krzysiek 1 Opublikowano 5 Lipca 2017 Udostępnij Opublikowano 5 Lipca 2017 Witam wszystkich, moje pytanie :czy samoloty WW1 miały kesony na skrzydłach czy też nie, głównie chodzi mi o SPADA XIII, powoli przymierzam się do zbudowania makiety lub pół makiety w sk. 1/3.5 wykorzystując plany z modelarza które zostały powiększone do odpowiedniej wielkości, i na tym etapie rozmyślam nad konstrukcją modelu, pytanie moje jest dosyć istotne dla mnie ponieważ znalazłem sporo informacji(?) o tym samolocie i w jednym czasop. jest bez kesonów w innym z kesonami to samo ze zdjęciami to jest raczej replika ? tu widać szwy ale na gładkiej raczej powierzchni Macie panowie jakieś sugestie jak powinno być prawidłowo ??? pozdrawiam Krzysiek Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
stema Opublikowano 5 Lipca 2017 Udostępnij Opublikowano 5 Lipca 2017 ... wykorzystując plany z modelarza Macie panowie jakieś sugestie jak powinno być prawidłowo ??? pozdrawiam Krzysiek Ponieważ w Modelarzu masz wersję C1 to zdjęcia TAKIEGO samolotu szukasz bo i tak MUSISZ zrobić model KONKRETNEGO samolotu, a keson jeśli jest na zdjęciu to robisz, jeśli nie ma to nie robisz. Żelazna zasada F4x. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Michal3013 Opublikowano 5 Lipca 2017 Udostępnij Opublikowano 5 Lipca 2017 Na rysunku widać że zamiast kesonu są linki które się krzyżują w celu usztywnienia konstrukcji Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
krzysiek 1 Opublikowano 6 Lipca 2017 Autor Udostępnij Opublikowano 6 Lipca 2017 Ok wersja C 1 ale ostatnie zdjęcie to właśnie ta wersja,i według was ma czy niema?!? mam jeszcze czarno białe zdjęcia tej wersji.Zdjęć w tym malowaniu co na rzutach nie ma szans znaleźć. A jeśli chodzi o imprezy to jeśli zdjęcia są zrobione z perspektywy to wtedy są brane pod uwagę rzuty samolotu z tego co kojarzę. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dyra63 Opublikowano 6 Lipca 2017 Udostępnij Opublikowano 6 Lipca 2017 Witaj. Nie jestem znawcą samolotów z I wś ,ale czy nie ma to pół-keson czyli górą oklejony sklejką a dolna powierzchnia profilu była tylko zagęszczona takimi laminowanymi pół-żebrami.Tu masz link do materiału z budowy repliki na pewno Ci się przyda są tam bardzo fajne fotki . http://www.theaerodrome.com/forum/showthread.php?t=55055&page=30 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Uszek Opublikowano 6 Lipca 2017 Udostępnij Opublikowano 6 Lipca 2017 Znalazłem jeszcze takie z remontu na stronie http://memorial.flight.free.fr/SpadXIIIuk.html. Może coś wyjaśnią. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
stema Opublikowano 6 Lipca 2017 Udostępnij Opublikowano 6 Lipca 2017 Ok wersja C 1 ale ostatnie zdjęcie to właśnie ta wersja,i według was ma czy niema?!? mam jeszcze czarno białe zdjęcia tej wersji.Zdjęć w tym malowaniu co na rzutach nie ma szans znaleźć. A jeśli chodzi o imprezy to jeśli zdjęcia są zrobione z perspektywy to wtedy są brane pod uwagę rzuty samolotu z tego co kojarzę. Na zawodach MUSISZ przedstawić rzuty (prawdziwa sylwetka i proporcje), a dodatkowo zdjęcia mają być twojego egzemplarza z malowaniem i szczegółami, które chcesz pokazać, że zrobiłeś w modelu. Oczywiście możesz też pomalować tak jak na planie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
krzysiek 1 Opublikowano 6 Lipca 2017 Autor Udostępnij Opublikowano 6 Lipca 2017 Wielkie dzięki za podpowiedzi, na te stronki nie trafiłem a są bardzo bardzo interesujące jak zacznę budowę to pozwolę sobie zrobić relację z budowy ale myślę że to dopiero za jakiś miesiąc Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi