alloqba Opublikowano 29 Sierpnia 2008 Udostępnij Opublikowano 29 Sierpnia 2008 Hej ho! Przeglądając oferty sklepów internetowych i analizując to forum wybór padł na te dwa modele: Nemo E-Sky lub PC Focus. Porównanie: Nemo - 40 zł tańszy, mniejszy, ma sterowanie lotkami, w komplecie kabel do symulatora Focus - ciut droższy, dużo większa powierzchnia nośna (może uda się podczepić aparat), (niestety?)nie ma lotek, ma silnik pchający Pytania - czy do Focusa da się dorobić lotki? Jakiej firmy aparatura jest w Fokusie? (czy da się podłączyć do komputera) Jeżeli odpowiedzi na powyższe pytania to 2x tak - biorę Fokusa, czytałem, że lata spokojniej (czyli lepiej na początek). Chcę nauczyć się latać na jakimś tanim modelu a później zbudować spaliniaka. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Wojtass_nt Opublikowano 29 Sierpnia 2008 Udostępnij Opublikowano 29 Sierpnia 2008 Chyba każdy doświadczony modelarz powie Ci to samo co mi- do nauki latania najlepszy jak największy model Ja nie posłuchałem i mam tylko 1m rozpiętości przez co chyba dużo więcej wypadków miałem niż gdybym uczył się na easy gliderze. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Marcus Opublikowano 29 Sierpnia 2008 Udostępnij Opublikowano 29 Sierpnia 2008 Witam. Miałem taki sam dylemat jak Pan, rozważałem plusy i minusy każdego z nich. Moim zdaniem lepiej wybrać Nemo, gdyż jest tam dość znana aparatura z możliwością podpięcia do komputera. No a w Focusie...Nie ma zdjęcia aparatury, czyli pewnie jest to taka "bezfirmowa", bez możliwości podpięcia do komputera. To tyle ode mnie :mrgreen: Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
alloqba Opublikowano 29 Sierpnia 2008 Autor Udostępnij Opublikowano 29 Sierpnia 2008 Właśnie, aparatura z kablem do komputera i lotki to jest to, co ciągnie mnie do Nemo, duża powierzchnia skrzydeł i (domniemany) dłuższy czas lotu -do Focusa. Jest problem. Czy ktoś z forumowiczów widział aparaturę Focusa? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kuba_s Opublikowano 29 Sierpnia 2008 Udostępnij Opublikowano 29 Sierpnia 2008 http://expatpol.allegro.pl/show_item.php?item=405467163 Takie radio jest w zestawie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
alloqba Opublikowano 30 Sierpnia 2008 Autor Udostępnij Opublikowano 30 Sierpnia 2008 Czyli nienajlepsze.. Bez wyjścia trenera. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Norbert Opublikowano 24 Września 2008 Udostępnij Opublikowano 24 Września 2008 A ja powiem krótko , Nemo lata na fabrycznym aku 7 minut z czego 80% na polowie obrotów. Radio w nemo ma zasięg 100m. Niestety taka prawda. Do tego zjada bateria w 15 minut. Akumulatory 2700 to samo. Co do ES nie mam więc nie powiem nic. Aktualnie radio od nemo mam tylko jako symulator. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kitam Opublikowano 25 Września 2008 Udostępnij Opublikowano 25 Września 2008 Ja w nemo musiałem wymienić przekładnię i silnik od GWS-a, po czym latam łącznie ok. 12 min, a mam całą resztę wyposażenia fabrycznego. A aparatura ma zasięg ok. 250 m. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
fabin Opublikowano 23 Kwietnia 2009 Udostępnij Opublikowano 23 Kwietnia 2009 Dość stary wątek, ale napisze dla tych co szukają. Otóż ja kupiłem focusa. aparatura bez podłączenia do kompa. Ale nie to jest najważniejsze. To był mój pierwszy samolot. Startował z ręki pieknie, ale nic poza tym. Nie potrafiłem go utrzymać w locie dłużej niz kilkanaście sekund. Myślałem - moje wina, nie potrafie latać. Ale dałem go do oblotu koledze z kilkunastoletnim stażem i też kret za kretem. Model źle wyważony, jakość wykonania też budzi zastrzeżenia (u mnie tylny statecznik nie trzymał płaszczyzny) i chyba za szybki jak na początek. Teraz na jego bebechach robie trenerka. Pozdro Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Łukasz1 Opublikowano 23 Kwietnia 2009 Udostępnij Opublikowano 23 Kwietnia 2009 Chesz się nauczyć latać to tylko TO Uwierz to naprawdę najlepszy samolot do nauki. "Bebechy" już masz. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
diem Opublikowano 24 Kwietnia 2009 Udostępnij Opublikowano 24 Kwietnia 2009 Fabin coz to za doswiadczony modelarz go oblatywal skoro najpierw SC i wychylen nie sprawdzil? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
barton3 Opublikowano 24 Kwietnia 2009 Udostępnij Opublikowano 24 Kwietnia 2009 ja popieram Łukasz1 , to był mój pierwszy samolot i na pakietach ni-mh latałem. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
baxter12 Opublikowano 24 Kwietnia 2009 Udostępnij Opublikowano 24 Kwietnia 2009 Gadacie kolego, Focus lata sam. Moze ew. za wolno sie wznosi, ale wymiana smigla na bardziej agresywne pomaga zdecydowanie. baxter Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.