RyżyKoń Opublikowano 10 Lipca 2017 Udostępnij Opublikowano 10 Lipca 2017 Chciałbym pokazać Wam mało spotykany na zawodach ,/ lub wcale/ samolot AVIA 135B. Samolot wydawał mi się ciekawy i postanowiłem go zbudować. W efekcie model przeszedł moje oczekiwania. Nie będę skupił się na budowie . bo wszyscy wiemy jak kombaty się buduje ., jedynie chciałbym zwrócić uwagę na parę szczegółów wg. mnie dość istotnych. Model budowałem podpierając się radami i sugestiami Mirka /mirolek/i to dzięki niemu model jest niesłychanie stabilny szybki i bardzo zwrotny. Istnieje już opis z budowy tego modelu " na polskim niebie" , ale ja zmieniłem zasadniczo wygląd tego samolotu i prawdopodobnie przez to stał się bardziej dynamiczny. Pianki fajne i ważą też godnie. Jedynie mam uwagę do końcówki kadłuba /ogon/ - mógłby być wykonany "rurowo' a jest pełny /w tym przypadku różnica kilku gram czyni wiele/. Kadłub po sklejeniu ,wyprofilowałem na wzór oryginału / zmniejszając opór powietrza , przynajmniej tak mi się wydaje/. Odciąłem przód , wydrążyłem , zamocowałem silnik , dodałem magnesy. aby trzymała się obudowa silnika i był łatwy dostęp do niego. SKRZYDŁA niesamowicie płaskie z ostrymi końcówkami , lotki na końcach / konieczne jest ich wzmocnienie/. Za radą Mirka poprawiłem wznos do 3%. Samolot pięknie kręci wszystkie figury na pełnej prędkości jest bardzo stabilny i szybki. Gotowy samolot do lotu waży 387 gram /można trochę z tego jeszcze uszczknąć/. Polecam wszystkim , będziecie mile zaskoczeni. Chciałbym pokazać Wam kilka zdjęć zrobionego samolotu. Niestety nie mam filmiku z oblotu , ale już niebawem to się stanie. W rzeczywistości samolot nie jest czarny tylko grafitowy i lata w barwach tureckich. Może ktoś zechce go mieć w swoim "hangarze" bardzo polecam. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
japim Opublikowano 11 Lipca 2017 Udostępnij Opublikowano 11 Lipca 2017 Wygląda kozacko - w takim ciemnym malowaniu jak "Man in Black" Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
intrep1d Opublikowano 9 Sierpnia 2017 Udostępnij Opublikowano 9 Sierpnia 2017 Ciekawy model i malowanie nie wiem czy to tylko perspektywa czy rzeczywiście rozpiętość skrzydeł w stosunku do długości modelu jest duża jakie sa wymiary modelu? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
RyżyKoń Opublikowano 9 Sierpnia 2017 Autor Udostępnij Opublikowano 9 Sierpnia 2017 Nie wiem , jaka powinna być proporcja długości kadłuba do rozpiętości skrzydeł w kombatach. Mój model ma wymiary: rozpiętość skrzydeł 87 cm , długość kadłuba 62 cm. Daje to niesamowity efekt zwrotności , szybkości i stabilności modelu. Chociaż posiadany przeze mnie Hurricane ma wymiary: skrzydła 72 cm, kadłub 69 cm i również jest zwrotny , to jednak jest znacznie wolniejszy niż AVIA B135, przy takich samych silnikach. Pozdrawiam M Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
japim Opublikowano 10 Sierpnia 2017 Udostępnij Opublikowano 10 Sierpnia 2017 Model powinien mieć wymiary wynikające z przeskalowania oryginału do rozpiętości 1m Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
intrep1d Opublikowano 11 Sierpnia 2017 Udostępnij Opublikowano 11 Sierpnia 2017 Kiedyś miałem model Hawker Hurricane tez był wolny i chyba wynika to z profilu skrzydła Mig-3 na takim samym osprzecie był dużo szybszy skrzydła miały cieńszy profil no i przekrój poprzeczny Hurricane tez jest wiekszy. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi