krzysiek 1 Posted July 5, 2017 Share Posted July 5, 2017 Witam wszystkich, moje pytanie :czy samoloty WW1 miały kesony na skrzydłach czy też nie, głównie chodzi mi o SPADA XIII, powoli przymierzam się do zbudowania makiety lub pół makiety w sk. 1/3.5 wykorzystując plany z modelarza które zostały powiększone do odpowiedniej wielkości, i na tym etapie rozmyślam nad konstrukcją modelu, pytanie moje jest dosyć istotne dla mnie ponieważ znalazłem sporo informacji(?) o tym samolocie i w jednym czasop. jest bez kesonów w innym z kesonami to samo ze zdjęciami to jest raczej replika ? tu widać szwy ale na gładkiej raczej powierzchni Macie panowie jakieś sugestie jak powinno być prawidłowo ??? pozdrawiam Krzysiek Link to comment Share on other sites More sharing options...
stema Posted July 5, 2017 Share Posted July 5, 2017 ... wykorzystując plany z modelarza Macie panowie jakieś sugestie jak powinno być prawidłowo ??? pozdrawiam Krzysiek Ponieważ w Modelarzu masz wersję C1 to zdjęcia TAKIEGO samolotu szukasz bo i tak MUSISZ zrobić model KONKRETNEGO samolotu, a keson jeśli jest na zdjęciu to robisz, jeśli nie ma to nie robisz. Żelazna zasada F4x. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Michal3013 Posted July 5, 2017 Share Posted July 5, 2017 Na rysunku widać że zamiast kesonu są linki które się krzyżują w celu usztywnienia konstrukcji Link to comment Share on other sites More sharing options...
krzysiek 1 Posted July 6, 2017 Author Share Posted July 6, 2017 Ok wersja C 1 ale ostatnie zdjęcie to właśnie ta wersja,i według was ma czy niema?!? mam jeszcze czarno białe zdjęcia tej wersji.Zdjęć w tym malowaniu co na rzutach nie ma szans znaleźć. A jeśli chodzi o imprezy to jeśli zdjęcia są zrobione z perspektywy to wtedy są brane pod uwagę rzuty samolotu z tego co kojarzę. Link to comment Share on other sites More sharing options...
dyra63 Posted July 6, 2017 Share Posted July 6, 2017 Witaj. Nie jestem znawcą samolotów z I wś ,ale czy nie ma to pół-keson czyli górą oklejony sklejką a dolna powierzchnia profilu była tylko zagęszczona takimi laminowanymi pół-żebrami.Tu masz link do materiału z budowy repliki na pewno Ci się przyda są tam bardzo fajne fotki . http://www.theaerodrome.com/forum/showthread.php?t=55055&page=30 Link to comment Share on other sites More sharing options...
Uszek Posted July 6, 2017 Share Posted July 6, 2017 Znalazłem jeszcze takie z remontu na stronie http://memorial.flight.free.fr/SpadXIIIuk.html. Może coś wyjaśnią. Link to comment Share on other sites More sharing options...
stema Posted July 6, 2017 Share Posted July 6, 2017 Ok wersja C 1 ale ostatnie zdjęcie to właśnie ta wersja,i według was ma czy niema?!? mam jeszcze czarno białe zdjęcia tej wersji.Zdjęć w tym malowaniu co na rzutach nie ma szans znaleźć. A jeśli chodzi o imprezy to jeśli zdjęcia są zrobione z perspektywy to wtedy są brane pod uwagę rzuty samolotu z tego co kojarzę. Na zawodach MUSISZ przedstawić rzuty (prawdziwa sylwetka i proporcje), a dodatkowo zdjęcia mają być twojego egzemplarza z malowaniem i szczegółami, które chcesz pokazać, że zrobiłeś w modelu. Oczywiście możesz też pomalować tak jak na planie. Link to comment Share on other sites More sharing options...
krzysiek 1 Posted July 6, 2017 Author Share Posted July 6, 2017 Wielkie dzięki za podpowiedzi, na te stronki nie trafiłem a są bardzo bardzo interesujące jak zacznę budowę to pozwolę sobie zrobić relację z budowy ale myślę że to dopiero za jakiś miesiąc Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts