TheSpiekMan Opublikowano 9 Sierpnia 2017 Udostępnij Opublikowano 9 Sierpnia 2017 Dzień dobry, Chciałbym prosić o wskazówki właścicieli turnigy 9x. Problem polega na tym, że kanał, który przypisany mam do steru kierunku działa nieprawidłowo. Objawia się to tym, że ruch drążkiem steru kierunku powoduje skokowe zmiany wartości wychylenia ramienia serwa, przy czym występują tylko 2 skoki (jeden przy ruchu w jednym kierunku i drugi przy ruchu w drugim kierunku). Jest to zauważalne w trybie Display, w którym można to podejrzeć, chociaż i bez tego da się to zauważyć bez problemu. Od razu zaznaczam, że problem ten wynika prawdopodobnie z tego, że niedawno spaliłem płytę główną. Wymieniłem ją wtedy na nową, bo zniszczenia były za duże na naprawę. Po tej wymianie serwa chodziły jak chciały, więc trzeba było szukać dalej. W module nadawczym spalił się regulator napięcia, więc go wymieniłem na nowy i został mi problem z tym jednym kanałem jeszcze. Potencjometr obsługujący drążek steru kierunku działa prawidłowo- pomierzyłem napięcia. Na 100% jest to wina aparatury, bo sprawdzałem z różnymi odbiornikami i serwami. Na innych kanałach problem nie występuje. Proszę o wskazówki. Pozdrawiam Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
maxiiii Opublikowano 9 Sierpnia 2017 Udostępnij Opublikowano 9 Sierpnia 2017 A kalibrowałeś nową płytę? Dokładnie to gimbale do nowej płyty? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
TheSpiekMan Opublikowano 9 Sierpnia 2017 Autor Udostępnij Opublikowano 9 Sierpnia 2017 Nie, nie robiłem tego. Nawet nie wpadłem na ten pomysł. Po skalibrowaniu wszystko działa Dziękuję serdecznie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mazur Opublikowano 22 Sierpnia 2017 Udostępnij Opublikowano 22 Sierpnia 2017 A kalibrowałeś nową płytę? Dokładnie to gimbale do nowej płyty? Nigdy nie potrzebowałem robienia kalibracji ale dobrze jest wiedzieć. Jak to się robi? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
TheSpiekMan Opublikowano 23 Sierpnia 2017 Autor Udostępnij Opublikowano 23 Sierpnia 2017 https://www.youtube.com/watch?v=m7YjKkW6IrY Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi