sławek Opublikowano 28 Lipca 2017 Udostępnij Opublikowano 28 Lipca 2017 Całkiem pozytywne wrażenia z zabawy chińską zabawką (CX-35-całkiem fajna zabawka z FPV 5.8) pchnęły mnie do budowy własnego quadcoptera Ramiona to profile kwadratowe alu z marketu 10x10 Płyta- sklejka topolowa Reszta podobnie niska półka: -silniki cf2822 -śmigła Gemfan 8x4.5 -ECS Simonk 30A -kontroler kk2 mini -pakiet 3s 2200mAh Nie chcąc budować ramy -dosłownie krzyżaka nadałem ciut ciekawszą geometrę ale by nie mieszać w ustawieniach kontrolera rozstaw silników zachowałem w kwadracie Klatce na manele też nadałem jakiś kształt - może mniej wygodne od klasycznych "półek" ale nadało to jakiegoś hmm powiedzmy- pazura Ostatecznie nabrał takiego wyglądu Wczoraj wszystko podłączyłem i praktycznie bez żadnego ustawiania kontrolera ,na fabrycznym setupie, zadowolony z reakcji silników na przechyły założyłem śmigła.....wiem że się tego nie robi w mieszkaniu ale na pewno nie byłem pierwszy który złamał te zasadę -dzięki czemu mam teraz ładny czarny wzorek na suficie i o dwa śmigła zapasu mniej Sam zawis piękny - stabilny jak skała ale mści się tu waga ramy i / lub za małych ciut śmigieł jak na te silniki - zawis był na jakieś 60% wychyłu manetki . Delikatna próba wzniesienia biedronia zakończyła się jego wystrzeleniem w górę czego konsekwencje już znacie .. Nie wiem jeszcze czy za mało jednak delikatnie pchnąłem gaz , a może trzeba ustawić jakąś krzywą gazu? (nadajnik I6 -ustawienie było liniowe) Druga zagwozdka to śmigła , widziałem kilka konstrukcji opartych na tych silnikach , przemilczę jakie śmigło jest dedykowane fabrycznie bo to troszkę pomyłka i na nich coptery były bardzo nie stabilne- prawdopodobnie łopaty stawiały na tyle duży opór silnikom że te nie były w stanie szybko balansować obrotami . Wstawiłem więc śmigła mniejsze i chyba za dużo mniejsze - copter na nich zachowuje się bardzo dobrze jeśli chodzi o stabilizację ale czuję że nie wykorzystują dobrze silników . Wszystko było zimne po kilkuminutowym katowaniu . Może jakieś sugestie ? jakie śmigła przy ograniczeniu do 8" na silniku CF2822 będą lepiej efektywne ? 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
przemo Opublikowano 28 Lipca 2017 Udostępnij Opublikowano 28 Lipca 2017 Sławku a jakiś film z lotu posiadasz ? Ciekawie to wygląda i powiem, że temat interesujący ... będę podglądał bo wielowirnikowce to dla mnie temat jak na razie tabu ... długo się uczyłeś latać ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sławek Opublikowano 28 Lipca 2017 Autor Udostępnij Opublikowano 28 Lipca 2017 Filmu na razie brak - odbył dopiero pierwsze "podskoki" w mieszkaniu czego wynikiem jest jego uziemienie aż do przybycia nowych śmigieł.. I jest to mój pierwszy złożony dron a nie gotowiec zabawkowiec z Banggood Co do nauki to wydaje mi się że łatwiej modelarzowi lotniczemu nauczyć się latać Quadem jak "droniarzowi" latać modelem samolotu , jedynie co -to trzeba pamiętać że quad nie szybuje Samo latanie jest proste -kwestia ustawienia na początek niskich czułości/szybkości sterowania ,w Chińskich zabawkach często masz możliwość przełączania tego z nadajnika a w kontrolerach kupnych zdaje się że możesz ten parametr ustawić tylko przed lotem poprzez PC lub jak w moim przypadku bezpośrednio na kontrolerze dzięki ekranowi i przyciskom funkcyjnym . Jeszcze innym ułatwieniem jest ostatnio co raz modniejszy tryb HIGH HOLD MODE czyli automatyczne utrzymywanie wysokości dzięki wbudowanemu barometrowi lub w wyższej półce -GPS . Wygoda nie tylko przy nauce ale upraszcza też sterowanie podczas np filmowania, w copterze od którego zacząłem (Cheerson CX-35) funkcja sprawowała się na tyle dobrze że planuje wymianę aktualnego kontrolera KK 2.1 na naze32 z barometrem . Kwestia co komu odpowiada -mi bardziej żyrandol ,innym racer ... Na razie sam muszę się wgryźć w ustawianie kontrolera tak by móc go dopasować do indywidualnych upodobań a to już znacznie trudniejsze , zwłaszcza gdy język angielski w moim przypadku jest na poziomie wysoko żenującym a instrukcji w PL niema (wbrew prawu handlowemu) a parametrów do ustawienia sporo PS Jak chcesz Przemek liznąć manualnie jak się tym lata na początek wystarczy jakiś symulator choćby na telefon np darmowa wersja QUADCOPTER FX SIMULATOR -masz możliwość tam ustawienia wielu parametrów ,od MODE sterowania ,Hold mode ,FPV , po wiatr czy czułość coptera .... a ograniczeniem wersji free jest zdaje się tylko mniejsza ilość map i kilka pomniejszych funkcji które są trialem . 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
przemo Opublikowano 28 Lipca 2017 Udostępnij Opublikowano 28 Lipca 2017 Jak ogarnę mojego "fan flaja" to najprawdopodobniej wgryzę się w temat dzięki Sławku za odpowiedź ... śledzę temat i już zasysam symulator na "fona" Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pawel4090 Opublikowano 29 Lipca 2017 Udostępnij Opublikowano 29 Lipca 2017 Też pobrałem symulator , zabawa przednia. Fajnie polatać bezstresowo. Jak dla mnie to jedynie obraz z kamery drona najfajniejszy tak w symulatorze jak i w rzeczywistości. Wówczas quadzik nie będzie z byle czego Nadal będę śledził wątek, bo jest ciekawy. Powodzenia. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sławek Opublikowano 3 Sierpnia 2017 Autor Udostępnij Opublikowano 3 Sierpnia 2017 Dorobiłem gimbala 2 osiowego na serwach przystawiony do quada tylko do zdjęcia-planuje amortyzowane zawieszenie. Dzięki dodatkowej możliwości kontrolera KK gimbal jest stabilizowany w obu osiach a dodatkowo pochył jest sterowany z nadajnika (przy nadaj działającej stabilizacji ). Wybrałem z szuflady serwa o jak najmniejszych luzach na osi orczyka , nie będzie taki gimbal lepszy od napędzanego bezszczotkami ale dobre i to ( nie mega płynna praca serw ...). Mam też nową zagwozdkę - quadzik troszkę dryftuje w przypadkowych kierunkach a nawet się obraca -powoli ale jednak . śmigła wyważone , silniki nie ale bez śmigieł nie wpadają w jakieś drgania .. Czy amortyzowane zamocowanie płytki coś pomoże , a może jakieś ustawienie wprowadzające większą tolerancje na drgania? A może to nie od drgań .. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi