywicy używam wałka malarskiego (taki piankowy) pozwala on na dobre rozprowadzenie żywicy po tkaninie. Podaj masy elementów. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Lord Rzeźnik Opublikowano 24 Września 2008 Autor Udostępnij Opublikowano 24 Września 2008 Heh, ja uzywam kawalka styroduru/balsy do rozprowadzania Rdzenie 18g rowing 2m * 0.8 g =1,6g zywica okolo 30g tkanina okolo 0.2 m2 = 6.6 g 57g razem * 2 polowki = z barrrdzo duzym marginesem w obie strony 114g Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Patryk Sokol Opublikowano 24 Września 2008 Udostępnij Opublikowano 24 Września 2008 Heh, ja uzywam kawalka styroduru/balsy do rozprowadzania Heh... Nie wiem jak Ty to robisz, ale tego sobie nie wyobrażam... Spróbuj użyć wałka to już do styroduru nie wrócisz Z tym, że ja preferuje welurowe wałki, zamiast gąbkowych. Ale to tylko kwestia gustu. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rafal B. Opublikowano 24 Września 2008 Udostępnij Opublikowano 24 Września 2008 Żywicy używasz za dużo!!! 30 gram to starczy na obie połówki. A 114 gram to waga dla modelu 1,5 metra . . . Ale jako, że się uczysz to powiedzmy że początki masz dobre Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.